Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο για την ταχεία διασπορά της ινδικής μετάλλαξης που έχει προκαλέσει και το σκηνικό του απόλυτου χάους στην Ινδία, με τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εστιάζει στη γνωστή και ως «διπλή μετάλλαξη», κάνοντας λόγο για ένα ανησυχητικό στέλεχος του ιού.
Η επιστημονική ομάδα της κυβέρνησης Τζόνσον έχει κρούσει, επίσης, τον κώδωνα για την παραλλαγή, τονίζοντας ότι είναι πιο μεταδοτική από εκείνη του Κεντ, τη λεγόμενη βρετανική, που ευθύνεται για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα πανδημίας.
Επιστήμονας, ο καθηγητής βιολογίας Τομ Γουενσίλερ, που διδάσκει στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν του Βελγίου, υπογράμμισε, από τη μεριά του, ότι η ινδική μετάδοση θα μπορούσε να μεταδοθεί κατά 60% φορές περισσότερο από ό,τι η βρετανική που είναι ακόμη η επικρατούσα στις περισσότερες χώρες.
ΠΟΥ: Πιο ανθεκτική στα εμβόλια δείχνει η ινδική μετάλλαξη
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Σουαμινάθαν, μια Ινδή παιδίατρος και ερευνήτρια, δήλωσε ότι η παραλλαγή B.1.617, που οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, είναι αναμφίβολα ένας παράγοντας που επιταχύνει την πανδημία που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.
Αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ στη λίστα παραλλαγών που θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική εκδοχή του ιού, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της, της ικανότητάς της να υπερνικήσει τις άμυνες που παρέχει ο εμβολιασμός και λόγω των ποσοστών θνησιμότητας των προσβεβλημένων ασθενών, εκτίμησε η επιστήμονας.
Η παραλλαγή B.1.617 «έχει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μετάδοση και που μπορεί επίσης να την καταστήσουν ανθεκτική σε αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης», εξήγησε. Ωστόσο, η παραλλαγή από μόνη της δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, η οποία φαίνεται να εφησυχάστηκε πολύ γρήγορα, επιτρέποντας «μαζικές συγκεντρώσεις», σημείωσε.
Γκάγκα: Λιγότερα τα κρούσματα στα νοσοκομεία – Νέο κύμα εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα
Πέλλα: Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου της 68χρονης μετά τον εμβολιασμό της
Αρκουμανέας: Μέσα στον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18 και άνω – Μέχρι τον Σεπτέμβριο το τείχος ανοσίας