Η ανταπόκριση της Σουηδίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν πολύ αργή και οι προετοιμασίες για την διαχείριση μιας πανδημίας ήταν ανεπαρκείς, ανακοίνωσε σήμερα επιτροπή που ερευνά την απάντηση της χώρας στην COVID-19.
Η αρχική στρατηγική της Σουηδίας, η αποφυγή της επιβολής lockdown και μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η σταδιακή αυστηροποίηση των περιορισμών, έθεσε στο περιθώριο την χώρα κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όταν πολλές χώρες ανά την Ευρώπη επέλεγαν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς.
Η επιτροπή ανέφερε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική της μη επιβολής lockdown που επέλεξε η χώρα στην τελική της έκθεση, αλλά τα προκαταρκτικά ευρήματά της δείχνουν ότι επιβλήθηκαν μέτρα αργοπορημένα τόσο σε σύγκριση με τους σκανδιναβούς γείτονες της Σουηδίας όσο και ως προς τις διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα την άνοιξη του 2020.
“Η διαχείριση της πανδημίας από τη Σουηδία χαρακτηρίστηκε από αργοπορημένη αντίδραση”, αποφάνθηκε η επιτροπή.
“Τα αρχικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της νόσου ήταν ανεπαρκή ώστε να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού στη χώρα”, όπως επισημαίνεται.
Η επιτροπή, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση εν μέσω πίεσης από το κοινοβούλιο, επισημαίνει επίσης ότι χρειάστηκε “υπερβολικά μεγάλο διάστημα” για να δημιουργηθεί ικανοποιητικός βαθμός εξετάσεων για τον ιό, κάτι που αρχικά εφαρμόστηκε μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι υγειονομικοί υπάλληλοι.
Οι αρχές βασίστηκαν πολύ σε συστάσεις για εθελοντικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και πλυσίματος των χεριών, ενώ δημόσιοι χώροι όπως σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοιχτά με την κυβέρνηση να μεταθέτει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταπολέμηση του ιού στις υπηρεσίες υγείας και στον επικεφαλής επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ.
Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, πολύ περισσότερους κατά κεφαλήν σε σχέση με τους σκανδιναβούς γείτονές της που εφάρμοσαν αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά λιγότερους σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες επέβαλαν αυστηρά lockdown, όπως η Βρετανία.
Η στρατηγική ως προς την πανδημία υπήρξε αμφιλεγόμενη τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στο εξωτερικό.
Οι επικριτές της την έχουν χαρακτηρίσει παράτολμη και σκληρή, αλλά η προσέγγιση της Στοχκόλμης έχει κερδίσει και επαίνους καθώς είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις και αποτελεί μοντέλο για την συνύπαρξη με τον ιό καθώς γίνεται ενδημικός.