Συναγερμός έχει σημάνει στη Βόρεια Ελλάδα μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι 54 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 53 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 (ποσοστό 96,2%) είναι ανεμβολίαστοι.

Σε ότι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 258 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί και οι 46 είναι εμβολιασμένοι.

4igeionomiki
21_9_2021-696x392

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 2.126 νέα κρούσματα κορωνοϊού του τελευταίου 24ώρου, τα 369 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 341 στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης πλησιάζουν σε αριθμό αυτά της Αττικής, αλλά ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από το Covid-19.gov για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κάθε περιοχής:

Αθήνα:

– 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.
– 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.
– 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.

Θεσσαλονίκη:

– 55,52% με μία δόση.
– 51,24 με δύο δόσεις.

Ανοδικές τάσεις στους περισσότερους από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με το voria.gr, οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως δείχνει η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δημάρχους.

Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν, όχι θεαματικά. Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, που επέστρεψε στα αριθμητικά δεδομένα προ τριών εβδομάδων. Αρκετοί είναι οι δήμοι με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων επί περίπου ένα δίμηνο και με διακυμάνσεις μεταξύ πέντε και δέκα κρουσμάτων πάνω ή κάτω από εβδομάδα σε εβδομάδα. Λίγοι δήμοι κατόρθωσαν να εμφανίσουν και την προηγούμενη εβδομάδα μειωμένα κρούσματα, χωρίς η μείωση πάντως να είναι ενδεικτική τάσης βελτίωσης.

Από την άλλη πλευρά, πιο καλή είναι η κατάσταση στο ζήτημα των νοσηλειών σε όλους τους δήμους, καθώς κυμαίνεται περίπου στο 10%. Ως εκ τούτου, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία δεν επιβαρύνονται σημαντικά, σε μια περίοδο που αναμένεται έξαρση της πανδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Βόρεια Ελλάδα ανησυχεί τους επιστήμονες

Την ανησυχία του πάντως για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξέφρασε εχθές ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως έρχεται μία δύσκολη περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας.

Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού και πως στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι.

Από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησίας που στηρίζει τους εμβολιασμούς.