Σχεδόν διπλάσιο ποσοστό γεννήσεων με τη βοήθεια της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες χώρες σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Παγκρήτιο Συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας στα Χανιά (28-29 Μαΐου). Το έλλειμμα γνώσης για τη γονιμότητα, οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι έχουν ως αποτέλεσμα να γίνεται αλόγιστη χρήση των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).
Ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής «Γένεσις Αθηνών», Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος ανέφερε σε ομιλία του ότι «ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες το 2-3% των γεννήσεων κάθε χρόνο επιτυγχάνονται μέσω Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, το ποσοστό φτάνει έως και 5% στη Δανία και το Βέλγιο, αλλά στην Ελλάδα ξεπερνά το 5%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι για την αυξητική τάση στην εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων IVF είναι πολλαπλοί. «Τα ζευγάρια για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους αναβάλλουν την τεκνοποίηση, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης τα ωθεί να πιστεύουν ότι η σύλληψη θα συμβεί με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε. Το μίγμα αυτό οδηγεί τελικά τα ζευγάρια να αναζητήσουν κάποια θεραπεία καθυστερημένα», ανέφερε ο κ. Πάντος.
Έρευνες γνώμης έχουν δείξει ότι ελάχιστες γυναίκες γνωρίζουν ότι το απόθεμα ωαρίων τους σε ηλικία 35 ετών έχει μειωθεί στο 5%, ενώ παράλληλα κενό γνώσης υπάρχει και στον ιατρικό κόσμο σχετικά με τη σχέση του αποθέματος ωαρίων και της υπογονιμότητας. Ακόμα στο ερώτημα «σε ποια ηλικία θεωρείτε ότι μια γυναίκα είναι μεγάλη για να τεκνοποιήσει;» οι συμμετέχοντες είχαν υπερεκτιμήσει τα όρια της αναπαραγωγικής ικανότητας έως και 10 χρόνια. «Έτσι αντί να προτρέπονται τα ζευγάρια να ξεκινήσουν άμεσα προσπάθειες σύλληψης με φυσική διαδικασία ωθούνται σε άμεση IVF και ως εκ τούτου έχουμε αλόγιστη χρήση των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Επιπροσθέτως οι ενδείξεις για IVF έχουν επεκταθεί και περιλαμβάνουν πλέον από τον σαλπιγγικό παράγοντα έως την ανδρική υπογονιμότητα, την ωοθηκική ανεπάρκεια λόγω προχωρημένης ηλικίας και φυσικά την ανεξήγητη υπογονιμότητα. Έτσι παρατηρούνται αυξημένες IVF καθώς οι ασθενείς επιθυμούν να εξαντλήσουν τα περιθώρια πριν αποδεχθούν την επιλογή της δωρεάς ωαρίων.
Κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση της IVF
Η αλόγιστη χρήση όμως των τεχνικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ενέχει κινδύνους καθώς σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο «σχετίζεται με αύξηση πιθανών επιπλοκών όπως πολύδυμες κυήσεις και συνακόλουθες μητρικές και περιγεννητικές επιπλοκές. Όταν ο κίνδυνος επιπλοκών είναι αυξημένος οδηγούμαστε σε επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας λόγω κόστους διαχείρισης των επιπλοκών αυτών, αλλά και λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που απαιτεί η διαχείριση τους. Γι’ αυτό θα πρέπει η χρήση της IVF να γίνεται με προσοχή καθώς το όφελος είναι αβέβαιο ή ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν πιθανότητες φυσικής σύλληψης».