«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων», δήλωσαν η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Με τη νέα χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, και τα κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών να έχουν αυξηθεί από τον Ιούλιο, οι καθηγήτριες τόνισαν πως τα εμβόλια «είναι ασφαλή για τα παιδιά».

«Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από τον covid 19, ακόμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα», υπογράμμισαν οι δυο καθηγήτριες.

Επίσης, ο ιός είναι «πιο αφιλόξενος στον οργανισμό των εμβολιασμένων. Ακόμα και να κολλήσουν θα το μεταδώσουν λιγότερο στους γύρω τους», εξήγησαν.

Αυτό που αυξάνει τις μεταλλάξεις είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων. Ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παρεκτρέπεται και μεταλλάσσεται, περιέγραψαν οι καθηγήτριες. Παράλληλα πρόσθεσαν, πως «καλύτερος ο εμβολιασμός, παρά οι όποιες θεραπείες με τα αμφίβολα, ως και αντικρουόμενα αποτελέσματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισαν ότι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε παιδιά σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.

ecdc

Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν σχετικά με τυχόν παρενέργειες των εμβολίων, απάντησαν πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία έχουμε τόσο σημαντική, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση. Συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπου γίνεται εμβολιασμός Έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την επαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε Τρίτη πρωί, ξεκινάμε πάντα με την ενημέρωση από τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Για παράδειγμα, υπάρχει «η σπάνια, αλλά αναγνωρισμένη, επιπλοκή για τη μυοκαρδίτιδα στα εμβόλια mRNA», που αφορά πρωτίστως σε αγόρια 16 με 29 χρονών και εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Αύξηση των κρουσμάτων παιδιών και εφήβων

«Τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από το φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά η «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τα παιδιά. Παρά όλα αυτά, έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών».

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», είπαν, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

«Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια»

Η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισαν οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου, είναι συντηρητική. Εκτός από επαναληπτικές κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες και τη διασταύρωση δεδομένων, εξετάζει τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού σε άλλες χώρες, πριν προτείνει την εφαρμογή τους στο γενικό πληθυσμό και τα παιδιά.

Αμερικάνικη μελέτη δείχνει τι θα γίνει, αν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο αγόρια ηλικίας 12 με 17 ετών: προλαμβάνονται πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, 70-79 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 2 θάνατοι, ενώ 50-60 αγόρια 12 έως 17 ετών, πιθανόν να έχουν επιπλοκή με μυοκαρδίτιδα. Ακόμα ωστόσο και τα λίγα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, είναι τα περισσότερα αυτοπεριορισμένα, τα παιδιά δεν χρειάζονται νοσηλεία ή παραμένουν στο νοσοκομείο 1 με 2 ημέρες με αντιφλεγμονώδη και επανέρχονται γρήγορα στη καθημερινότητά τους χωρίς παρενέργειες.

Σχετικά με μελλοντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, «αιτιολογική συσχέτιση μπορεί κανείς να κάνει μόνο για τους πρώτους 1 με 2 μήνες, δε μπορεί να μιλήσει μακροχρόνια, ούτε για τα παλιά, ούτε για τα καινούργια εμβόλια». Για παράδειγμα, ακόμα και για εμβόλια τα οποία υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια, όπως της ιλαράς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τυχόν μακροχρόνιες επιπλοκές.

Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA παραμένουν στον οργανισμό ελάχιστες ημέρες και αποβάλλονται, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν για μακροχρόνιες παρενέργειες. Επίσης, «δεν επηρεάζεται το γενετικό υλικό από τα mRNA εμβόλια, επειδή δεν έχει σχέση με το DNA του πυρήνα».

Καμία επιπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί στην ανάπτυξη, τη γονιμότητα αγοριών και κοριτσιών ή στην έμμηνο ρύση των κοριτσιών. Επίσης, οι αλλεργίες, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και άλλες παθήσεις δεν εμποδίζουν τον εμβολιασμό. Το ενδεχόμενο να εμφανιστεί αιφνίδιος θάνατος είναι σπάνιο και «δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του εμβολιασμού, αναφέρουν οι καθηγήτριες.

Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται έμβρια στην παραγωγή εμβολιών, ξεκαθάρισαν οι καθηγήτριες.

Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος και σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα οι ειδικοί γιατροί. ‘Αλλωστε, οι έλληνες παιδιάτροι έχουν εκφραστεί θετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού, κατέληξαν οι καθηγήτριες.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των μαθητών

Σύμφωνα με νέες μελέτες τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια 12 έως 15 ετών αυξάνονται μετά την δεύτερη δόση εμβολίου. Η αγγλική επιτροπή και η Νορβηγία τώρα ενέκριναν τους εμβολιασμούς εφήβων 12 έως 17 ετών με μία δόση.

Ο γιος μου είναι 14 ετών, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία αναγνωρισμένη σπάνια επιπλοκή ιδίως στα αγόρια 16 έως 29 ετών μετά τη δεύτερη δόση. Συνήθως εμφανίζεται 1 με 4 έως 7 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Όσον αφορά το κόστος – όφελος, στις ΗΠΑ έχουν μελετήσει την πιθανότητα, τί θα γίνει εάν εμβολιάσουν 1 εκατομμύρια αγόρια 12 έως 17 ετών. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτό θα σήμαινε ότι θα αποφεύγαμε 100αδες νοσηλείες, 70 έως 79 νοσηλείες στις ΜΕΘ και δύο θανάτους από κοροναϊό. Ταυτόχρονα εμβολιάζοντας 1 εκατ. αγόρια 12 έως 17 ετών, θα είχαμε πιθανόν 50-60 παιδιά με μυοκαρδίτιδα.

Οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν ότι το κόστος όφελος της νοσηλείας ΜΕΘ με τη μυοκαρδίτιδα, είναι ότι καταρχάς η μυοκαρδίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη, λίγα είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, και πολύ σύντομα επανέρχονται στην άσκησή τους κλπ.

Η Νορβηγία επέλεξε τη χορήγηση μίας δόσης, γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική εμβολιασμού, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μελετά όλα τα δεδομένα συνεχώς.

Τι απαντάτε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολιασμού;

Για τις μελλοντικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ακόμα και για τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας εδώ και 50 χρόνια, όπως αυτό τις ιλαράς, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η αιτιολογική συσχέτιση των εμβολίων μπορεί να φανεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες, και όχι μετά από χρόνια.

Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο

Επιπλέον το εμβόλιο με mRNA δεν παραμένει παρά λίγες ώρες στον οργανισμό και αποβάλλεται. Δεν περιέχει στοιχεία που μπορεί να αθροίζονται και να ενοχοποιούναι για κάποια βλάβη

Ποιες μελέτες αποδεικνύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού με ένα εμβόλιο που έχει πάρει παράταση της έκτακτης έγκρισης;

Η έκτακτη έγκριση διαφέρει με την πλήρη έγκριση στη χρονική διάρκεια παρακολούθησης των εμβολιασμών από οργανισμούς.

Η έγκριση που δίνεται για έκτακτη ανάγκη δίνεται μετά από δύο μήνες παρακολούθησης του εμβολίου και στη συνέχεια συνεχίζεται για έξι μήνες. Η βασική διαφορά μεταξύ έκτακτης και πλήρους έγκρισης είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.

Η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού δεν σταματάει ποτέ και συνεχίζεται για χρόνια

Εάν το παιδί νοσήσει, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Εάν μετά από αιματολογικές εξετάσεις φανούν αντισώματα στο παιδί χρειάζεται να εμβολιαστεί;

Για τα παιδιά ισχύει ό, τι και για τους ενήλικες. Εάν κάποιος έχει νοσήση, ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνει έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Αναφορικά με τα αντισώματα δεν ενδείκνυται να κάνουμε τεστ για να δούμε αν είμαστε προστατευμένοι. Δεν υπάρχει ακόμα η γνώση για τον αριθμό αντισωμάτων που μας προστατεύει, άρα ο εμβολιασμός συνίσταται σε κάθε περίπτωση

Παλιά η σύσταση στα παιδιά ήταν να νοσούν επίτηδες από ιλαρά, για να μην την περάσουν ως ενήλικες πιο σοβαρά. Γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα το ίδιο;
Αυτή ήταν όντως μια πρακτική που όμως δεν ισχύει ότι ήταν ακίνδυνη. Πολλά παιδιά περνούσαν με φυσικό τρόπο το νόσημα, αλλά δεν συνυπολογίζονται οι επιπλοκές από τη νόσο, που ήταν ιδιαίτερα βαριές, όπως εγκεφαλίτιδες και πνευμονίες.

Τι ισχύει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν;

Πόσο επικίνδυνη είναι η δική τους έκθεση και πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για μικρότερες ηλικίες
Μελέτη σε Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η χρήση της μάσκας με καθημερινό testing έχουν το ίδιο όφελος με το να κλείσει το σχολείο για 10 μέρες. Για τα παιδιά των βρεφονηπιακών η κατάσταση είναι δυσκολότερη, και εκεί θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί.

Έχουν ξεκινήσει μελέτες για εμβολιασμούς παιδιών 5 με 11 ετών, τις οποίες παρακολουθεί η Επιτροπή

Τι ισχύει με τον θάνατο του 15χρονου στην Αρκαδία και πόσο συνδέεται με το εμβόλιο;

Έχει γίνει λεπτομερής νεκροτομική εξέταση και συνεχίζονται οι μελέτες σε επίπεδο τοξικολογικό. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ευρήματα με την εφαρμογή του εμβολιασμού. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα, είπε η κ. Θεοδωρίδου, μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του θανάτου

Επηρεάζει το εμβόλιο την ανάπτυξη των εφήβων;

Δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία κάτι που να συνδέει την ανάπτυξη των παιδιών με την εφαρμογή των εμβολίων. Αντιθέτως οι εμβολιασμοί βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών

Αλλεργικό παιδί κινδυνεύει από τον εμβολιασμό;

Οι συνήθεις αλλεργίες που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, από φάρμακα, χρωστικές κλπ δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία για τον εμβολιασμό

Παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δεν έχουν κανέναν κίνδυνο να εμβολιαστούν.

Οι τρεις εβδομάδες είναι το κατάλληλο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις;

Είναι, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερο διάστημα από τις τρεις εβδομάδες, όπως στον ένα μήνα. Είναι μία πρακτική που ακολουθείται και έχει αποτελεσματικότητα.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το πως επηρεάζει το εμβόλιο την έμμηνο ρύση των κοριτσιών ή τη γονιμότητα;

Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν επηρεάζεται η γονιμότητα ούτε των κοριτσιών ούτε των αγοριών. Αναφορικά με τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση, οι μελέτες δεν μπόρεσαν να τις συνδέσουν με την εφαρμογή του εμβολίου. Οι περισσότεροι συνομολογούν ότι ίσως το άγχος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12 με 15 ετών. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;
Η βασική διαφορά είναι στο ποσοστό ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού, που στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει στο 80%.

Σε πόσα παιδιά έγιναν οι μελέτες; Ήταν μόνο υγιή παιδιά;

Το βασικότερο είναι ότι πέρα από τις έρευνες το ποσοστό των εμβολιασμών στον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο. Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από την εφαρμογή του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, που είναι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις, και έτσι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.

Γιατί ένας ανεμβολίαστος μαθητής υποβάλλεται σε self test στο σχολείο, rapid test σε αθλητικές δραστηριότητες και σε τίποτα στα ΜΜΜ; Γιατί τα εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε ελέγχους;

Οι εμβολιασμένοι μαθητές μεταδίδουν πολύ λιγότερο τον ιό και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η διάκριση αυτή.

Μπορεί ένα παιδί που έχει εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο να κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού; Μπορούν να γίνουν σχετικά κοντά διαφορετικά εμβόλια;
Είναι πολύ σημαντικό να μην μεταβληθεί ο εμβολιαστικός προγραμμτισμός της εφηβείας. Μπορεί να γίνουν εμβόλια με μικρή χρονική απόσταση δύο ή τριών ημερών, και αυτό για λόγους προγραμματισμού. Δεν υπάρχει καμία αλληλοκάλυψη μεταξύ των εμβολίων.

Χρειάζονται εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό;

Όχι δεν χρειάζεται να γίνει καμία ιατρική εξέταση, ο μόνος λόγος για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί στο προγραμματισμένο ραντεβού είναι το παιδί να είναι άρρωστο.