Κενή νοήματος είναι πλέον η λέξη «ρεκόρ» όσον αφορά την πανδημία, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εντοπίζει σήμερα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί από την εμφάνιση του ιού στη χώρα. Οι 6.909 λοιμώξεις συντηρούν τη νέα παράδοση αρνητικών ρεκόρ στη διασπορά.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, 210 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους (48 σήμερα), κατά 40% περισσότεροι συγκριτικά με το αντίστοιχο πενθήμερο του Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου στην αρχή του φθινοπώρου δηλαδή, οπότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση από τους ειδικούς για την έλευση του χειμώνα και του κρύου που ευνοεί τη μετάδοση των αναπνευστικών ιών.
Η θνητότητα λόγω COVID-19 παραπέμπει στον περσινό Νοέμβριο που, σαν σήμερα, σημείωνε 29 μόλις απώλειες και σε δύο περίπου εβδομάδες, στις 21, κατέγραψε το «μαύρο» ρεκόρ των 108 ημερήσιων θανάτων με μια ειδοποιό ωστόσο διαφορά: την απουσία ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ικανών να ανακόψουν την κατακόρυφη σχεδόν αύξηση σε θανάτους που σημειώθηκε τότε.
«Βραχνάς» οι ανεμβολίαστοι – Από αύριο τα νέα μέτρα
Εμπόδια στη διαχείριση και τον περιορισμό της πανδημίας βάζουν όσοι αρνούνται να θωρακιστούν έναντι του ιού με τον εμβολιασμό, γεγονός που πιστοποιούν τα επιδημιολογικά δεδομένα από τα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως τον Βορρά, με τα νοσοκομεία να λυγίζουν από τους ανεμβολίαστους ασθενείς.
Τα τεστ κορωνοϊού, rapid ή PCR, όπως και η ταυτοπροσωπεία γίνονται από αύριο 6 Νοεμβρίου τα υποχρεωτικά παρελκόμενα για όσους ανεμβολίαστους πολίτες:
– εργάζονται με φυσική παρουσία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και χώρους λατρείας
– επιθυμούν να μεταβούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες θα αποτελούν τα μόνα μέρη όπου η επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό δεν θα είναι υποχρεωτική.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε νωρίτερα πως ακόμη και εάν τα νέα μέτρα αποτύχουν, τα επόμενα θα είναι ίδια λογικής, θα αφορούν δηλαδή τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Ο υπουργός βέβαια στάθηκε και σε μια αισιόδοξη εξέλιξη περί την εμβολιαστική κατάσταση στη χώρα, ούτως ειπείν την αυξημένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα όπως δείχνουν οι 25.000 ημερήσιοι εμβολιασμοί κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 73% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19.
Στην επίσημη ιστοσελίδα για την εμβολιαστική εκστρατεία αναγράφεται ότι το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 36.824 εμβολιασμοί, σημαντικά περισσότεροι συγκριτικά με πριν κάποιες εβδομάδες, με 6.399.728 πολίτες πλήρως θωρακισμένους.
Ποιους απειλεί το «βαθύ κόκκινο»
«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ αντίστοιχα και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο». Αυτά ανέφερε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ο κ. Πλεύρης, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των νέων υγειονομικών μέτρων από το Υπουργείο Υγείας.
Επί του παρόντος, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και απλών κλινών για Covid περιστατικά ανέρχεται σε 85,63% και 50,19% αντίστοιχα. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν στους 450, εκ των οποίων οι 378 (84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Τα στοιχεία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ), αποτυπώνουν ποσοστά των ανεμβολίαστων ασθενών ανησυχητικά και ενδεικτικά ταυτόχρονα της μεγάλης πίεσης που ασκούν στα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, στη 2 ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου το 62,45% των ασθενών (148 στους 237) σε απλές κλίνες και το 97,67% (29 στους 30) στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 77,4% (350 στους 452) και 93,4% (85 στους 91) για την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, 72,3% (293 στους 405) και 89,6% (60 στους 67) στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης και 63,8 και 63,6 στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.
Από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έως την επιστροφή της πανδημίας στις επάλξεις, οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως στο στόχαστρο του κορωνοϊού είναι οι πλέον ευάλωτοι όπως ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες, με υπεροπολλαπλάσιο των κίνδυνο για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. Στις βαθυκόκκινες και επιβαρυμένες περιοχές του χάρτη εντοπίζονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως το 43,7% της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κιλκίς, 49,85% σην ΠΕ Αρκαδίας, 48,56% στην ΠΕ Σερρών και 50,52 στην ΠΕ Αχαΐας.
Δικαιολογημένα η μεγάλη σημερινή διασπορά εκπέμπει SOS, με τετραψήφια για την Αττική και της Θεσσαλονίκη 1.519 και 1.124 νέα κρούσματα αντίστοιχα, και μεγάλα τριψήφια στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας (133), Αχαΐας (240), Έβρου (116), Ημαθίας (148), Ιωαννίνων (130), Κοζάνης (125), Λάρισας (470), Μαγνησίας (238), Πέλλας (142), Σερρών (191), Τρικάλων (151) και Φθιώτιδας (124).
Διαβάστε επίσης:
«Πιθανά νέα μέτρα θα είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους» ανέφερε ο Πλεύρης από τη Θεσσαλονίκη
Κορωνοϊός – Κομισιόν: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος ισχύος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid
Κορωνοϊός: Γιατί το χάπι της Pfizer μπορεί να «αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού»