Σήμα επανεκκίνησης για τη λειτουργία των δημοσιων νοσοκομείων στη μεταπανδημική εποχή έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι λίστες αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία, η εξυπηρέτηση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διαχείριση covid αλλά και non covid περιστατικών, θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία και την αποδοτικότητα των διοικήσεων.
Τα μονοθεματικα νοσοκομεία στο ΕΣΥ που θα υποδέχονται ασθενείς με λοίμωξη covid-19 αποτελούν παρελθόν, διαμηνύθηκε στους επικεφαλής τους από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκαγκα, στη διάρκεια κλειστής προπαρασκευαστικής συνάντησης στο Σεράφειο, το περασμένο Σάββατο.
Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος που θα ρυθμίζει το θέμα της νοσηλείας ασθενών θετικών στον κορωνοϊό στις ιδιωτικές κλινικές. Όπως είχε γράψει το protothema.gr και το ygeiamou.gr από τις αρχές του καλοκαιριού, το μοντέλο της νοσηλείας ασθενών με covid-19 αποκλειστικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα αλλάξει ριζικά τους χειμερινούς μηνες κι έπειτα από 2,5 χρόνια επιδημίας ο ιδιωτικός τομέας της υγείας θα διαχειριστεί αυτόνομα περιστατικά κορωνοϊού. Υπενθυμιζεται ότι μέχρι τώρα οι νοσηλείες γίνονταν κατόπιν συνεργασίας με το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ.
Σημειωτέον πως σε αυτή τη φάση, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα θετικά στον κορωνοϊο άτομα εντοπίζονται τυχαία κατά τον προεγχειρητικο έλεγχο ή κατά την εισαγωγή τους, χωρίς να έχουν συμπτώματα. Πλέον, οι ασθενείς που εντοπίζονται στις ιδιωτικές κλινικές με λοίμωξη covid και χρειάζονται νοσηλεία, θα την λαμβάνουν σε αυτές και δεν θα διακομιζονται σε δημόσια νοσοκομεία.
Η ελάφρυνση του ΕΣΥ από τα περιστατικά covid-19 εκτιμάται ότι θα αφήσει χώρο για τα άλλα περιστατικά που έχουν συσσωρευτει σε λίστες αναμονής ή για τις προληπτικές εξετάσεις που ζητούν οι πολίτες. Υπό αυτήν την προοπτική, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε από τους διοικητές να έχουν προσωπική γνώση για τη λίστα των χειρουργείων ή για τη λειτουργία των ΤΕΠ, τα οποία αποτελούν βαρόμετρο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν επίσης ο κ. Πλεύρης και η κυρία Γκάγκα στην εξωστρέφεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τους διοικητές στη νοσοκομειακή καθημερινότητα και στα αντανακλαστικα τους αναφορικά με την εφαρμογή των προϋπολογισμών και τη διάθεση των κονδυλίων.
Στις αιτιάσεις των επικεφαλής των νοσοκομείων ότι η λειτουργία υπονομεύεται από τις ελλείψεις προσωπικού,η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα μόνιμες θέσεις γιατρών ενώ θα συνεχιστεί η ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας άφησε χθες, Δευτέρα (4/10) ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναξιολόγησης των περίπου 2.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών σε σχέση με την κάλυψη αναγκών του συστήματος και με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
«Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα παραμείνουν σε αναστολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.