*γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Σαν ένα πέπλο ομίχλης, η Omicron έχει σκεπάσει ολάκερο τον πλανήτη με τραγικές συνέπειες. Οι εορτασμοί των ημερών έχουν χάσει τη λάμψη τους και ο φόβος της πανδημίας έχει επανέλθει δριμύτερος, καθώς τα κρούσματα εκτοξεύονται. Ο κορωνοϊός μετά από μία ανάπαυλα, χάρη στον μαζικό παγκόσμιο εμβολιασμό, δείχνει ξανά τα δόντια του μέσω της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής του.
Μία μελέτη στην Κίνα αναφέρει ότι πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα στους ανθρώπινους αεραγωγούς συγκριτικά με την Δέλτα. Μόλις σε ένα μήνα από την εμφάνισή της μετάλλαξης Omicron, κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε τουλάχιστον 89 χώρες. Ειδικά η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο, με πάνω από τρία εκατομμύρια σε μόλις λίγες ημέρες. Πρόκειται για το 57% του παγκόσμιου συνόλου των περιστατικών. Δυστυχώς και στους θανάτους καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά να ακολουθούν. Η μία χώρα μετά την άλλη βλέπει την Όμικρον να επικρατεί. Στις ΗΠΑ αποτελεί το 75% περίπου των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται. Ως αποτέλεσμα, τα μέτρα αυστηροποιούνται και μεταλλάσσονται διαρκώς. Οι κυβερνήσεις έχουν κληθεί να επαναφέρουν περιορισμούς, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πανδημία. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι «χρειάζονται ακόμα 3-4 εβδομάδες προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητά της Όμικρον». Επιβεβαιώνει, όμως, ότι το 2022 θα κάνει ποδαρικό με το νέο κύκλο της πανδημίας. Σε αυτόν, το στέλεχος της Όμικρον εξαπλώνεται με τεράστια ταχύτητα. Έτσι, η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί.
Η Γαλλία μετρά για πρώτη φορά πάνω από 100.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι θάνατοι από το στέλεχος «όμικρον» έχουν φτάσει ήδη στους 30, ενώ οι διαγνωσθέντες είναι πάνω από 100 χιλιάδες. Οι αρχές της χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν εμβολιασμούς πόρτα – πόρτα, ενώ γήπεδα και εκκλησίες έχουν και πάλι μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα. Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία βάζουν πάγο σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις.Στη δίνη της βρίσκεται και η Πορτογαλία. Στην Ελλάδα έχουν διαγνωσθεί δεκάδες νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους «όμικρον», αλλά η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι αυτή που αναμένεται να καταγράψει τα περισσότερα. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός.
Η μετάλλαξη Omicron που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών. Υπάρχει, όμως, και μία αισιοδοξία ανάμεσα στους επιδημιολόγους. «Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους», εκτίμησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος. «Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά-σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».
Υπάρχουν και οι οικονομικές συνέπειες. Παραπάνω από εφτά χιλιάδες πτήσεις ματαιώθηκαν τα Χριστούγεννα. Στις ΗΠΑ, χιλιάδες ταξιδιώτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι την Παραμονή των Χριστουγέννων με εταιρείες όπως η Delta και η United Airlines να ακυρώνουν πτήσεις. Στην Αυστραλία σημειώθηκε παρόμοια κατάσταση. Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) της Γερμανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επιβαρύνει ιδιαίτερα την κατάσταση. Η Όμικρον παρατείνει τον πανικό, επαναφέροντας το ερώτημα «αν θα επιστρέψουμε στο μοντέλο του πρώτου κύματος πανδημίας και του γενικευμένου λοκντάουν. Με τραγικές συνέπειες στη διανομή τροφίμων, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και ούτω καθεξής. Και η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει χαμηλά αντισώματα…