*γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Μπορεί μαθητές και οικογένειες να αναμένουν με αγωνία το άνοιγμα των σχολείων προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα όποτε και χτυπά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.
Την ίδια ώρα και ενώ όλα είναι έτοιμα η ανησυχία των επιστημόνων αλλά και της πολιτείας είναι στα ύψη αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα φέρει και άνοδο των κρουσμάτων αφού αναμένεται διασπορά του ιού στην μαθητική κοινότητα. Χαρακτηριστική ήταν η πρόβλεψη του παιδιάτρου Μιχάλη Ανδρέου ο οποίος μίλησε για νόσηση ακόμη και του 30% των μαθητών από κορωνοϊό.
Εκτενή αναφορά στον ρόλο των σχολείων σε μια πιθανή συντριπτική αύξηση της επιδημίας, αν δεν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί, έκαναν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην χθερινή ενημέρωση. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν την αξία αφενός της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης του σχολικού περιβάλλοντος για την ομαλή διεξαγωγή της δια ζώσης εκπαίδευσης και αφετέρου του εμβολιασμού του πληθυσμού προκειμένου να προληφθεί ένα ενδεχόμενο νέας έξαρσης.
Άλλωστε, θεωρείται δεδομένη η αύξηση των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες τις επόμενες εβδομάδες, η οποία, ωστόσο, δεν πρέπει να θορυβήσει γονείς και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κι αυτό γιατί το συστηματικό testing των ανεμβολίαστων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid test αντίστοιχα αναμένεται να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες -εφόσον εφαρμόζεται σωστά.
Επιπλέον, αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εφήβων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ήδη το 1/4 των μαθητών Λυκείου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό για τους μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 13%, με την εμπλοκή των παιδιάτρων στη διαδικασία του εμβολιασμού να εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά αυτά. Η ίδια, πάντως, υπογράμμισε ότι -παρόλο που οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό- η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη οφείλει να απευθύνεται πρώτα στους ευάλωτους ενηλίκους, γι’αυτό και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.
Παυλάκης: Να στηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία – Να γίνει υποχρεωτικός για όλους
Την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα για τα παιδιά, τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, ακόμα και lockdown, για να περιοριστούν τα κρούσματα.
Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο. Ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική μακροπρόθεσμα. Αρχίζει και εφαρμόζεται στην Αμερική. Συνεργεία στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτικός.
Κωνσταντόπουλος: Τα σχολεία θα ξανακλείσουν
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.
«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», ανέφερε.
Παγώνη: Θα φανεί σε 15 μέρες τι θα γίνει
Η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μίλησε για το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων και πως αυτό θα επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων, τα οποία αντανακλούν την κατάσταση των προηγούμενων 15 ημερών.
«Μόλις ανοίξουν την Δευτέρα τα σχολεία, μετά από 15 μέρες θα φανεί τι θα γίνει. Ο αριθμός των παιδιών που έχει εμβολιαστεί είναι μικρός. Θέλει μεγάλη προσοχή. Μάσκα και τήρηση αποστάσεων πρέπει να τηρηθούν. Τα παράθυρα στις τάξεις θα πρέπει να είναι συνέχεια ανοιχτά. Η πρότασή μας είναι συνεργεία έξω από κάθε σχολείο για να εμβολιαστούν παιδιά», είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι όλες ασφαλείς για τα παιδιά. Ευρώπη και Αμερική έχουν εμβολιάσει πάρα πολλά παιδιά. Μιλάμε με στοιχεία σοβαρά».
Σενάρια για κίνητρα για την αύξηση των εμβολιασμών
Την ίδια στιγμή, κοινή παραδοχή των επιστημόνων είναι πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μεγάλη διασπορά αλλά και οι αρνητικές συνέπειες αυτής είναι ο εμβολιασμός. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, όπου και είπε πως «στην ομιλία του πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά την Κάρτα Ελευθερίας η οποία κρίνεται επιτυχημένη, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει νέα κίνητρα (διαφόρων ειδών), αυτή την φορά τους άνω των 15, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εμβολιαστική διαδικασία μιας και η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αναπτύσσει έντονη κοινωνικότητα εντός και εκτός σχολείων.
Οι πληροφορίες θέλουν το κυβερνητικό επιτελείο να επεξεργάζεται τα κίνητρα αυτά τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του, το απόγευμα του Σαββάτου, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κορωνοϊός: Μείωση 20% σε νέα κρούσματα – 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι