Το Ιράν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η πρώτη χώρα εκτός Κούβας που θα παράγει ένα από τα κουβανικά εμβόλια κατά της covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα τα κρατικά, κουβανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δύο χώρες, εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και δραστικές ουσίες, κάτι που τις έχει αναγκάσει να γίνουν αυτάρκεις. Τόσο η Κούβα όσο και το Ιράν έχουν παράξει εγχώρια εμβόλια κατά της covid-19.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά κουβανικά στοιχεία, οι κλινικές δοκιμές των κουβανικών εμβολίων Soberana 2 και το Abdala δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 90%, αν και οι επικριτές τους παραμένουν επιφυλακτικοί αναμένοντας τα στοιχεία αυτά να δημοσιευθούν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και να ελεγχθούν από ομότιμους.
Το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν είχε συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να συνεργαστεί με το ινστιτούτου Finlay της Κούβας, το οποίο παρασκεύασε το Soberana 2, προκειμένου να διεξάγει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης του σκευάσματος στην Ισλαμική Δημοκρατία. Μετά το πέρας των δοκιμών αυτών το εμβόλιο εγκρίθηκε για έκτακτη χρήση στο Ιράν νωρίτερα τον Ιούλιο.
Το Ιράν και η Κούβα θα παράξουν εκατομμύρια δόσεις του Soberana 2, με την ονομασία PastuCovac, στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Finlay Βινσέντε Βέρες Μπενκόμο στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα.
Ο τομέας βιοτεχνολογίας της Κούβας έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή εμβολίων, καθώς παράγει το 80% των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα και εξάγει κάποια από αυτά. Το Μεξικό, το Βιετνάμ, η Αργεντινή και η Τζαμάικα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να παράξουν ή να αγοράσουν τα κουβανικά εμβόλια κατά της covid-19.