«Εμμονή στην ανακατανομή των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) σε συνδυασμό με αδιαφορία για τη συγκράτηση της αύξησής τους» καταλογίζει στο υπουργείο Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Καταγγέλλει δε πως έχουν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες για συνάντηση με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ, ώστε να παρασχεθούν περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και τα ποσά του clawback. Και ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, καθώς αποκλίνει ο στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης στον ευάλωτο χώρο της υγείας.
Στην επιστολή του ΔΣ του ΣΦΕΕ προς τον υπουργό Υγείας, διατυπώνεται ο προβληματισμός για την κατάτμηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε δυο μεγάλες κατηγορίες – πρόκειται για τη δαπάνη των ιδιωτικών φαρμακείων και τη δαπάνη των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ– η οποία έχει ορισθεί σε αναλογία 62-38 για το 2022, όπως προκύπτει από την Υπουργική Απόφαση 3965/26.07.22.
To υψηλό clawback
«Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνεται μια σημαντική αύξηση της δαπάνης για τα φάρμακα 1Α/1Β, γεγονός που συνεπάγεται μια δραματική αύξηση των επιστροφών» επισημαίνει ο ΣΦΕΕ και περιγράφει πως «όσο η Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο, δημιουργεί εξωπραγματική επιβάρυνση για κάποια φάρμακα και σημαντική ελάφρυνση για κάποια άλλα, οδηγώντας σε αγορά δυο ταχυτήτων, δηλαδή σε άλλη μια στρέβλωση».
Αυτό το γεγονός, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, έχει σαν αποτέλεσμα «να ζητούνται εκπτώσεις άνω του 60% από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για κάποια φάρμακα, και έτσι σημειώνεται αφενός δυστοκία στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αφετέρου δημιουργείται σημαντική ανισορροπία ακόμη και σε σχέση με προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τις ίδιες ή παρόμοιες ομάδες φαρμάκων».
Αυξημένες ανάγκες ασθενών ή ανέλεγκτη συνταγογράφηση
Αναλύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΦΕΕ και τις οποίες επικαλείται, δείχνουν ότι η αναλογία 62/38 στη φαρμακευτική δαπάνη ιδιωτικών και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα, δεν εκφράζει την πραγματική εικόνα της αγοράς. «Επιπλέον διαφαίνεται, ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) αλλά και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αντιμετωπίζουμε διψήφια αύξηση ποσοστού πωλήσεων για το α’ εξάμηνο 2022, αλλά και σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει σημαντική αύξηση των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών ή/και έλλειψη ελέγχου της συνταγογράφησης» αναφέρει ο ΣΦΕΕ, σημειώνοντας τις δύο πιθανές εξηγήσεις για την αύξηση του clawback.
Την ίδια περίοδο τα φάρμακα κοινότητας αυξάνονται κατά +4% σε ετήσια βάση.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Πολιτεία πως εφόσον αποδέχεται τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών θα πρέπει και να τις χρηματοδοτήσει, αυξάνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και όχι να προσδοκά πως θα είναι η φαρμακοβιομηχανία εκείνη που εις το διηνεκές θα χρεώνεται τις αυξημένες ανάγκες του συστήματος ή /και την ελλιπή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, η μόνη εναλλακτική λύση είναι η άμεση άρση του μέτρου της κατάτμησης της δαπάνης και οι άμεσες παρεμβάσεις στη συνταγογράφηση» ζητεί ο ΣΦΕΕ.
«Η τάση της δαπάνης οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συνολική υπέρβαση αλλά και το clawback του 2022 προβλέπονται αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και φυσικά σε σχέση με το 2020, γεγονός που σημαίνει και απόκλιση από το στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης, RRF, αφού πρόκειται για το έτος αναφοράς» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.
Προσωπικός Γιατρός: Δωρεάν εξετάσεις με την πρώτη επίσκεψη
Επικαιροποιημένα εμβόλια: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός – Σε ποιους συστήνεται
Πλεύρης: Εξετάζουμε τη διαγραφή προστίμων στους άνω των 60 που τελικά εμβολιάστηκαν