Στις 5 Μαΐου 2021, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, έπλεκε το εγκώμιο στη νέα γενιά για τον «λιγότερο σκεπτικισμό» και την «περισσότερη ωριμότητα» σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ζητώντας από τους «λαμπρούς νέους» να δείξουν στους διστακτικούς ηλικιωμένους τον δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο.
Έξι σχεδόν μήνες μετά, το κάλεσμα της Ομότιμης Καθηγήτριας Παιδιατρικής δείχνει να παραμένει επίκαιρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, για τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικιακή ομάδα, οι νέοι ενήλικες, οι έφηβοι και τα παιδιά δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση στη δόμηση του τείχους προστασίας έναντι της COVID-19.
Έτσι, ενώ η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης από τις 4 Οκτωβρίου είναι κάτω από το 0,9% στους 55 ετών και άνω και μεταξύ 1,2-1,5% για τους 35-54 ετών, στους νεότερους ξεπερνά το 2% ενώ στους έφηβους αγγίζει το 3,7%. Ειδικότερα, τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα στους νέους διαμορφώνονται ως εξής:
30-34: 62,7% από 60,6% (+2,1%)
25-29: 63% από 60,5% (+2,5%)
18-24: 60,2% από 57% (+3,2%)
15-17: 35,8% από 32,1% (+3,7%)
12-14: 21,4% από 19% (2,4%).
Ο πολλαπλασιασμός των εμβολιασμών τόσο για την COVID-19 όσο και τη γρίπη παραμένει αναγκαίος, δεδομένων των επικειμένων χαμηλότερων θερμοκρασιών που ευνοούν την κυκλοφορία τους όπως και της χαλαρότερης συμπεριφοράς ως προς την ατομική μας προστασία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα από το Υπουργείο Υγείας -εκτάκτως σήμερα Τρίτη έναντι της Δευτέρας ως έχει καθιερωθεί-, η πλήρης εμβολιαστική θωράκιση έναντι του νέου κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 60,5% (64,7% αντίστοιχα για την ΕΕ) ενώ μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. είναι τα αντιγριπικά εμβόλια που έχουν χορηγηθεί μέσα στον ένα μήνα από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου ο αριθμός υπολείπεται από τον αντίστοιχο περσινό, ενώ είναι μακριά από τον στόχο του Υπουργείου για 4 εκατ. έως τον Νοέμβριο.
Κορωνοϊός – Ιός της γρίπης: Ευάλωτες ομάδες αγνοούν τον κίνδυνο
Τον μεγάλο κίνδυνο από συλλοίμωξη κορωνοϊού και ιού της γρίπης επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου που, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταφράζεται σε 20% μεγαλύτερη θνητότητα και διπλάσιες πιθανότητες διασωλήνωσης.
«Το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει», ανέφερε η Πρόεδρος, κρούοντας το «καμπανάκι» σε ομάδες που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει ή δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους, όπως οι υγιειονομικοί των 20.000 μόλις εμβολιασμών αλλά και ευάλωτοι πληθυσμοί όπως οι έγκυοι (4.000 εμβολιασμοί μόνο) και οι παχύσαρκοι ενήλικες και ανήλικοι (5.000 εμβολιασμοί).
Η «απουσία» του ιού της γρίπης πέρυσι μας άφησε ευάλωτους φέτος, με μηδενική ανοσία στην κοινότητα, έχουν εξηγήσει οι ειδικοί. Παράλληλα, μια νέα «παλιά» απειλή ξεπροβάλλει στην Ευρώπη και την Κροατία ειδικότερα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχουν καταγραφεί περιπτώσεις λοίμωξης με τον Η3Ν2, έναν παλαιότερο τύπο του ιού της γρίπης που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους. Η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη, προειδοποίησε η καθηγήτρια και επανέλαβε την σπουδαιότητα του έγκαιρου εμβολιασμού.
Αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Johnson&Johnson
Σε διευκρινίσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson&Johnson προχώρησε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα των ραντεβού για τη δεύτερη (αναμνηστική) δόση για τους 18 ετών και άνω που εμβολιάστηκαν με το εν λόγω σκεύασμα θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου 2021 και θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με το ίδιο εμβόλιο ή κάποιο της τεχνολογίας mRNA, Pfizer αρχικά και Moderna έπειτα. Ως προς το τελευταίο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε σήμερα τη χορήγησή του ως επαναληπτική δόση, κατά το ήμισυ ωστόσο εκείνης του αρχικού εμβολιασμού (50mg αντί 100mg).
Τα οφέλη από το ετερόλογο εμβολιαστικό σχήμα (mix-and-match), το συνδυασμό εμβολίων mRNA και ιικού φορέα δηλαδή, είναι σημαντικά ιδίως έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Nature, ο εμβολιαστικός συνδυασμός πέτυχε υψηλή αποτελσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, ενδεχομένως χάρη στην ισχυρή κυτταρική (μέσω Τ-λεμφοκυττάρων) και χυμική (μέσω αντισωμάτων) ανοσία που εξασφαλίζει αντίστοιχα κάθε εμβόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας το ετερόλογο σχήμα εφαρμόζεται μόνο για επαναληπτική δόση, με εμβόλια mRNA αποκλειστικά για την τρίτη δόση ανεξαρτήτως του αρχικού σχήματος του εμβολιασμού.