*γράφει η Εύα Παυλάτου
Η έλλειψη οικογενειακών γιατρών στη Βρετανία και η δυσκολία να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού με οικογενειακό γιατρό οδηγεί εκατοντάδες απελπισμένους Βρετανούς στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων, που για να τους εξετάσει γιατρός χρειάζεται να περιμένουν ως και 13 ώρες! Με την πανδημία να είναι η κύρια αιτία που πολλά ραντεβού ασθενών ακυρώθηκαν καθώς τα νοσοκομεία έριξαν το βάρος στους ασθενείς με κορωνοϊό, τώρα οι Βρετανοί που έχουν ανάγκη από γιατρό συνωστίζονται στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων, όπου η αναμονή μπορεί να κρατήσει μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που αναρτήθηκε στην Daily Mail και δείχνει εκνευρισμένη νοσοκόμα στα Επείγοντα του νοσοκομείου Princess Alexandra Hospital Trust στο Χάρλοου του Έσσεξ να προειδοποιεί τους ασθενείς που περιμένουν στην αίθουσα αναμονής των Επειγόντων περιστατικών πως θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και 13 ώρες για να εξεταστούν από γιατρό!
Καθώς το φαινόμενο είναι συχνό στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας ομάδες διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των ασθενών, βουλευτές αλλά και προσωπικότητες από τον ιατρικό χώρο διαμαρτύρονται και τονίζουν πως για την κατάσταση φταίει το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν έχουν την δυνατότητα να κλείσουν ένα δια ζώσης ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό τους. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Silver Voices για τα δικαιώματα των ασθενών δήλωσε στην Daily Mail πως «Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη στον 21ο αιώνα» και πρόσθεσε ότι μέχρι οι ασθενείς να εξεταστούν στα Επείγοντα η κατάσταση της υγείας τους χειροτερεύει.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, εν μέσω πανδημίας λιγότερα από τα μισά ραντεβού με οικογενειακό γιατρό πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία ενώ η πλειοψηφία των ραντεβού γίνεται με βιντεοκλήση, σε αντίθεση με την προ πανδημίας περίοδο, κατά την οποία το 80% των ραντεβού των ασθενών με τον οικογενειακό τους γιατρό πραγματοποιούνταν δια ζώσης. Στη Βρετανία αυτή την περίοδο σε έναν οικογενειακό γιατρό αντιστοιχούν 2.200 ασθενείς κατά μέσο όρο ενώ το 2016, προ πανδημίας, ένας οικογενειακός γιατρός ήταν υπεύθυνος για 1.900 ασθενείς.
Όμως, σε πιο απομονωμένες περιοχές με δυσκολία πρόσβασης περίπου 2.600 ασθενείς καταβάλουν προσπάθεια για να δουν τον ένα και μοναδικό γιατρό που έχει οριστεί γι’ αυτούς από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Στοιχεία του NHS που δόθηκαν στην δημοσιότητα κατέδειξαν πως τον Απρίλιο 24.138 άνθρωποι αναγκάστηκαν να περιμένουν για πάνω από 12 ώρες στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή, τρεις φορές περισσότερο από τον στόχο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο Μάθιου Όφορντ, βουλευτής του κυβερνητικού Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε στη Daily Mail: «Το ιατρείο του οικογενειακού γιατρού θα έπρεπε να είναι το πρώτο σημείο επαφής, έτσι ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία έγκαιρα. Τα Επείγοντα σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και η κυβέρνηση δεν προσπαθεί καν να καταλάβει τον λόγο που αυτό συμβαίνει».
Πού οφείλεται η κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη οικογενειακών γιατρών. Η Βρετανία χρειάζεται χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς και οι Τόρις είχαν υποσχεθεί το 2019 να εξασφαλίσουν περισσότερους από 6.000 μέχρι το 2025. Όμως, υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον θεωρούν πως αυτό είναι ανεδαφικό καθώς είναι πολλοί οι οικογενειακοί γιατροί που συνταξιοδοτούνται νωρίς.
Υπολογίζεται πως μόνο το 60% των ραντεβού με οικογενειακό γιατρό είναι με φυσική παρουσία ενώ τα υπόλοιπα ραντεβού πραγματοποιούνται με βιντεοκλήση.
Το Βασιλικό Κολέγιο Επείγουσας Ιατρικής (RCEM) είχε προειδοποιήσει πως οι δυσκολίες των ασθενών να δουν τον οικογενειακό τους γιατρό θα οδηγήσει σε κρίση τα Επείγοντα τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Μελέτη του RCEM που δόθηκε στην δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο ανέφερε ότι η δυσκολία πρόσβασης σε οικογενειακό γιατρό θα δημιουργούσε «επικίνδυνο συνωστισμό» στα Επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βρετανία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας προσέφερε ελάχιστες υπηρεσίες για τα μη επείγοντα περιστατικά αφού είχε επικεντρωθεί στα κρούσματα της Covid 19. Όμως και αργότερα, όταν η πανδημία άρχισε να υποχωρεί εκατομμύρια ασθενείς απέφευγαν να επισκέπτονται τα νοσοκομεία από φόβο για τον κορωνοϊό, άλλωστε, υπάκουσαν και στην κυβερνητική οδηγία «μείνετε σπίτι, σώστε ζωές».
Υπολογίζεται πως τα δύο χρόνια της πανδημίας 13 εκατομμύρια λιγότεροι Βρετανοί επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία ή τον οικογενειακό τους γιατρό και τώρα συρρέουν κατά εκατοντάδες, ίσως και με πιο επιβαρυμένη υγεία. Πάντως, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εκτός από νέες προσλήψεις γιατρών έχει υποσχεθεί την πρόσληψη 50.000 νοσηλευτών με τον Βρετανό υπουργό Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ να μην έχει ακόμα αποκαλύψει αν αυτό θα έχει συμβεί μέχρι το 2025.
Στη Βρετανία, μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ασθενείς είναι στην αναμονή για μια επέμβαση ρουτίνας ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς, όμως, την ίδια στιγμή οι γιατροί διαμαρτύρονται πως έτσι θα δημιουργηθεί έλλειψη κρεβατιών μεγαλύτερη από την ήδη υπάρχουσα.