Την ένταξη της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις πιθανές πολύ σπάνιες παρενέργειες των mRNA εμβολίων κατά του κορωνοϊού (Pfizer/BioNTech και Moderna) προτείνει η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η Επιτροπή πρότεινε την καταχώρηση των συγκεκριμένων παρενεργειών στις πληροφορίες των συγκεκριμένων εμβολίων, μαζί με μια προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.
Η Επιτροπή εξέτασε 145 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη ανάμεσα σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και 19 περιπτώσεις που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna. Επίσης, εξέτασε αναφορές για 138 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο της Pfizer και 19 με το εμβόλιο της Moderna. Έως τις 30 Μαΐου, περίπου 177 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna έχουν δοθεί στην ΕΟΖ.
«Όχι» στο Janssen σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής
Παράλληλα, η επιτροπή συνέστησε να μην εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson τα άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, κάτι που συνέστησε να γραφτεί και στις πληροφορίες του εμβολίου ως παρενέργεια, μαζί με προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.
Ο ΕΜΑ ζήτησε, επίσης, να υπάρξει προειδοποίηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, όσον αφορά στην εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barre (GBS) που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό.
Οι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο καλούνται να ζητούν άμεση ιατρική βοήθεια εφόσον αναπτύξουν αδυναμία. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η Επιτροπή, η σχέση οφέλους – κινδύνου του εμβολίου παραμένει αμετάβλητη.
Δέκα συστάσεις για τη λοίμωξη του κορωνοϊού – Τι πρέπει να κάνουμε για να μην μολυνθούμε
Τζανάκης: Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν – Θα φτάσουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως
Pfizer κατά «μετάλλαξης Δέλτα» με τρίτη δόση αλλά και νέο εμβόλιο