Στον κλοιό της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) βρίσκεται η χώρα από τον Ιούλιο. Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίζεται σε ποσοστά ίσα ή μεγαλύτερα του 50% σε εννέα Περιφέρειες για το διάστημα 5-18 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μετάλλαξη αναδείχθηκε κυρίαρχη και για την περίοδο 5 – 27 Ιουλίου 2021, αφορώντας τα 540 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος σε σύνολο 683 δειγμάτων. Ακολουθούν η Άλφα (βρετανική) με 113 και η Βήτα (νοτιοαφρικανική) με 30.
Αν και η μετάλλαξη Άλφα επικρατεί στη χώρα σε ποσοστό 68,75%, τον μήνα Ιούλιο οπότε ξεκινούσε μια νέα περίοδος ελευθερίας με το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας και επιστροφή δικαιωμάτων σε εμβολιασμένους πολίτες, το πλέον μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει ετοίμαζε το τέταρτο επιδημικό κύμα.
Νέοι, ανεμβολίαστοι και μετάλλαξη Δέλτα πίσω από το βάρος στο ΕΣΥ
Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με 87,76% αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία της μετάλλαξης Δέλτα από τον Ιούλιο, γεγονός που εξηγεί και το βαρύτατο επιδημιολογικό φορτίο σε νησιά – κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς των νέων κυρίως όπως αποτυπώνεται καθημερινά στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικά σε Σαντορίνη και Πάρο με τις 14 και 29 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα, έχουν ανιχνευθεί συνολικά 81 κρούσματα της μετάλλαξης.
Μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους εντοπίζεται επιπλέον σε Κρήτη (85,42%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (83,33%), Πελοπόννησο (70,79%), Αττική (69,48%) και Στερεά Ελλάδα (65,75%).
«Είναι προφανές ότι η επιδημία από τους νέους σταδιακά επεκτάθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα. Και αυτή είναι η κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%», αναφέρει στην ενημέρωση για την επιδημιολογική πορεία της χώρας ο Eπίκουρος Kαθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η οποία αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
Οι ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκαν κατά 35%, την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση. Το περασμένο 24ωρο χρειάστηκαν νοσηλεία 193 επιπλέον ασθενείς. Σταθερός παρέμεινε και ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 192 και 12 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
«Κόντρα» στην καθοδική πορεία της επιδημίας η Κρήτη
Σε καθοδική πορεία δείχνει να εισέρχεται η επιδημία, με τα νέα κρούσματα στα 2.800, ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με τα 2.856 χθεσινά επί σημαντικά περισσότερων ελέγχων, 105.525 έναντι 87.839 χθες.
Η υποχώρηση στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ είναι εμφανής στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ). Η Αττική συγκεντρώνει πλέον λιγότερο από το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων (885), η Θεσσαλονίκη 268, ενώ καλύτερη εικόνα για σήμερα παρουσιάζουν και τα νησιά Μύκονος, Νάξος και Πάρος, με 13, 19 και 29 νέα κρούσματα αντίστοιχα.
Ωστόσο, η Κρήτη δείχνει να αντιστέκεται στη συρρίκνωση της επιδημίας. Στη Μεγαλόνησο εντοπίζονται 376 νέα κρούσματα (Ηράκλειο 167, Λασίθι 22,Ρέθυμνο 58, Χανιά 129) και από την αρχή της παρακολούθησης των εγχώριων μεταλλάξεων 278 κρούσματα που σχετίζονται με το στέλεχος Δέλτα.
Τέλος, και η Πελοπόννησος παραμένει σε υψηλότερα συγκριτικά επιδημιολογικά επίπεδα, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 206.