*γράφει η Γεωργία Σαδανά

«Σαρώνει» και την ελληνική Βουλή η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο τις προωθούμενες αλλαγές στη δημόσια παιδεία. Μπορεί το «νέο σχολείο» να συμπεριλαμβάνεται στον πυρήνα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της διακυβέρνησης της ΝΔ, η πανδημία, ωστόσο, επηρεάζει οριζόντια τη δημόσια εκπαίδευση, η οποία θα επανεκκινήσει διά ζώσης -σχεδόν ένα χρόνο μετά- τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως έχει δεσμευθεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Περισσότερο χρόνο, ωστόσο, προς την εκπαιδευτική κοινότητα πρόσφερε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου αυτή με τη σειρά της να προσέλθει εκουσίως στα εμβολιαστικά κέντρα, τη στιγμή που οι πληροφορίες από τα κυβερνητικά γραφεία έθεταν τους εκπαιδευτικούς ακλόνητους στη δεύτερη θέση της λίστας των υποχρεωτικών εμβολιασμών, μετά τους υγειονομικούς.

Προαιρετικό το εμβόλιο στους εκπαιδευτικούς

«Θα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να σπεύσουν να κάνουν το βήμα να εμβολιαστούν» συνέστησε ο κ. Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα τις προθέσεις του για τον εμβολιαστικό κύκλο στην εκπαίδευση. «Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Αποφάσισα όμως ότι αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. ‘Άνω του 70% έχει εμβολιαστεί» ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σημαντικός αριθμός δεν έχει κάνει αυτή την κίνηση. Θα πρέπει να στείλουμε όλα τα κόμματα ένα σήμα που αυτό εγκυμονεί για την υγεία των εκπαιδευτικών», «δείχνοντας» προς τις άλλες πτέρυγες της Βουλής.

Πρόσκληση στους εφήβους

Επιπλέον, αιτιολογώντας την απόφασή του, «η αναπλήρωση ενός εκπαιδευτικού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλω να επαναλάβω την έκκλησή μου στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη. Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τη δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ηλικίας 12- 17 ετών, υποστηρίζοντας πως «αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν θα είχα κανένα δισταγμό να το εμβολιάσω».

Παρότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στο «καυτό» μέτωπο της πανδημίας, δέχτηκε βροχή τα βέλη της κριτικής σύσσωμης της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης απέναντι στο τέταρτο πανδημικό κύμα. «Θα βρούμε χρόνο άλλες φορές να μιλήσουμε και για τα καμώματά σας στην πανδημία, τα κατορθώματά σας, που βρισκόμαστε από φιάσκο σε φιάσκο και από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και που όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, δίνετε την ευθύνη στους πολίτες και όταν έχουμε ύφεση στα κρούσματα, πανηγυρίζετε ότι νικήσατε» σχολίασε, από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να εισάγει μια σειρά από κρίσιμες αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ήδη από τη φετινή χρονιά, αγνοώντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στο εκπαιδευτικό έργο, αλλά και τις μαθησιακές δυνατότητες των παιδιών.

Για διχασμό κατηγόρησε με τη σειρά της τον Πρωθυπουργό και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με την κυβέρνηση να διαχωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. «Είναι λανθασμένοι οι χειρισμοί σας, αγνοήσατε τις προτάσεις μας, καλλιεργείτε τον εφησυχασμό και κάνετε τα ίδια λάθη» τόνισε η κ. Γεννηματά ως προς την πορεία διαχείρισης του τέταρτου κύματος και αντέτεινε την καμπάνια ενθάρρυνσης του εμβολιασμού από πλευράς του κόμματός της, με τίτλο «Νοιαζόμαστε – Εμβολιαζόμαστε». Αποκρούοντας τα βέλη, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη χρήση του ορθού λόγου, για να απαντήσει στις αιτιάσεις της κ. Γεννηματά, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε πίσω», όπως είπε, στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

vouli_nea

 

Και η κυβέρνηση, ωστόσο, επιχειρεί -και λόγω θέρους- να κόψει ταχύτητα σε μέτρα και αντίμετρα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, επικεντρώνοντας παράλληλα την προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιαστικού ρεύματος, μέσω της πειθούς. «Πρέπει να πάμε στη λογική της πειθούς» συνέστησε -από επιστημονικής άποψης- και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, υπογραμμίζοντας ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Ταυτόχρονα, ο ιός θα είναι περισσότερο παθογόνος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, στους οποίους ενδέχεται να εμφανιστούν και σοβαρά περιστατικά εκτίμησε ο Καθηγητής, καταλήγοντας πως ο εμβολιασμός των παιδιών θα περιορίσει τη μεταδοτικότητα.

Παρά την εντατική προσπάθεια, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης ανέφερε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διστάζουν να εμβολιαστούν ξεπερνά το 1-1,5 εκατ. και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από τους οικογενειακούς γιατρούς ώστε να τους πείσουν. Στο πλαίσιο αυτό, μια πρώτη αποτίμηση από οικονομικά κίνητρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ενώ στη Λαμία θα βρεθεί σήμερα ο κ. Κικίλιας, επισκεπτόμενος όσο το δυνατόν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στην επικράτεια.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο ιός έχει «χτυπήσει» πλέον τις 70 από τις 74 περιφέρειες της χώρας, με το ιικό φορτίο να έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σε περιοχές, όπως ο Βόλος και η Αλεξανδρούπολη, οι οποίες βρισκόταν μέχρι πρότινος κάτω από τα επίπεδα «κόκκινου» συναγερμού. Ενδεικτικό της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα αποτελεί το γεγονός ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν χθες σε 3. 593, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση μέρα με την μέρα, ενώ θετικός διαγνώστηκε χθες στον ιό και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ανησυχία αμφότερων, ειδικών και κυβέρνησης επιτείνει το ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων εξελίσσεται σε σπριντ πολύ πριν τον Δεκαπενταύγουστο, ο οποίος -ως χρονικό ορόσημο για το τέταρτο κύμα- προβληματίζει ήδη τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Τεταμένη προσοχή τις ημέρες εκείνες ζήτησε ήδη από τους πολίτες ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός σε πανηγύρια και γιορτές που μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Οι προϋποθέσεις «ανάφλεξης» του τέταρτου κύματος υπάρχουν, άλλωστε, όπως διαφαίνεται στα αστικά λύματα, όπου το ιικό φορτίο καταγράφει αλματώδη άνοδο, θέτοντας σε περίσκεψη ειδικούς και κυβερνητικό επιτελείο. Αναλυτικά, την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν «αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις» στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Την ανιούσα έχουν πάρει:

· Πάτρα (+65%),

· Χανιά (+106%),

· Αλεξανδρούπολη (+141%)

· Βόλος (+218%)

· Περιφέρεια Αττικής (+12%),

· Ηράκλειο (+19%)

· Λάρισα (+25%).

Επιπλέον, σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ξάνθη.

Αόριστη αναστολή

Παρότι η κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος αναμένεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Δεκαπενταύγουστο, η αποκλιμάκωσή του στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να φτάσει ως τον προσεχή Οκτώβριο, με την κυβέρνηση να τοποθετεί τότε την επαναξιολόγηση των αναστολών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Αν και ο χρόνος που θα βρίσκονται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε κλάδους με υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι αόριστος, η κυβέρνηση πρόκειται να αποτιμήσει την κατάσταση στα τέλη Οκτωβρίου περιέγραψε ο κ. Βορίδης και τοποθέτησε τον εμβολιασμό στις προϋποθέσεις πρόσληψης προσωπικού στην εστίαση. Μάλιστα ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με φειδώ, καθώς υπάρχουν πλέον τα εμβόλια, ώστε να μην διαταράσσεται η κοινωνική και οικονομική ζωή λόγω των ανεμβολίαστων.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβολιασμοί: Πότε και με ποιους θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης