Ισχυρή αναδεικνύεται η μετατόπιση της επιδημίας στη νησιωτική χώρα, χωρίς, μάλιστα, να έχουμε φτάσει ακόμα στον Αύγουστο, όταν και θα κορυφωθούν οι μετακινήσεις των κατοίκων των πόλεων προς τα νησιά. Οι ειδικοί αγωνιούν για τη διασπορά του κορωνοϊού σε περιοχές χωρίς στιβαρές υγειονομικές δομές, που ενδεχομένως να επιβαρυνθούν το φθινόπωρο, όταν ο τουρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί, αλλά η νόσος Covid-19 θα παραμείνει, προσβάλλοντας κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της επικράτειας, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο την προστασία που παρέχει στους ηλικιωμένους ο εμβολιασμός. Όπως, άλλωστε, επεσήμανε ξανά στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, άνω του 90% των ασθενών που εισάγονται σε μονάδες είναι ανεμβολίαστοι. «Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα, άνθρωποι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις να νοσήσουν ελαφρά ή και να μπουν σε μονάδες, αλλά πρόκειται κατά κύριο λόγο για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα», προσέθεσε.
Στο «κόκκινο» τα νησιά του Αργοσαρωνικού – Διασπορά στις 21 από τις 26 ΠΕ νησιών
Ανεξέλεγκτη δείχνει να είναι η διασπορά του κορωνοϊού στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται λοιμώξεις από COVID-19 σε 21 από τις 26 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου. Το κρίσιμο σημείο εντοπίζεται σήμερα στα νησιά του Αργοσαρωνικού όπου πραγματοποιήθηκαν 36 διαγνώσεις.
Πρόκειται για την πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των περιοχών αυτών, αφενός για την τήρηση των μέτρων προστασίας και αφετέρου για τον άμεσο εμβολιασμό τους.
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η επιδημία και στα κατεξοχήν τουριστικά νησιά, με τη Σαντορίνη -που βρίσκεται ήδη σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) να κόβει σήμερα το νήμα των κρουσμάτων με 58 νέες λοιμώξεις και ακολουθεί η Ρόδος με 48. Στη Μύκονο -όπου η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων αναμένεται να οδηγήσει σε άρση των σφιχτών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις 17 Ιουλίου- πραγματοποιήθηκαν σήμερα 37 νέες διαγνώσεις και στην Πάρο 34.
Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα να συγκεντρώνει εδώ και αρκετές ημέρες σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων -το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27. Ζάκυνθος (11), Λευκάδα (8) και Κεφαλλονιά (6) βρίσκονται κι αυτές στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, ενώ το μοναδικό νησί του Ιονίου που απουσιάζει σήμερα από αυτόν είναι η Ιθάκη.
Από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ξεχωρίζει η Κως με 19 νέες λοιμώξεις και ακολουθούν η Χίος με 16, η Λέσβος με 12, Μήλος με 8, Νάξος με 7, Σύρος με 5, Κάλυμνος με 4, Άνδρος, Λήμνος και Σποράδες με 3, Σάμος με 2 και Τήνος με 1 λοίμωξη, Τα νησιά που εξαιρούνται από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ λόγω απουσίας νέων διαγνώσεων είναι οι ΠΕ Κέας-Κύθνου, Καρπάθου, Ιθάκης και Θάσου.
Εκτοξεύεται το ιικό φορτίο σε ολόκληρη την Ελλάδα – Έκρηξη σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Τα 3.565 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ αποτυπώνουν ξεκάθαρα την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα των ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου. Τα δεδομένα είναι ενδεικτικά της εκρηκτικής τάσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού καθαρά αυξητικές μεταβολές καταγράφηκαν σε εννέα από τις 12 περιοχές ελέγχου.
Συγκεκριμένα, στην Αττική η αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων φτάνει αυτή την εβδομάδα στο 219% και κατά συνέπεια θεωρούνται σχεδόν αναμενόμενες οι 1.607 νέες λοιμώξεις που εντοπίστηκαν σήμερα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Από αυτές, οι 375 καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας, οι 283 στις δυτικές περιοχές και 277 στον Πειραιά. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 254 νέα κρούσματα, ενώ το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 260%. Σχεδόν ίδια είναι η αύξηση που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα και στην Αλεξανδρούπολη (255%).
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ολόκληρη η Κρήτη, όπου σήμερα εντοπίστηκαν συνολικά 334 νέες λοιμώξεις (Ηράκλειο 153, Ρέθυμνο 94, Χανιά 52, Λασίθι 35.) Και εκεί καταγράφονται αρκετά αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων, με τα Χανιά να βρίσκονται πρώτα στη λίστα με +176%, ακολουθεί ο Άγιος Νικόλαος με +110% και το Ρέθυμνο με +24%. Το ενδιαφέρον -αν και παράδοξο δεδομένης της τεράστιας εξάπλωσης που παρατηρείται εδώ και μέρες στην περιοχή- είναι η μείωση που καταγράφηκε στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Ηρακλείου που έφτασε το 74% σε σχέση με την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου.
Κατά τα άλλα, υψηλός αριθμός κρουσμάτων σημειώνεται σήμερα σε Κορινθία (81), Λάρισα (77), Εύβοια (59), Αχαΐα (51), Μεσσηνία (48), Ιωάννινα (45) και Μαγνησία (39), ενώ ήπιες μεταβολές παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των περισσότερων από αυτές τις περιοχές. Ενδεικτικά, +48% στα Ιωάννινα, +35% στην Πάτρα, +34% στη Λάρισα και μείωση κατά 68% καταγράφηκε στον Βόλο.
Κάτω των 64 ετών οι 55 από τους 121 διασωληνωμένους
Οι συνέπειες της εμβολιαστικής «μαύρης τρύπας» που εντοπίζεται στους νεότερους πολίτες, κυρίως κάτω των 59 ετών, αρχίζουν σιγά-σιγά να διαφαίνονται και στα επιδημιολογικά στοιχεία. Το πιο στέρεο τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί από την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των πολιτών άνω των 60 ετών (με εμβολιαστική κάλυψη πάνω από 70%) είναι ξεκάθαρο πλέον πως προστατεύει τους ηλικιωμένους και ευπαθείς από την επέλαση του τέταρτου κύματος και τη βαριά νόσο.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία, άλλωστε, είναι η πιο τρανή απόδειξη. Διασωληνωμένοι βρίσκονται σήμερα μόλις 121 ασθενείς, το 45,5% των οποίων, όμως, είναι άνθρωποι ηλικίας 18-64 ετών (δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 ανήκει στις παραγωγικές ηλικίες 18-64 ετών). Συγκεκριμένα, με μηχανική υποστήριξη αναπνοής νοσηλεύονται 52 πολίτες 40-64 ετών και τρεις ακόμη 18-39 ετών, ενώ η ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω μετρά σήμερα 66 διασωληνωμένους.
Με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για 250 εισαγωγές ασθενών ημερησίως μέσα στο επόμενο 15ήμερο, οι 136 σημερινές μοιάζουν να κινούνται στα σταθερά αλλά πάντως ανησυχητικά επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Τέλος, το τελευταίο 24ωρο εννέα συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Κορωνοϊός: Στα 3.565 τα νέα κρούσματα, εννέα θάνατοι, 121 διασωληνωμένοι
Ιερά Σύνοδος προς όλους τους πιστούς: Ναι στον εμβολιασμό – Να ακούτε την Επιστήμη
Κύπρος: Γιατρός με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ ο οργανωτής των αντιεμβολιαστών