Τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων «σχεδίασε» και παρουσίασε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Μπορεί ο πρώτος συναγερμός που σήμανε στη χώρα το περασμένο Σάββατο να αφορούσε τελικά επιβεβαιωμένο κρούσμα της ανεμοβλογιάς και όχι της ευλογιάς των πιθήκων, που μετρά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες εκατοντάδες περιστατικά στην Ευρώπη, ωστόσο λειτούργησε σαν μια… δυνατή πρόβα για τις υγειονομικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι ο αλλοδαπός που αξιολογήθηκε ως ύποπτο κρούσμα διακομίστηκε από το νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο Αττικόν, στην κλινική του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιοδρα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της λοιμώδους μεταδοτικης νόσου που εξέτασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει τον επιλεκτικό εμβολιασμό τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση στην ευλογιά των πιθήκων των ατόμων που αποτελούν στενές επαφές κρούσματος, όπως για παράδειγμα είναι άτομα της οικογένειας αλλά και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που πρόσφερε υπηρεσίες υγείας στον ασθενή με ευλογιά των πιθήκων.
Οι ειδικοί αποφάσισαν επίσης την προληπτική χορήγηση εμβολίου της ευλογιάς σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυο έκθεσης στον ιό όπως είναι τα ερευνητικά εργαστήρια.
«Ενδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Η Επιτροπή εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για το γενικό πληθυσμό της χώρα μας είναι πολύ μικρός.
Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις μία στις 50 στενές επαφές ενός κρούσματος κολλάει τον ιό, αφετέρου φαίνεται ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί από ασυμπτωματικά άτομα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων κατά της ευλογιάς με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.
Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Εμβόλια έναντι της ευλογιάς δεν υπάρχουν στη χώρα μας.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων από την ηλικία των 18 ετών όπως και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Η εκρίζωση της νόσου
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980 μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, παρά το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς εκτιμήσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά σε σχέση με τη μετάδοση του ιού.
Ειδικότερα, μεταδίδεται από άγρια ζώα (κυρίως τρωκτικά) που βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Σπανίως η μετάδοση της νόσου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά καθώς και μέσω αναπνευστικών σωματιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μικρή.
Η ανάρρωση από τη νόσο είναι συνήθως πλήρης μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα.
Μόσιαλος: Οι θεραπείες και τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων
Ευλογιά των πιθήκων: Όχι πανικός, όχι μαζικός εμβολιασμός, λέει ο Πλεύρης