*Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση, αύριο το μεσημέρι, των υγειονομικών μέτρων – ρυθμίσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη του χειμώνα, προκειμένου να ανασχεθεί το τέταρτο, πανδημικό κύμα.
Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους χώρους που παρατηρούνται συναθροίσεις, ιδιωτικούς και δημόσιους, ώστε η χώρα να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον εθνικό στόχο της επίτευξης του τείχους ανοσίας, κάτι το οποίο παραμένει ευκταίο, αλλά όχι εφικτό.
Ενόψει του φθινοπώρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σήμερα πως «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος αυτών των αντιλήψεων» (σ.σ. των ανεμβολίαστων), ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, τον νέο που θέλει να διασκεδάσει».
Πίσω… στις μάσκες
Στον αντίποδα, «είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα» υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ ερωτηθείς για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού». Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ακόμη πως προφανώς αν κάποιος κάνει άσκηση μόνος του σε εξωτερικό χώρο δεν θα υποχρεούται να φοράει μάσκα αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαία η χρήση της «ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός».
«Για μεν τους κλειστούς χώρους παραμένει ο κανόνας ότι οι μάσκες είναι η υποχρεωτική συνοδεία μας, για δε τους ανοικτούς χώρους εξακολουθεί ο κανόνας ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες πλην μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.
Τα κριτήρια
Παράλληλα, απαριθμώντας τα κριτήρια των νέων μέτρων, περιέγραψε σειρά δραστηριοτήτων:
· για εμβολιασμένους και μόνο
· με βάση αριθμητικό περιορισμό (μέχρι έναν αριθμό ατόμων), ως ανώτατο όριο.
Σαρωτικοί έλεγχοι
Όπως έχει επισημάνει το «ΘΕΜΑ», θα πρόκειται για ένα συνολικό «πλαίσιο μέτρων», στο οποίο αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ως κρίσιμη παράμετρο τη δυνατότητα ελέγχου τους, με τον κ. Οικονόμου, δηλαδή, να εξαγγέλλει εμμέσως δραστικούς ελέγχους με την έναρξη των νέων μέτρων.
55-56% ο γενικός πληθυσμός
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν έκρυψε ακόμη τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη μη επίτευξη του στόχου του τείχους της ανοσίας, αφού «είμαστε κοντά στο 65% στις ευπαθείς ομάδες και 55 -56% στον ενεργό πληθυσμό» απάντησε ο κ. Οικονόμου αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «αν βάλεις και νοσούντες, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται με ορίζοντα το χειμώνα, «όσοι δεν να συμμορφωθούν, «μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας που αρνείται τον εμβολιασμό», θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, η κοινωνία προχωράει, δεν μπορεί να μένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων, είπε ο κ. Οικονόμου.
«Δεύτερη» Υποχρεωτικότητα
Επιπρόσθετα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Κέντρα Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. «Είναι από τα ενδεχόμενα που θα εξεταστούν και θα απασχολήσουν και τους ειδικούς και τις ανακοινώσεις αύριο» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική ετοιμότητα για ένα τέτοιο σενάριο.
Την ενδοκυβερνητική συζήτηση για ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά σε μεταγενέστερη φάση άφησε με τη σειρά του ανοιχτή και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», κατέληξε.