Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ σχημάτισαν μια ομάδα ειδικών που θα καταρτίσουν ένα παγκόσμιο σχέδιο για την αποτροπή της μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.
Η One Health High-Level Expert Panel, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησαν στο τέλος του 2020 η Γαλλία και η Γερμανία, συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά.
Αυτή η ομάδα ειδικών θα συμβουλεύει τον ΠΟΥ, την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων όπως και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το πώς μπορούν να αναπτύξουν “πλαίσια εκτίμησης κινδύνου και εποπτείας” και να υιοθετήσουν σωστές πρακτικές προκειμένου να αποφεύγονται και να προετοιμάζονται για επιδημίες ζωονοτικών ασθενειών.
Η ομάδα των ειδικών θα εξετάζει επίσης τους ενδεχόμενους κινδύνους μετάδοσης στην παραγωγή και τη διανομή τροφίμων, τις κατασκευές υποδομών, τα διεθνή ταξίδια, το εμπόριο όπως και σε όλες τις δραστηριότητες που οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Το πάνελ θα δημοσιεύσει τις πρώτες του συστάσεις αργότερα φέτος.
Η πανδημία covid-19 πιστεύεται ότι ξεκίνησε από ένα δίκτυο πώλησης άγριων ζώων στην Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία. Ο πιο κοντινός γενετικά ιός στον SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί στις νυχτερίδες.
Εξάλλου κοινή έρευνα για την προέλευση της covid-19 που διεξήγαγαν η Κίνα και ο ΠΟΥ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο που μελετούσε τους κορωνοϊούς και ανέφερε ως πιο πιθανό τρόπο μετάδοσής του ένα ζώο ξενιστή, το οποίο ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.
Η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα είδη εμπορίου άγριων ζώων όπως και την κατανάλωσή τους, ενώ έχει δημιουργήσει οικολογικούς “φράχτες ασφαλείας” προκειμένου οι άνθρωποι να μην εισέρχονται στο φυσικό περιβάλλον των ζώων.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα τρία τέταρτα των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από τα ζώα.