Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας της παγκόσμιας υγείας σε μια μελλοντική υγειονομική κρίση θα είναι επιτυχείς μόνο εάν ενισχυθεί επίσης ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, ο Τέντρος απαντούσε στις προτάσεις για σύσταση ενός ξεχωριστού παγκόσμιου ταμείου για την υγεία που θα επιφορτιστεί με την διανομή κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης, εμβολίων και άλλων ιατρικών εφοδίων.

«Είναι σαφές ότι στο επίκεντρο αυτού του αρχιτεκτονήματος, ο κόσμος χρειάζεται έναν ισχυρό και βιώσιμα χρηματοδοτούμενο ΠΟΥ…με τη μοναδική εντολή του, τη μοναδική τεχνογνωσία και τη μοναδική παγκόσμια νομιμότητα», ανέφερε ο Τέντρος σε συζήτηση πάνελ.

«Οι όποιες προσπάθειες να ενισχυθεί η διακυβέρνηση, τα συστήματα και η χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας μπορεί μόνο να πετύχουν εάν επίσης βελτιώσουν τον ρόλο του ΠΟΥ», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε στο πάνελ ότι ο «ΠΟΥ πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του παγκόσμιου υγειονομικού αρχιτεκτονήματος», αλλά προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε να εργαστούμε ακόμα περισσότερο για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρότερο αρχιτεκτόνημα για τις πολιτικές υγείας».

Η Ινδονησία φιλοξενεί φέτος τη συνεδρίαση της G20 και ο υπουργός Υγείας της χώρας διατύπωσε αμφιβολίες την περασμένη εβδομάδα για το εάν ο ΠΟΥ είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια για ένα παγκόσμιο ταμείο για την υγεία που θα κληθεί να παραδίδει έκτακτη βοήθεια, όπως κεφάλαια, εμβόλια και διαγνωστικά μέσα, στην όποια μελλοντική πανδημία.

Βάσει του ισχύοντος συστήματος, δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους ότι οι χώρες «ουσιαστικά στηρίζονται στα δικά τους μέσα» σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση εμβολίων και ζωτικών ιατρικών προμηθειών.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός δωρητής του ΠΟΥ, πιέζει επίσης για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου, που ελέγχεται άμεσα από δωρητές, που θα χρηματοδοτεί την πρόληψη και τον έλεγχων υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων.

Η ενίσχυση του παγκόσμιου αρχιτεκτονήματος της υγείας είναι μια από τις προτεραιότητας της Ινδονησίας στο πλάσιο της προεδρίας που ασκεί στην G20, όπως έχουν δηλώσει ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο και ο υπουργός Υγείας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν.

 

 

 

Διαβάστε σήμερα:

Μας βοηθάει ψυχολογικά η χαλάρωση των μέτρων, λέει ο Βασιλακόπουλος

Επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές – Με ποια μέτρα

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης και όσους ξανακόλλησαν κορωνοϊό