Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση δύο σκευασμάτων με μονοκλωνικά αντισώματα εναντίον του Έμπολα, λέγοντας πως η χορήγηση αυτών των φαρμάκων σε συνδυασμό με καλύτερη φροντίδα έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία μιας ασθένειας «που κάποτε θεωρείτο ότι προκαλεί σχεδόν βέβαιο θάνατο».
Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ προχωρά σε συστάσεις για θεραπείες για την αντιμετώπιση του Έμπολα.
Τα φάρμακα είναι το Inmazeb της εταιρίας Regeneron και το Ebanga της Ridgeback (mAb114).
Και τα δύο χρησιμοποιούν εργαστηριακά κατασκευασμένα μονοκλωνικά αντισώματα που μιμούνται τα φυσικά αντισώματα για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.
«Η πρόοδος στην υποστηρικτική φροντίδα και στα φαρμακοθεραπευτικά σκευάσματα την τελευταία δεκαετία έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία του Έμπολα. Η ασθένεια του ιού Έμπολα θεωρείτο κάποτε ότι προκαλεί σχεδόν βέβαιο θάνατο. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πλέον», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φόουλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τορόντο του Καναδά και συμπρόεδρος της ομάδας ανάπτυξης οδηγιών του ΠΟΥ. Η αποτελεσματική φροντίδα και η χρήση αυτών των φαρμακευτικών αγωγών οδηγεί τώρα στην ανάρρωση της τεράστιας πλειονότητας των ανθρώπων από τον Έμπολα, είπε χωρίς πάντως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.
Οι νέες συστάσεις ακολουθούν δοκιμές των φαρμάκων εναντίον του αιμορραγικού πυρετού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στη διάρκεια του ξεσπάσματος κατά το 2018-2020. Η δρ Τζάνετ Ντίαζ, επικεφαλής της μονάδας κλινικής διαχείρισης του προγράμματος Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα φάρμακα είναι διαθέσιμα τώρα στο Κονγκό, όμως χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα πρόσβασης.
«Οι δρόμοι πρόσβασης είναι μια προτεραιότητα για εργασία αυτή τη στιγμή», είπε.
Διαβάστε ακόμη:
Παγώνη: Η υποπαραλλαγή Ο5 είναι άκρως μεταδοτική
Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Περιμένουμε να κυριαρχήσει ο «Κένταυρος» μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου
Κορωνοϊός: Δύο στους τρεις ασθενείς είναι ακόμη μεταδοτικοί μετά από πέντε μέρες