Έτοιμο προς χρήση θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα τμήμα του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Συμμετέχοντας στο πάνελ “BRINGING THE FUTURE OF PERSONALISED HEALTHCARE INTO FOCUS”, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση των αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι πολίτες και τώρα είναι στοιβαγμένοι στα αρχεία των δομών Υγείας.
«Η ψηφιοποίηση των εξετάσεων θα διευκολύνει τους γιατρούς στη λήψη των κατάλληλων θεραπευτικών αποφάσεων, θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα απο την επανάληψη εξετάσεων και θα δώσει πρόσβαση στον ασθενή σε δεδομένα που τον αφορούν», σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή θα αποτελέσει και τη ραχοκοκκαλιά της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Όπως εξήγησε η κυρία Γκάγκα, ο Προσωπικός Γιατρός θα είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που μέσω σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης με τον πολίτη θα εισφέρει διαρκώς νέα στοιχεία για την υγεία του στον Ηλεκτρονικό Φάκελο, και εν συνεχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στους γιατρούς της δευτεροβάθμιας Υγείας αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Έχουμε πολύ καλούς γιατρούς και με τη διαρκή αύξηση του αριθμού των Γενικών Γιατρών θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του συνόλου των πολιτών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Ήδη η Τηλεϊατρική έχει τεθεί σε εφαρμογή και δίνει καθημερινά λύσεις», σημείωσε η κυρία Γκάγκα.
Η συνεργασία το «μυστικό» για την επιτυχία της ΠΦΥ
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράμμισε την αναγκαιότητα της καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών (Πολιτείας, πολιτών, επαγγελματιών υγείας κ.α.) για να πετύχει το εγχείρημα της ΠΦΥ αλλά και της ψηφιακής μετάβασης του ελληνικού Συστήματος Υγείας.
«Η Τεχνολογία κάνει άλματα. Το ζήσαμε την περίοδο της πανδημίας. Οι πληροφορίες ήταν άμεσα διαθέσιμες σε όλους. Κι αυτό βοήθησε στην εύρεση κατάλληλων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και φυσικά στην ανακάλυψη των εμβολίων», υπενθύμισε.
Τόνισε δε τη σημασία της καλής ποιότητας των δεδομένων Υγείας προκειμένου αυτά να είναι αξιοποιήσιμα, είτε πρόκειται για τη λήψη ορθών θεραπευτικών αποφάσεων, είτε για τον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας κλινικής μελέτης, ή την εξοικονόμηση πόρων από τα Συστήματα Υγείας και την επένδυση σε προγράμματα πρόληψης ασθενειών.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Υγεία χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση και ποιοτική φροντίδα. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη δώσει έμφαση στις ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας μέσω του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας αλλά και του προσφάτως ιδρυθέντος γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα».
Κορωνοϊός: 10.858 νέα κρούσματα σήμερα, 76 θάνατοι, 359 διασωληνωμένοι
Τζανάκης: Η Omicron 2 διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες πάρα πολύ εύκολα – Ποιοι κινδυνεύουν