Σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αποκτά η Ελλάδα με το σχέδιο νόμου που θα τεθεί προς ψήφιση εντός του Μαΐου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Επιστημονικός Διευθυντής της «Γένεσις Αθηνών» Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος εξηγεί στο protothema.gr και το ygeiamou.gr τους λόγους που επέβαλαν τις νομοθετικές αλλαγές.
Τι επέβαλε τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου
Η Ελλάδα διαχρονικά θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τους ειδικούς επιστήμονες στον τομέα αυτό της Ιατρικής να αποτελούν σημείο αναφοράς στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν περισσότερες από 45 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και – εκτός από τα ζευγάρια που διαμένουν στην Ελλάδα – βοηθούν ετησίως υπογόνιμια ζευγάρια από περισσότερες από 67 χώρες να αποκτήσουν υγιή παιδιά.
Το νέο πλαίσιο κατοχυρώνει νομικά την κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων μόνο για ιατρικούς λόγους, δηλαδή λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας με επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα (π.χ. καρκίνος) για να είναι νομικά κατοχυρωμένη η κρυοσυντήρηση ωαρίων αλλά και σπέρματος.
«Σήμερα άνδρες και γυναίκες επιλέγουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές, δίνοντας προτεραιότητα σε σπουδές και επαγγελματική εξέλιξη. Η κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος είναι μια αποτελεσματική μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας, που έπρεπε να κατοχυρωθεί νομικά τόσο για ιατρικούς λόγους – όπως με τον προηγούμενο νόμο – όσο και κοινωνικά. Πολλές νέες γυναίκες επιθυμούν να καταψύξουν ωάρια – συνήθως έως την ηλικία των 35 ετών – και να τα χρησιμοποιήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο για να αποκτήσουν απογόνους με τη βοήθεια της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Πόλος έλξης για υπογόνιμα ζευγάρια η Ελλάδα
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή αναμένεται να τονώσει το ενδιαφέρον των υπογόνιμων ζευγαριών από άλλες χώρες να εμπιστευθούν τις εγχώριες υποδομές.
«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στο ερευνητικό και κλινικό πεδίο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Υποδεχόμαστε υπογόνιμα ζευγάρια από 67 χώρες του κόσμου και τα βοηθάμε να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο τους για ένα παιδί. Κι αυτό μας καθιστά προορισμό ιατρικού τουρισμού. Με τον νέο νόμο οι 45 και πλέον Μονάδες IVF της χώρας είναι έτοιμες να υποδεχθούν περισσότερα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Ενώ παράλληλα δεν θα υπάρχει λόγος για τα ελληνικά ζευγάρια να αναζητούν λύσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε όμορες χώρες, όπως η Αλβανία, που έχουν πιο χαλαρά ηλικιακά όρια», καταλήγει ο Επιστημονικός Διευθυντής της «Γένεσις Αθηνών» συμπληρώνοντας ότι «παράλληλα με την αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 54 έτη, θα πρέπει να αυξηθεί και το χρονικό πλαίσιο για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων πέραν των 25 ετών. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις (π.χ. κορίτσια που νόσησαν από καρκίνο στα 13-14 έτη και συλλέξαμε ωάρια πριν την ογκολογική θεραπεία) όπου αυτό το εύρος χρόνου συντήρησης του βιολογικού υλικού δεν είναι επαρκές για να υλοποιηθεί το πλάνο για την απόκτηση απογόνων. Στην Αγγλία το αντίστοιχο χρονικό όριο είναι τα 50 χρόνια. Θα μπορούσαμε και στην Ελλάδα να αυξήσουμε τον χρόνο διατηρησης πολύτιμου βιολογικού υλικού, όπως το ωάριο και το σπέρμα».
Μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι νέες χαλαρώσεις που ισχύουν από σήμερα και… οι μάσκες που μένουν