Τα εγκριθέντα στην ΕΕ εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να εμβολιαστούν πλήρως όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα χορήγησης πρόσθετων δόσεων εμβολίου, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε ότι τα στοιχεία καθίστανται σαφέστερα για τα άτομα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, όπως εκείνα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή για κάποιους ηλικιωμένους ασθενείς. Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί την αίτηση για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Το αποτέλεσμα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται σύντομα να υποβάλουν δεδομένα για μια τρίτη αναμνηστική δόση, σημειώνοντας ότι η Moderna έχει αρχίσει να υποβάλλει δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές με αναμνηστικές δόσεις.
Επιπλέον, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε ότι η πραγματικότητα στα κράτη-μέλη και αλλού στον κόσμο θα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να γίνουν με διαφορετικού τύπου εμβόλιο από αυτό του πρωτογενή εμβολιασμού. Σημείωσε ότι ο ΕΜΑ συλλέγει δεδομένα και στοιχεία σχετικά με αυτό που αναμένεται ότι θα είναι η πραγματικότητα.
Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες, ο επικεφαλής του ΕΜΑ, ανέφερε ότι παγκόσμια δεδομένα ασφάλειας δείχνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιεσδήποτε πιθανές παρενέργειες. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ΕΜΑ και οι αρμόδιοι φορείς των κρατών-μελών της ΕΕ αναλύουν συνεχώς τις αναφορές για ύποπτες παρενέργειες και ο ΕΜΑ δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις για την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων.
Για τις θεραπείες κατά της COVID-19, ο Καβαλέρι υπενθύμισε ότι ο EMA διενεργεί κυλιόμενη αξιολόγηση για τέσσερα προϊόντα αντιιικών μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ο ΕΜΑ θέλει περισσότερα στοιχεία για το Sputnik-V
Σύμφωνα με τον Καβαλέρι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού.
«Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια Sputnik V και Sinovac, διεξάγονται αρκετά παραγωγικές συζητήσεις με τις εταιρείες, ωστόσο φαίνεται ότι πρέπει να σταλούν περισσότερα στοιχεία, πριν καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος στην διαδικασία πιστοποίησης», υπογράμμισε ο Καβαλέρι.
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 9,48% οι θάνατοι στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 202 σε σχέση με το 2020
Κλειστοί χώροι: Όλα όσα αλλάζουν από την Δευτέρα – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη
Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Σταθερό παραμένει το ιικό φορτίο των λυμάτων