Σε λίγες ώρες – από το πρωί της Δευτέρας – ξεκινά η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για όσους εργαζομένους στο χώρο της Υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής, όπως και στην φροντίδα ηλικιωμένων και αναπήρων, σύμφωνα με τα όσα έχουν ως τώρα ανακοινωθεί. Τα ποσοστά εμβολιασμού αυτών των ομάδων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά – από 45% ως 65%, ανάλογα με την κατηγοριοποίησή τους – με τον δημόσιο τομέα να υστερεί σημαντικά έναντι του ιδιωτικού.
Παράλληλα – και καθώς ο εμβολιασμός έχει γίνει υποχρεωτικός μόνον για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων – κυβρνητικές πηγές ενημερώνουν ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να χαλαρώσουν το φθινόπωρο, μιας και η επιδημία εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική πίεση στα νοσοκομεία. Επομένως, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν από το φθινόπωρο τη δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε λίγο πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής. Μέχρι τις 18 Αυγούστου έχουν προθεσμία να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους όσοι πρέπει να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό. Όπως είναι γνωστό, με την τροπολογία δόθηκε η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου και για άλλες επαγγελματικές ομάδες – κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Ειδικότερα, το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας του από αύριο, 16 Αυγούστου έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολιασμού του, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Σημειώνεται ότι η αναστολή δε συνιστά, ούτε ισοδυναμεί με αναγγελία απόλυσης, αλλά οι εργαζόμενοι δεν θα εισπράττουν τον μισθό τους για όσο διάστημα παραμένουν σε αναστολή.
Οι εργαζόμενοι που θα τίθενται σε αναστολή θα αναπληρώνονται από άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού , η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες θα αξιοποιήσει το μοντέλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη περίοδο της πανδημίας προκειμένου να αναπληρωθούν λειτουργικά κενά στο δημόσιο από εργαζομένους που νοσούσαν από κορωνοϊό ή έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
Το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στις ιδιωτικές προνοιακές δομές υπολογίζεται μέχρι σήμερα περίπου σε ποσοστό 65%, ενώ είναι ακόμη χαμηλότερα στις δημόσιες δομές, όπου ξεπερνά μόλις το 45% του συνολικού δυναμικού τους. Στον αντίποδα, πολύ υψηλή προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα καταγράφεται μεταξύ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις δομές αυτές, καθώς οι εμβολιασμένοι στις ιδιωτικές δομές υπολογίζονται περίπου στο 85% στο γενικό σύνολο, ενώ το ίδιο ποσοστό προσδιορίζεται στο 77% για τα δημόσια προνοιακά κέντρα, σημειώνοντας μάλιστα ανοδική τάση.
Τι θα ισχύσει για μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης από τον Σεπτέμβριο
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το φθινόπωρο, όταν η σταδιακή επιδείνωση του καιρού ουσιαστικά θα καταστήσει αδύνατη τη χρήση των ανοιχτών χώρων, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ως μεικτοί.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.
Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, απλώς παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κατεβάσουν το πιστοποιητικό στο κινητό τους εύκολα και σε λίγα λεπτά, μέσω του emvolio.gov.gr (https://eudcc.gov.gr/start/).
O πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων
Την κυβερνητική στρατηγική σκιαγράφησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Πέμπτη. «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου, όταν και είναι προγραμματισμένο να εκπνεύσουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο δεν άφησε μεγάλα περιθώρια παρερμηνειών. «Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει», ανέφερε.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ξανά οριζόντια μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας επειδή κάποιοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν. «Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική», είπε.
Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια περιορίζουν τον κίνδυνο προσβολής από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά πρωτίστως προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών και επικίνδυνων συμπτωμάτων σε περίπτωση που ο εμβολιασμένος νοσήσει. Αυτή η προστασία έχει ευεργετική επίδραση και στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων που θα χρειαστεί βοήθεια είναι πολύ μικρός και δεν θα υπερφορτώσει τις μονάδες.
«Αν εμβολιαστείς δεν είσαι απόλυτα προστατευμένος από τον ιό, αλλά η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά και να πεθάνεις είναι πάρα-πάρα πολύ μικρή, απειροελάχιστη. Το ίδιο δεν ισχύει για αυτούς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι», δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός.