Για την πορεία της πανδημίας αλλά και της εμβολιαστικής διαδικασίας, επ’ αφορμής και της νέας – τέταρτης κατά σειρά- σύστασης από τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με τη χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, τόνισε πως οι αποφάσεις σχετικά με τα εμβόλια δεν είναι πολιτικές αλλά τις λαμβάνουν οι επιστήμονες. Όπως είπε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποτελείται από επιστήμονες, η θητεία των οποίων ανανεώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Τον Μάρτιο πήραν μία απόφαση Χ, πλέον πήραν μία απόφαση Ψ, δίχως να πουν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο», σημείωσε.
Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε το ενδεχόμενο επανόδου της πανδημίας με τέταρτο κύμα από το Φθινόπωρο. «Τέταρτο κύμα που θα οδηγούσε σε καραντίνα και κλείσιμο επιχειρήσεων θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία μας», είπε και συμπλήρωσε ότι είναι στο χέρι μας, να σταματήσει η πανδημία. «Πρέπει να φτάσουμε στο 80% είπε».
«Ο έως τώρα εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο», είπε συμπληρώνοντας πως η αγωνία αφορά στο να συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός για να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας. «Εάν φτάσουμε στο 80% εμβολιασμένων, η πανδημία τελείωσε», είπε.
Μιλώντας δε για τα λεγόμενα «προνόμια» των εμβολιασμένων ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δεν του αρέσει η λέξη «προνόμια» τονίζοντας πως ο εμβολιασμένος μπορεί να προσέχει λιγότερο. Συνεχίζοντας δε για το ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένων μη εμβολιασμένων, είπε πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σχετικά και όλα τα ζητήματα θα ρυθμίζονται από την κείμενη νομοθεσία. Σημείωσε δε πως ένας επιχειρηματίας μπορεί να επικαλεστεί ως εξαιρετικά σημαντικό λόγο για απόλυση τον μη εμβολιασμό υπαλλήλου, κάτι που συνέβη ήδη στις ΗΠΑ, είπε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως σε άλλες χώρες έχουν γίνει συναυλίες με μη εμβολιασμένους, συμπληρώνοντας πως αντίστοιχα ερωτήματα κατ’ εντολή του πρωθυπουργού έχουν τεθεί στην Επιτροπή Βιοηθικής και τις όποιες αποφάσεις η κυβέρνηση θα τις υιοθετήσει.
Βατόπουλος: Πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση στη 2η δόση του AstraZeneca