Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Η διασκέδαση -των νεαρών κυρίως ατόμων- εξακολουθεί να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της χώρας στην μάχη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Τα νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες εκτοξεύτηκαν στις 3. 565, ενώ με εξίσου επιθετική διάθεση κινείται πλέον ο κορονοϊός σε όλη τη χώρα, όπως προκύπτει από το ιικό φορτίο των λυμάτων. Το τελευταίο ανήλθε χθες στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου – αρχών Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη. Περιγράφοντας το σημείο καμπής του τέταρτου κύματος, «εδώ και ένα παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση είναι επιθετική» ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος από την ταχύτητα διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα.
Στο τραπέζι το lockdown
Στην ίδια κατεύθυνση, η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού» εκτίμησε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ξεκαθάρισε ότι το γενικό lockdown παραμένει στο τραπέζι της συζήτησης των ειδικών. Με τέσσερα νησιά (Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Κρήτη) στον «πορτοκαλί» συναγερμό, ο κ. Βατόπουλος απάντησε πως «προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο», εξηγώντας παράλληλα πως «το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά».
«Νέα κανονικότητα» στην Μύκονο
Σε κάθε περίπτωση, για τον Καθηγητή Μικροβιολογίας «το μεγάλο κουμπί είναι η διασκέδαση. Όταν η διασκέδαση είναι όπως ήταν παλιά τα κρούσματα αυξήθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος και προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση ότι «χωρίς μαζικό εμβολιασμό δεν μπορούμε να αποκτήσουμε την διασκέδαση που είχαμε παλιά».
Την ίδια ώρα, η «βασίλισσα» της καλοκαιρινής διασκέδασης, η Μύκονος, αναμένεται να επιστρέψει στο καθεστώς πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων το περασμένο Σάββατο, καθώς το σοκ του τοπικού lockdown φαίνεται να οδηγεί σε σταθεροποίηση τον αριθμό των κρουσμάτων στο νησί.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία θα οριστικοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας, διαγράφει οποιαδήποτε σκέψη περί παράτασης των περιοριστικών μέτρων, εφόσον δεν υπάρξει κάποια επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι την προσεχή Παρασκευή. Καθώς τα μέτρα που επέβαλε η Πολιτική Προστασία εκπνέουν στις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 26 Ιουλίου, διατεθειμένοι να περιφρουρήσουν συστηματικά την κατάσταση στο νησί φέρονται και οι τοπικοί επιχειρηματίες, ώστε να ανασταλούν δια παντός τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και
- Απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο, το οποίο ισχύει για όλη την επικράτεια.
Το γεγονός μάλιστα ότι οι ακυρώσεις στο νησί δεν ξεπερνούν αυτήν την ώρα το 1% σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αφήνει σοβαρές ελπίδες να διασωθεί η φετινή τουριστική σεζόν στο «νησί των ανέμων». Στην Μύκονο αναμένεται να βρεθεί πιθανότατα αύριο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε παρέμβει από την πρώτη στιγμή της επιβολής του τοπικού lockdown το περασμένο Σάββατο, δηλώνοντας:
«Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών».
Μεταφέροντας στο protothema.gr την εικόνα από το «νησί των ανέμων», «οι τουρίστες μας βρίζουν γιατί θεωρούν πως τους κοροϊδέψαμε» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου επιχειρηματιών και επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος, προσθέτοντας πως «μετά τη λήξη των μέτρων και εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση. Σημασία έχει ότι αυτές οι ημέρες είναι τραγικές για το νησί».
Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στην Μύκονο, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν προς τους δημότες τους οι δήμαρχοι Σαντορίνης και Πάρου αντίστοιχα, καλώντας τους κατοίκους των νησιών τους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, πριν αποκτήσουν την… τύχη της Μυκόνου. Για το σκοπό αυτό, ανοιχτή έκκληση απηύθυνε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ζητώντας έκτακτη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους υπουργούς (Βασίλη Κικίλια, Χάρη Θεοχάρη, Στέλιο Πέτσα και Νίκο Χαρδαλιά), ώστε να αντιμετωπιστεί η κορύφωση της πανδημίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τις τοπικές οικονομίες.
Μάσκα παντού
Ακόμη, όμως, και αν ο τοπικός αποκλεισμός της Μυκόνου ενείχε και ένα στοιχείο παραδειγματισμού από πλευράς της κυβέρνησης προς τα υπόλοιπα νησιά, αλλά και άλλες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας, η μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο, μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως επισήμανε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, συνιστώντας για το λόγο αυτό τη χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον υπάρξει συνωστισμός.
Νέοι κανόνες
Η ισχυρή δυναμική, άλλωστε, των μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία διαμορφώνει τις προτάσεις της Επιτροπής των ειδικών, οι οποίες με τη σειρά τους καθοδηγούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ήδη, ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τάχθηκε υπέρ της χρήσης της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστούν και οι κανόνες για τους εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πολίτες σχετικά με την διασκέδαση και τις μετακινήσεις.
Σε αυτό το ασφυκτικό -λόγω της πίεσης της πανδημίας- περιβάλλον, θετικά μηνύματα λαμβάνει το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με την εμβολιαστική ροή, καθώς κίνητρα, όπως το Freedom Pass, έχουν αποδώσει τους πρώτους καρπούς.
«Από τις 28/6 που ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για τις νεότερες ομάδες του πληθυσμού δημιουργήθηκαν περίπου 270.000 νέα ραντεβού στις ηλικίες 18-25 ετών» γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, προσδιορίζοντας στο 33,8% το ποσοστό συμμετοχής τον εμβολιασμό των ηλικιών 18 έως 24 ετών.
Παράλληλα, εντείνονται και οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης ειδικών κοινωνικών ομάδων απέναντι στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να παροτρύνει χθες τους Ρομά να εμβολιαστούν, επισκεπτόμενος τον καταυλισμό στην περιοχή Κλιάφα στα Σπάτα Αττικής. «Θα φροντίσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε και σε όλους τους υπόλοιπους καταυλισμούς, όπου υπάρχουν ειδικές ομάδες, να φτάσουμε και να τεστάρουμε και να εμβολιάσουμε. Στους ανθρώπους αυτούς προέχει η ισονομία και η ισοπολιτεία, τους σεβόμαστε και θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τη ζωή τους», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Στην ενίσχυση του εμβολιαστικού ρεύματος αποβλέπει και η πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκδώσει φυλλάδιο με ερωτοαπαντήσεις για τον εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας προς το ποίμνιο ότι το εμβόλιο δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη χριστιανική διδασκαλία.