Στην κρισιμότητα του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών αναφέρθηκε επισταμένως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, μετά τη ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και, μάλιστα, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.
Υπό την απειλή της επικείμενης μεγαλύτερης διασποράς του ιού λόγω του ψυχρού φθινοπωρινού καιρού και του ανοίγματος των χώρων εκπαίδευσης αλλά και την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας σχεδόν «στον πάγο», το μήνυμα από τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ήταν ξεκάθαρο: ευθύνη και κοινωνική αλληλεγγύη. Αποδέκτες του, περισσότερο ίσως από τους ανήλικους που αποτελούν ωστόσο αναγκαίο κρίκο της αλυσίδας ανοσίας, οι ανεμβολίαστοι επαγγελματίες υγείας. Η αναστολή εργασίας, μέτρο προστασίας και όχι τιμωρίας όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.
Παιδί το ένα στα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού
Αποκαλυπτικά για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους ήταν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που επικαλέστηκε η κυρία Θεοδωρίδου. Σε δύο μόλις μήνες, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2021, το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών εκτοξεύτηκε στο 20% από το 7,5% επί του συνόλου.
Η μεγάλη διασπορά σε περίοδο διακοπών επιπλέον, προμηνύει τους λεπτούς χειρισμούς που θα απαιτήσει η επερχόμενη επαναλειτουργία των σχολείων, άνοιγμα με βαρύ επιδημιολογικό τίμημα όπως μαρτυρά και το παράδειγμα της Σκωτίας: τα κρούσματα σε παιδιά έφτασαν στο 30% μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Αυγούστου.
Τα ανησυχητικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού στους νέους 12-17 ετών ο οποίος, εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, προφυλάσσει πολλαπλά τους νέους, γεγονός που οδήγησε στο «πράσινο φως» από τις Επιτροπές Εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19:
-επιτρέπουν στους νέους να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
-είναι ασφαλή, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες
-θωρακίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Μετα-ανάλυση 28 μελετών σε πάνω από 80.000 νέους διαπίστωσε καταθλιπτικά συμπτώματα στο 25% και άγχους στο 20% κατά το lockdown Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Άλλη έρευνα κατέδειξε την αύξηση από το 6,3% στο 16,9% υποτροπών σε παιδιά με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.
Κυρίως όμως, οι εμβολιασμοί νέων θα συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας και, ενδεχομένως, «ο εμβολιασμός των μαθητών να παρακινήσει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.
Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε αναμένεται η έγκρισή της
Σε 2.343 νέα κρούσματα κροωνοϊού αποτυπώνεται η εικόνα της διασποράς για σήμερα κατόπιν 49.602 ελέγχων, με τα 614 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη και 116 στην Αχαΐα, και το επιδημιολογικό βάρος να μετατοπίζεται από τα νησιά σε ηπειρωτικές περιοχές όπως οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας (86), Καρδίτσας (21), Πιερίας (50), Λακωνίας (35), Μεσσηνίας (75) και Κορινθίας (35).
Παράλληλα, όπως είχε υπογραμμίσει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η πανδημία μεταφέρεται σταδιακά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με την αναμενόμενη αύξηση σε νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους. Στους περισσότερους από 2,5 χιλιάδες νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό προστέθηκαν 214 το περασμένο 24ωρο, 19 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό ενώ στους 338 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 309 (91.42%) ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η κυρία Παπαευαγγέλου είχε επισημάνει την ανάγκη περαιτέρω περιορισμού διασποράς της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και το σχέδιο για την τρίτη (αναμνηστική) δόση εμβολίου και συγκεκριμένα στους άνω των 60 ετών αλλά και τους ανοσοκατεσταλμένους, των οποίων η μειωμένη ανοσοαπόκριση από τον εμβολιασμό αναδείχθηκε από έρευνα του καθηγητή Ιατρικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ματθαίου Σπελέτα, αναφορικά με την κυτταρική και χυμική ανοσία στις συγκεκριμένες ομάδες.
Η έγκρισή της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Τέλος οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 1η Σεπτεμβρίου
Στην αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων από 1η Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ο κ. Κοντοζαμάνης. Οι θέσεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση έως την παραπάνω προθεσμία θα καλυφθούν από επικουρικό προσωπικό για το οποίο ανοίγει την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες η σχετική πλατφόρμα για την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού, το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε όσους «είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας» και προβλέπει:
-την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση
-επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος
-όσοι εμβολιαστούν μετά την αναστολή της εργασίας τους, ενδέχεται να τοποθετηθούν σε άλλη θέση μετά την επιστροφή στις θέσεις τους, εφόσον ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.
Τέλος, ο κύριος Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων προς αποφυγή τυχόν αρρυθμιών, ενώ το ποσοστό των επικουρικών θα είναι μικρότερο των υπαλλήλων σε αναστολή.
Κυβέρνηση: Σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Σκέρτσος: Κανονικά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού – Δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση
ΠΟΥ: Βαθιά ανησυχητικά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη