*Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Το χαρτί του υποχρεωτικού εμβολιασμού ανασύρεται από τα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος της ανοσίας μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Κλείνοντας οριστικά χθες τη συζήτηση για νέα οριζόντια μέτρα (όπως το ολικό lockdown), o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος εξήγησε ότι «οριζόντια μέτρα που έχουμε δει στο παρελθόν δεν είναι στο τραπέζι, η πλεινότητα του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και είναι προστατευμένη», ενώ συμπλήρωσε πως «θα ήταν ατελέσφορο να επιβάλουμε οριζόντια μέτρα στέρησης βασικών ελευθεριών». Με αυτά τα δεδομένα, «αντίδοτο» στην καλπάζουσα μετάλλαξη Δέλτα αποτελούν για την κυβέρνηση πρωτίστως το εμβόλιο, αλλά και οι «στοχευμένες τοπικές παρεμβάσεις», ώστε αφενός να αποκλειστεί η πιθανότητα μέτρων πανελλαδικής εμβέλειας (με κλειστή την οικονομία) και αφετέρου να αντιμετωπιστούν δραστικά οι «εστίες υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού, όπως η εστίαση και η διασκέδαση.
Στη ρίζα του κακού
Στην κατεύθυνση αυτή, με σαφάρι ελέγχων και τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι επιχειρηματίες επιχειρήσουν να παραβιάσουν το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης και της διασκέδασης, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου, ενώ ειδική ψηφιακή εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν (covid pass), προκειμένου να γίνεται έλεγχος της γνησιότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο των πελατών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο σε χώρο εστίασης ή διασκέδασης απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή και αρνητικό rapid test, ενώ οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για καθήμενους πελάτες κατά πάσα πιθανότητα για ολόκληρο το καλοκαίρι. Σε διαφορετική περίπτωση, οι κυρώσεις για τους επιχειρηματίες από τις 15 του μήνα έχουν ως εξής:
· για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες,
· για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.
· Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες,
· Αν η επιχείρηση συνεχίσει και μετά την πρώτη υποτροπή να μην τηρεί τους κανόνες χωρητικότητας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία βάλλει τις πιο νεαρές ηλικίες (δηλαδή την πλειοψηφία των θαμώνων σε μπαρ, κλαμπ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης), δεν αποκλείεται να επιτραπεί μόνο η λειτουργία νυχτερινών κέντρων διασκέδασης covid free, δηλαδή για εμβολιασμένους και μόνο, περιορισμό που ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε να ζητηθεί από τους επιστήμονες.
«Κόκκινες ζώνες»
Ήδη, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε χθες, ανέβασε τον πήχη των περιορισμών, αξιολογώντας τα τελευταία -και δυσοίωνα- επιδημιολογικά δεδομένα. Και αυτό γιατί, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μας», εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τη στιγμή που σε 2.107 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα, νέα κρούσματα χθες στη χώρα, εκ των οποίων τα 1.115 καταγράφηκαν στην Αττική, 89 στο Ρέθυμνο και 74 στη Θεσσαλονίκη.
Οι τρείς, αυτές, περιοχές τίθενται εκ των πραγμάτων στο στόχαστρο των επιστημόνων για ενδελεχή επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ αυξητική τάση της επιδημίας καταγράφεται ακόμα σε Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Τόσο η χαλάρωση των μέτρων, όσο και η ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα έχουν ως αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η πανδημία και στην Ελλάδα, μόνο που σε αυτήν, την τέταρτη φάση, «το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών», σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου.
Στην Αττική, ωστόσο, η επενέργεια του εμβολίου στις περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχει ήδη περιορίσει την μετάδοση του ιού στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως για παράδειγμα στον Νότιο Τομέα, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι μεσήλικες στη Δυτική Αττική, καθώς η περιοχή υπολείπεται του πανελλαδικού μέσου όρου ως προς τον εμβολιασμό.
Απαραίτητο το self test
Η παραλιακή ζώνη της Αθήνας (Νότιος Τομέας), άλλωστε, ανέβηκε χθες στο πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού της Πολιτικής Προστασίας μετά και τα περιστατικά συνωστισμού σε κορωνοπάρτι, ενώ στην ίδια ζώνη επικινδυνότητας αναρριχήθηκαν οι Δήμοι Θήρας και Ιητών. Ένα βήμα προς τα πάνω στην κλίμακα επικινδυνότητας έκαναν ακόμη οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας, περνώντας στο κίτρινο επίπεδο, με τους επιστήμονες να μελετούν εναλλακτικά σενάρια περιορισμών με έντονο το τοπικό στίγμα.
Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε χθες ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά άνω των 12 ετών, ενώ υπογράμμισε πως θα ήταν «καλό» το ίδιο να ισχύσει και για τις χερσαίες μετακινήσεις. Η γενικευμένη χρήση του self test σχεδόν επιβάλλεται από τις συνθήκες, καθώς η θετικότητά τους «τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα από το 0,05% στο 0,22%» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ εξίσου απαραίτητη ως αξεσουάρ περιέγραψε η ίδια τη χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό. «Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα είναι μέσα στην τσάντα μας, μαζί με τα απαραίτητα, το πορτοφόλι, το κινητό μας και θα αποτελεί ένα μόνιμο αξεσουάρ που οφείλουμε να το έχουμε πάντα μαζί μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, την είσοδο στα γήπεδα μόνο εμβολιασμένων φιλάθλων και τη λειτουργία τους με πληρότητα που φτάνει στο 80% αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς η κατακόρυφη πτώση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων συνδέεται ευθέως με συνθήκες συνωστισμού.
Εμβόλιο στην Υγεία
Την ίδια ώρα, η θετική ανταπόκριση του εμβολίου στην μετάλλαξη Δέλτα επιταχύνει τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για την έναρξη ενός πρώτου κύκλου υποχρεωτικού εμβολιασμού, εστιασμένου στους επαγγελματίες της Υγείας. Το πράσινο φως για μια τέτοια προοπτική άναψε η ίδια η Επιτροπή Βιοηθικής, προκρίνοντας τον εμβολιασμό ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις, ατόμων με αναπηρία και βέβαια όσων εργάζονται στα νοσοκομεία. Για όσους υπηρετούν στα νευραλγικά, αυτά, για την εξέλιξη της πανδημίας ποσοστά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός φέρεται να αρχίζει εντός Ιουλίου, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ όσοι απασχολούμενοι στον κλάδο δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα μεταφέρονται -κατά πληροφορίες- σε τμήματα χωρίς ιδιαίτερη επαφή με το ευρύ κοινό, χωρίς να διατρέχουν κανενός άλλου είδους διοικητικό κίνδυνο.
Με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, στο δεύτερο κύμα υποχρεωτικού εμβολιασμού (μέχρι και τον Οκτώβριο) είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπεριληφθούν εκπαιδευτικοί, αθλητές, όσοι κατατάσσονται στο στρατό, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με κριτήριο δηλαδή τις μαζικές επαφές. Παρότι το εύρος της λίστας των υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί, «αυτό που γίνεται στα Πανεπιστήμια (σ.σ. με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα) δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Δεν μπορούμε να πάμε σε λογική κλειστών σχολείων και Πανεπιστημίων, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, καταλήγοντας ότι «κλειστή εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ανεκτή».