Σειρά πρωτοβουλιών για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Κικίλιας ανέλυσε τα όσα έγιναν κατά την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι το ΕΣΥ, οι πολίτες και το υγειονομικό προσωπικό επέδειξαν εξαιρετική αντοχή.
Στο πλαίσιο αναβάθμισης του ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε πρώτον, στο 5ετές εθνικό σχέδιο «για τη Δημόσια Υγεία το οποίο έχουμε καταρτίσει και έχουμε παρουσιάσει στη Βουλή των Ελλήνων, μαζί μάλιστα με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr. Hans Kluge, ο οποίος ήταν εδώ για την ίδρυση του γραφείου ΠΟΥ Ευρώπης, με αντικείμενο την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών», με έμφαση στην πρόληψη.
Δεύτερον, αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα δίκτυα Υγείας. Τρίτον, στην online διασύνδεση των νοσοκομείων και τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, που σε συνδυασμό με ειδικούς δείκτες, οι ασθενείς θα απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης ενεργειακή και κτηριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων, καθώς και κίνητρα προς υγειονομικούς «για να στελεχώσουν τις πιο απομακρυσμένες δομές υγείας στις άγονες περιοχές της Πατρίδας μας».
Συμπεράσματα για την πανδημία
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και σε τρία συμπεράσματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις αρχές του 2020.
«Πρώτον, ότι το Ε.Σ.Υ. μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, βαθιά ύφεση και μέτρα λιτότητας ήταν από κάθε άποψη ένα αδύναμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Υποδομές, τόσο κτιριακά όσο και σε εξοπλισμό σύγχρονων μηχανημάτων, όπως και ανθρώπινο δυναμικό ως προς την επάρκεια του αριθμού ιατρών και κυρίως νοσηλευτών, υπολείπονταν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό το Σύστημα Υγείας, ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, επέδειξε εξαιρετική αντοχή, πολύ μεγαλύτερη από κραταιά συστήματα Υγείας άλλων χωρών.
Δεύτερον, ότι η ελληνική κοινωνία επέδειξε μια αξιοσημείωτη ωριμότητα και αντοχή όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ λειτούργησαν εντυπωσιακά κατά τη γνώμη μου και η κοινωνική συνείδηση και η αλληλεγγύη των γενεών.
Τρίτον, το μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό: Οι γιατροί οι νοσηλευτές τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι το διοικητικό προσωπικό όλων των Νοσοκομείων που ορίστηκαν στην αρχή ως Νοσοκομεία αναφοράς COVID, αλλά και όλοι όσοι προσέφεραν στα άλλα Νοσοκομεία μας που πιέστηκαν ασφυκτικά σε αυτή τη μάχη, πολέμησαν και πολεμούν όχι σαν ήρωες αλλά σαν Έλληνες, για να θυμηθούμε την φερόμενη ως φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ».
Τα στοιχεία που καθόρισαν την έκβαση της πανδημίας στην Ελλάδα
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε τέσσερα στοιχεία που καθόρισαν την έκβαση της πανδημίας στην Ελλάδα.
Όπως είπε, η Ελλάδα πήρε αυστηρά μέτρα, συνυπολογίζοντας και την ευαλωτότητα του ΕΣΥ, προκειμένου να ενισχυθεί, ενώ εξέπεμψε σωστά μηνύματα χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Δεύτερον, δημιουργήθηκε μία task force Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων και λοιπών επιστημόνων. «Εμπιστευτήκαμε ως πολιτική ηγεσία τους ειδικούς και οι Έλληνες πολίτες καθημερινά ενημερώνονταν υπεύθυνα από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γεγονός που βοήθησε εξαιρετικά στη συμμόρφωση και την τήρηση των κανόνων. Την ίδια στρατηγική, να θυμίσω, ακολουθούμε και στο θέμα των εμβολιασμών», πρόσθεσε.
Ως τρίτο παράγοντα ο κ. Κικίλιας έθεσε τη σημαντική αύξηση των ΜΕΘ, που από 557 σήμερα ξεπερνούν τις 1.500, καθώς και την πρόσληψη 10.000 ατόμων ως επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων οι 4.000 νοσηλευτές θα γίνουν αορίστου χρόνου. Τέλος, αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη της Πολιτείας προς όσους επλήγησαν από την πανδημία.
Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας ανέφερε στην ομιλία του:
Κυρίες και κύριοι,
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρεται στο 2020 ως τη χρονιά της μεγάλης ανατροπής και όχι της μεγάλης πανδημίας. Θα μιλά για τη χρονιά-ορόσημο με τη ριζική μετεξέλιξη των συστημάτων Υγείας τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο καθώς βεβαιότητες σαρώθηκαν, μοντέλα πρόβλεψης καταρρίφθηκαν, εθνικά συστήματα Υγείας κατέρρευσαν, εκατομμύρια ψυχές χάθηκαν και δεκάδες εκατομμύρια νόσησαν, ενώ ολόκληρος ο πλανήτης επιβράδυνε και αποσυντονίστηκε οικονομικά και κοινωνικά.
Κυρίες και κύριοι,
Εκείνο το παλιό ρητό των γονιών μας «Υγεία πάνω απ’ όλα» απέκτησε ξαφνικά εντελώς διαφορετικό ειδικό βάρος. Έγινε ένα κυριολεκτικό και καθολικό αξίωμα καθώς ένας κορονοϊός, ο SARS-CoV-2 ανέτρεψε τις ζωές όλων μας σε όλο τον πλανήτη.
Είμαι βέβαιος ότι με τη λήξη του συναγερμού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με αυτά πλέον τα δεδομένα, Κυβερνήσεις, διεθνείς Οργανισμοί, υπερεθνικές δομές, επιστημονική κοινότητα και θεσμοί θα επανεξετάσουμε αν όχι από μηδενική αλλά από βάση εκκίνησης, σχέδια που θα περιλαμβάνουν τέτοιου είδους κρίσεις, Υγειονομικές κρίσεις της τεράστιας κλίμακας που αυτή τη στιγμή βιώνουμε.
Και είμαι βέβαιος ότι όλοι όσοι διαχειριστήκαμε από θέσεις ευθύνης την πανδημία, επιστήμονες, ερευνητές, πολιτικοί, δημόσιοι λειτουργοί κ.α., θα εισφέρουμε ο καθένας από τη δική του πλευρά, πολλά και σημαντικά στοιχεία από την εμπειρία που αποκομίσαμε μέχρι τώρα και συνεχίζουμε, καθώς οι τίτλοι τέλους δεν έχουν ακόμη γραφτεί.
Από τη δική μου πλευρά μιλώντας για την Ελλάδα και το πώς εμείς αντιμετωπίζουμε από τις αρχές του 2020 την πανδημία, τρία σημεία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον, θα έλεγα, για περαιτέρω ανάλυση και συμπερίληψη των συμπερασμάτων.
Πρώτον, ότι το Ε.Σ.Υ. μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, βαθιά ύφεση και μέτρα λιτότητας ήταν από κάθε άποψη ένα αδύναμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Υποδομές, τόσο κτιριακά όσο και σε εξοπλισμό σύγχρονων μηχανημάτων, όπως και ανθρώπινο δυναμικό ως προς την επάρκεια του αριθμού ιατρών και κυρίως νοσηλευτών, υπολείπονταν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό το Σύστημα Υγείας, ενισχύθηκε όσο ποτέ άλλοτε και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, επέδειξε εξαιρετική αντοχή, πολύ μεγαλύτερη από κραταιά συστήματα Υγείας άλλων χωρών.
Δεύτερον, ότι η ελληνική κοινωνία επέδειξε μια αξιοσημείωτη ωριμότητα και αντοχή όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ λειτούργησαν εντυπωσιακά κατά τη γνώμη μου και η κοινωνική συνείδηση και η αλληλεγγύη των γενεών.
Τρίτον, το μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό: Οι γιατροί οι νοσηλευτές τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμοι το διοικητικό προσωπικό όλων των Νοσοκομείων που ορίστηκαν στην αρχή ως Νοσοκομεία αναφοράς COVID, αλλά και όλοι όσοι προσέφεραν στα άλλα Νοσοκομεία μας που πιέστηκαν ασφυκτικά σε αυτή τη μάχη, πολέμησαν και πολεμούν όχι σαν ήρωες αλλά σαν Έλληνες, για να θυμηθούμε την φερόμενη ως φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Πιο αναλυτικά, θα ανέφερα τέσσερα σημαντικά στοιχεία που καθόρισαν την έκβαση της πανδημίας στην Ελλάδα
1) Η Ελλάδα πήρε αυστηρά περιοριστικά μέτρα – lock down – την Άνοιξη του 2020, συνυπολογίζοντας πέραν των άλλων, την ευαλωτότητα του Ε.Σ.Υ. και την ανάγκη να κερδηθεί χρόνος για την άμεση ενίσχυση του.
Δεν δίστασε, δεν παλινδρόμησε, δεν υπολόγισε το κόστος, πολιτικό και οικονομικό, από το lock down, ενώ εξέπεμψε τα σωστά μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία.
2) Εξ’ αρχής ως Κυβέρνηση δημιουργήσαμε μια task force Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων και λοιπών επιστημόνων. Μια Επιτροπή η οποία μας κατηύθυνε και συνεχίζει να μας κατευθύνει στις αποφάσεις και τις ενέργειες μας.
Εμπιστευτήκαμε ως πολιτική ηγεσία τους ειδικούς και οι Έλληνες πολίτες καθημερινά ενημερώνονταν υπεύθυνα από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γεγονός που βοήθησε εξαιρετικά στη συμμόρφωση και την τήρηση των κανόνων. Την ίδια στρατηγική, να θυμίσω, ακολουθούμε και στο θέμα των εμβολιασμών.
3) Σε χρόνο ρεκόρ και με την σημαντική στήριξη ιδιωτικών δωρεών, οι 557 κλίνες ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 1.000 και σήμερα πλέον τις 1.500.
Προσελήφθησαν 10.000 άτομα ως επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων οι 4.000 νοσηλευτές θα γίνουν αορίστου χρόνου και θα παραμείνουν στο Ε.Σ.Υ..
Δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 500 κινητές ομάδες υγείας ειδικού σκοπού, οι ΚΟΜΥ, οι οποίες ξεκίνησαν και συνεχίζουν τα τεστς πανελλαδικά, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ούτε rapid tests, ούτε φυσικά self tests. Τα στοιχεία περνούν σε ειδικό λογισμικό του ΕΟΔΥ, το ΕΟΔΥ app και διασυνδέονται με το Εθνικό Μητρώο COVID.
4) Τέλος, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε θα έλεγα με πρωτοφανή ως προς την συνέπεια και την αποτελεσματικότητά τους μέτρα, όσους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία.
Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.α., στηρίχθηκαν από το Κράτος στο μέτρο του δυνατού, γεγονός που επίσης έπαιξε και παίζει σημαντικότατο ρόλο στην κοινωνική συνοχή εν καιρώ πανδημίας.
Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι,
Είναι πολυπαραγοντική η εξήγηση του πώς μια χώρα σαν την Ελλάδα στάθηκε όρθια, παρότι με βαριές απώλειες στο τρίτο κύμα. Δεν το παραγνωρίζω αυτό και οι σκέψεις μου πάντα είναι σ’ αυτούς που έφυγαν, σ’ αυτούς που χάσαμε στην πανδημία.
Όμως ήταν μια πολύ δύσκολη μάχη. Στη διαχείριση κρίσης αυτών των πολλών μηνών, θυμίζω δεν βρίσκαμε ούτε γάντια για τους υγειονομικούς μας, ούτε μάσκες, ούτε αναπνευστήρες, που φοβόμασταν ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί κι εμείς να ακολουθήσουμε την Ιταλία, που ιχνηλατούσαμε τα κρούσματα ένα ένα.
Από τότε λοιπόν έως σήμερα που διαφαίνεται το τέλος της κρίσης με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα, ότι οι σωστές αποφάσεις τις κρίσιμες στιγμές ήταν ο κανόνας και οι λανθασμένες οι ελάχιστες εξαιρέσεις.
Και οι σωστές έγκαιρες αποφάσεις πάρθηκαν με στενή και σταθερή συνεργασία επιστημόνων και πολιτικών, ενώ υλοποιήθηκαν αποτελεσματικά από τους δημόσιους λειτουργούς και το προσωπικό, όχι μόνον του Υπουργείου Υγείας που έχει την πρώτη ευθύνη, αλλά και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας, όπως και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης που συνεργάστηκαν μαζί μας.
Για ένα Δημόσιο, όπως το Ελληνικό Δημόσιο, αυτή είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα μείνει ως παρακαταθήκη.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, καθώς σήμερα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα – 1.200 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 300 στους mega-εμβολιαστικούς σταθμούς – με δυνατότητα άνω των 100.000 εμβολιασμών την ημέρα.
Τα ραντεβού προγραμματίζονται και καθορίζονται ηλεκτρονικά στο emvolio.gov.gr, οι πολίτες ειδοποιούνται με e-mail και πολλαπλά sms, στα εμβολιαστικά κέντρα επικρατεί απόλυτη τάξη χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, ενώ το προσωπικό, νοσηλευτές και γιατροί, εξυπηρετούν με ομολογουμένως άψογο τρόπο τους πολίτες.
Ειδήσεις σήμερα
Λινού (ΘΕΜΑ 104,6) : Να δοθεί η ελευθερία στις νεότερες ηλικίες να επιλεγούν τα εμβόλια