Tις διαχρονικές ευθύνες του Υπ. Υγείας, για τις απώλειες ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την απαράδεκτη ολιγωρία στην αξιοποίηση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας ο ΙΣΑ, με σημερινή του ανακοίνωση.
Ειδικότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τις σοβαρές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την ακύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχετικά με πρόγραμμα που αφορά την εκπαιδευτική δράση για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο, την ασφάλεια των ασθενών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «Η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και πολυανθεκτικών μικροβίων που αποβαίνουν μοιραία για μεγάλο αριθμό ασθενών.
Μάλιστα ο ΙΣΑ, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις προς την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, αποφάσισε να προσφύγει στον Εισαγγελέα. Στην αναφορά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, με αποτέλεσμα μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.
Το Υπουργείο Υγείας έχει διαχρονικές ευθύνες για τους άδικους θανάτους ασθενών από ενδονοσοκομειακά μικρόβια, καθώς είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία δεν τηρείται ο νόμος για την απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή.
Επιπρόσθετα, τους τελευταίους μήνες,εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, έχουν καταγγελθεί προβλήματα, τόσο στο σύστημα καταγραφής των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όσο και στη διασφάλιση των προϋποθέσεων ,για την πρόληψη τους,μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον.
Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς και να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να χαθεί από ολιγωρία κανένα κονδύλι που θα μπορούσε να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο καταρρέει από την υποχρηματοδότηση».