Σε έντονη «εστία» συζήτησης και προβληματισμού στην επιστημονική κοινότητα εξελίσσονται οι εμβολιασμοί των ανηλίκων. Το θέμα της θωράκισής τους έναντι της λοίμωξης Cοvid-19 θα απασχολήσει και σήμερα στη καθιερωμένη της εβδομαδιαία συνεδρίαση την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Οι ειδικοί της Επιτροπής είναι έτοιμοι να δώσουν το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 χρόνων με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και εξετάζουν επίσης τον εμβολιασμό και των υγιών παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας. Ωστόσο, διατυπώνονται και ενστάσεις από μέλη της Επιτροπής σχετικά με τον εμβολιασμό των υγιών παιδιών, καθώς σε αυτή τη φάση το κύριο βάρος (θεωρείται) ότι έπρεπε να έχει δοθεί στον εμβολιασμό των ενηλίκων και να μην επισπεύδεται ο εμβολιασμός παιδιών για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.
Ήδη, πάντως, από την περασμένη Πέμπτη είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για τους εφήβους ηλικίας 15-17 χρόνων με περισσότερα από 20.000 ραντεβού να έχουν ήδη κλειστεί, όπως απάντησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ερωτηθείς από το protothema.gr. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η Επιτροπή είχε εισηγηθεί ότι είναι σημαντικη η θωράκισή τους για την πλήρη και ασφαλή επάνοδο στη σχολική και κοινωνική τους ζωή.
Μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη επιχειρησιακά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 χρόνων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια της Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημερωση, ότι «στις περισσότερες χώρας έχει προταχθεί ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα». Τόνισε μάλιστα ότι το πιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι η παχυσαρκία, επικαλούμενη στοιχεία νοσηλευόμενων παιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από πρόδρομη ελληνική μελέτη.
Υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για νόσηση λόγω κορωνοΪού για τα Ελληνόπουλα η παχυσαρκία
Η παχυσαρκία αναδείχθηκε στα προηγούμενα επιδημικό κύματα ως ένας νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid. Πλέον γίνεται σαφές πως η παχυσαρκία αποτελεί εξίσου επιβαρυντικό παράγοντα για όλες τις ηλικίες.
Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, από δημοσιευμένη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι, διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα.Το κατεξοχήν υποκείμενο νόσημα των εφήβων ήταν σε ποσοστό 36% η παχυσαρκία, διαπίστωση που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και στη χώρα μας με τα ελληνόπουλα να διεκδικούν υψηλό ποσοστό στο συγκεκριμένο νόσημα.
«Το ποσοστό είναι υψηλό και στη χώρα μας, καθώς σε μία πρόδρομη μελέτη που κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, διεφάνη ότι ξεπερνάει το 25%» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
«Το αυξημένο βάρος σώματος ή το ΒΜΙ, με ένα σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος. Ο λιπώδης ιστός δεν θεωρείτο πλεόν ένας ανενεργής ιστός, αλλά λειτουργεί ως όργανο που παράγει ένα πλήθος ουσιών που επηρεάζουν και το μεταβολισμό και το ανοσιακό σύστημα» εξήγησε η ειδικός τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας και το πως επιδρά στη νόσηση και στην ανοσιακή απόκριση.
Εμβολιασμοί κατ´ οίκον
Στην επιχειρησιακή δράση των εμβολιασμών κατ´ οίκον εισέρχεται από σήμερα η «Ελευθερία». Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον κατ’οίκον εμβολιασμό, ο οποίος θα γίνεται από γιατρούς του δημοσίου ή και του ιδιωτικού τομέα για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα.
Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ενώ ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιείται είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητές ομάδες με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα έχουν ως εξής:
– Άτομα με σοβαρή έκπτωση λειτουργικότητας και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης
– Πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό
– Περιπτώσεις με βαριά ψυχική ή νευρολογική νόσο, π.χ. περιπτώσεις νόσου Αλτσχάιμερ.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε πως εδώ και μέρες έχουν καταργηθεί τα «πέναλτι» για τις αλλαγές στο ραντεβού του εμβολιασμού και ανακοίνωσε πως από σήμερα οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και για αυθημερόν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων. Μια αναφορά βεβαίως που υποδεικνύει έμμεσα ότι έχουμε φτάσει πλέον σε μία “οροφή” όσον αφορά στους εμβολιασμούς, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τον μεγαλύτερο φόβο των ειδικών, που δεν ήταν άλλος από την έλλειψη ενδιαφέροντος που θα επέφερε η χαλαρότητα του καλοκαιριού.
Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 4.626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και σε 52% στον ενήλικο πληθυσμό.
Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση
Στις εμβολιαστικές εξελίξεις των επόμενων μηνών είναι και η τρίτη δόση, αρχής γενομένης από τα άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στον εμβολιασμό. Η ενισχυτική δόση τοποθετείται χρονικά από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, όπως επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.
Οι ομάδες κυρίως των ανοσοκατεσταλμένων είναι οι πρώτες ομάδες που αποδεδειγμένα θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση εμβολίου και θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες που έχουμε δει και βιβλιογραφικά ότι υπολείπονται σε ανοσολογική ανταπόκριση.
«Ήδη βρισκόμαστε λίγους μήνες από το βασικό σχήμα εμβολιασμού. Επομένως, το θέμα της τρίτης δόσης, αν μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει χρονικά, θα ήταν μετά τον Σεπτέμβρη», ανέφερε συγκεκριμένα η ειδικός.