Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer βρίσκεται σε συνομιλίες με 90 χώρες για συμβάσεις προμηθειών για το χάπι κατά του κορωνοϊού, το οποίο αποδείχθηκε ότι μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και γενικός της διευθυντής Άλμπερτ Μπουρλά.
Ο Μπουρλά, ο οποίος κάνει τις συνομιλίες, πρόσθεσε ότι η Pfizer αναμένει να τιμολογήσει το φάρμακό της κοντά στην τιμή που η ανταγωνιστική Merck & Co Inc όρισε για το υποψήφιο αντιιικό της φάρμακο κατά της Covid-19 που λαμβάνεται από το στόμα.
Η συμβατική τιμή για το χάπι της μολνοπιραβίρης της Merck κυμαίνεται στα 700 δολάρια για πενθήμερη θεραπευτική αγωγή.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για το χάπι κατά του κορωνοϊού που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με μέτρια ή ήπια συμπτώματα.
Οι ασθενείς έλαβαν την θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 0,8% των ασθενών που έλαβαν το χάπι νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (3/389) μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 7,0% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και νοσηλεύτηκαν ή κατέληξαν (27/385 νοσηλεύτηκαν και 7 από αυτούς πέθαναν).
Παρόμοιες μειώσεις στη νοσηλεία παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 1,0% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (6/607 νοσηλεύτηκαν), σε σύγκριση με το 6,7% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (41/612 νοσηλεύτηκαν και 10 κατέληξαν)
Είναι σημαντικό που στον συνολικό πληθυσμό της μελέτης έως την ημέρα 28, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο σε σύγκριση με 10 (1,6%) θανάτους σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Για το χάπι κατά του κορωνοϊού μίλησε στον ΑΝΤ1 η Ζωή Αλεξοπούλου, κλινική διευθύντρια της εταιρείας Merck. Όπως τόνισε η Δρ Αλεξοπούλου κατά τη διάρκεια των ερευνών παρατηρήθηκε «50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών», με τα αποτέλεσμα να είναι τόσο εντυπωσιακό που επισπεύτηκε η έγκριση του φαρμάκου.
«Δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του εμβολίου, που θα παραμένει η βασική ασπίδα μας έναντι του κορωνοϊού», επεσήμανε και εξήγησε πως το φάρμακο για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθεί «εντός πέντε 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων». Ακόμη πρόσθεσε ότι δεν είναι αποτελεσματικό για εκείνους που έχουν νοσήσει βαριά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε πως το χάπι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών για χάπι κατά της γρίπης. «Είναι σημαντικό το ότι το χάπι λαμβάνεται από το στόμα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι στόχος των μελετών είναι να εξελιχθεί ώστε να το λαμβάνουν άτομα στο οποίων το οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ασθενής με κορωνοϊό. Το χάπι εγκρίθηκε και θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η έγκρισή του από τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ.