Μετά το «τσουνάμι» κρουσμάτων που καταγράφηκε, το προηγούμενο διάστημα, λόγω της σαρωτικής επέλασης της παραλλαγής Omicron, ήδη σε ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά, στη Βρετανία οι μολύνσεις μειώθηκαν κατά 30% σε μια βδομάδα, ενώ το τελευταίο 24ωρο -για πρώτη φορά ύστερα από σειρά βδομάδων- τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 100.000.
Για την ακρίβεια, την Παρασκευή τα περιστατικά Covid στη Γηραιά Αλβιόνα ήταν 99.652 και οι θάνατοι 270.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ ορισμένες μεγάλες πόλεις στις βορειοανατολικές πολιτείες, μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, οι οποίες επλήγησαν πρώτες από το κύμα της Omicron, άρχισαν να βλέπουν τον ρυθμό των μολύνσεων να μειώνεται, αν και η τάση παραμένει υψηλή σε εθνικό επίπεδο.
Αυτές οι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να δείχνουν ότι η κορύφωση θα μπορούσε να καταγραφεί ανά περιοχή, ακολουθώντας ένα σχήμα της ραγδαίας έξαρσης που ακολουθείται σύντομα από μια πτώση, όπως παρατηρήθηκε ήδη στη Νότια Αφρική και τη Βρετανία.
Η Νέα Υόρκη κατέγραφε κατά μέσο όρο 28.500 ημερήσια κρούσματα τη 10η Ιανουαρίου, έναντι 42.000 δύο εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της πόλης.
Η τάση είναι επίσης προς την επιβράδυνση στην Ουάσινγκτον, την αμερικανική πρωτεύουσα, την οποία σάρωσε η Όμικρον.
Ίδιο το πλαίσιο στο Σικάγο ή σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Νιου Τζέρσι ή το Μέριλαντ.
Οι ειδικοί, εντούτοις, προσπαθούν να μην βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, μπροστά σε έναν απρόβλεπτο ιό κι ενώ οι περισσότερες πολιτείες καταγράφουν πάντα ανοδικές τάσεις στα κρούσματα.
Η χώρα μετρά αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο 780.000 νέες μολύνσεις την ημέρα.
Οι υγειονομικές αρχές χωρών όμως, όπως της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Σερβίας, όπου τα μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων διαδέχονται το ένα το άλλο, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.