“Ισορροπία τρόμου” διαμορφώνεται επιδημιολογικά στη χώρα μας, με τις οριακές αυξομειώσεις των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, τις σταθερά υψηλές ημερήσιες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Αυτά τα δεδομένα, μεταξύ άλλων, θα κληθεί σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να σταθμίσει και να αξιολογήσει ώστε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση υπό ποιες συνθήκες θα γίνει με ασφάλεια και χωρίς επιπτώσεις ο εορτασμός του Πάσχα.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την πορεία του τρίτου επιδημικού κύματος και θεωρούν ότι η χαλάρωση τις ημέρες του Πάσχα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των μεταδόσεων κορωνοϊού και σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Επιπλέον, αναμένουν με ανησυχία το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του Απριλίου το αποτύπωμα των πάρτι που έγιναν στις πλατείες καταρχάς σε κρούσματα και σε δεύτερο χρόνο, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαίου, σε νοσηλείες.
Με 847 ασθενείς σε διασωλήνωση, 652 νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας ως χθες βράδυ, ακόμη 87 θύματα της επιδημίας και το επιδημιολογικό φορτίο να είναι υψηλό και… παντού – όπως τονίζουν οι ειδικοί της Επιτροπής- η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ολοκληρωθεί με αρνητική εισήγηση για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Επιπλέον, οι επιστήμονες θα κληθούν να συζητήσουν και να αποφανθούν πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες αλλά και σε ποιο κοινωνικό και υγειονομικό πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε σπίτια, με τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) και την κοινωνική “φούσκα”, δηλαδή τον στενό κύκλο προσώπων, να θεωρούνται σημαντικές προϋποθέσεις.
Η αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας τις Τρίτες
Τα 3.789 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποτελούν και τον αριθμό που δίνει μια καθαρή εικόνα αναφορικά με το που κυμαίνονται τα κρούσματα ημερησίως. Ο αριθμός τους τις Κυριακές και τις Δευτέρες δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός για την εικόνα της κυκλοφορίας του κορωνοιού, λόγω μειωμένων τεστ.
Παρότι χθες τα κρούσματα ήταν μειωμένα σε σύγκριση με τον αριθμό των 4.033 κρουσμάτων της περασμένης Τρίτης, παραμένουν χωρίς αμφιβολία σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως πως χθες καταγράφηκε και αριθμός ρεκόρ στα τεστ κορωνοιού, 78.428, ενώ οι 4.033 διαγνώσεις της περασμένης Τρίτη 13 Απριλίου, είχαν προκύψει κατόπιν 76.070 ελέγχων.
Σήμερα αναμένεται επίσης μεγάλος αριθμός τεστ καθώς θα ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των επιβεβαιώσεων των self tests που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείων όσο και σε σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησαν τον εβδομαδιαίο υποχρεωτικό αυτοέλεγχο.
Από το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, η Αττική συγκέντρωσε 1.799 μολύνσεις, από τις οποίες οι 549 στο κέντρο της Αθήνας που “βράζει”, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 512 κρούσματα. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου έγιναν από το βράδυ της Δευτέρας ως το βράδυ της Τρίτης άλλες 311 εισαγωγές ασθενών σε απλές κλινικές COvid – το 47% των συνολικών εισαγωγών λόγω κορωνοιού στα νοσοκομεία.
Συνολικά, οι ασθενείς με λοίμωξη covid στα ελληνικά νοσοκομεία ανέρχονται σε 5.615, κατά τι λιγότεροι σε σχέση με προχθες. Ειδικότερα, σε διαδικασία απλής νοσηλείας σε κλινική, βρίσκονται 4.319 ασθενείς και άλλοι 1.286 βρίσκονται σε Μονάδες, εκ των οποίων οι 847 είναι διασωληνωμένοι.
Στην Αττική καταγράφηκαν 311 νέες εισαγωγές, και ο αριθμός των νοσηλευομένων “έκλεισε” χθες βράδυ στους 2.595, με τους 439 διασωληνωμένους.
Πίεση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη (512 νέα κρούσματα χθες) και δεκάδες νέες νοσηλείες. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες στους 1.501, με τους 240 διασωληνωμένους.
Ενδεικτικά της μεγάλης διασποράς στην ευρύτερη Μακεδονία είναι τα στοιχεία της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης, για τις Περιφερειακές ενότητες Κοζάνης (62 νέα κρούσματα), Κιλκίς (27), Πέλλας (49), Ξάνθης (37), Σερρών (61) και Καβάλας (59). Ο κορωνοϊός επελαύνει στη Λάρισα όπου εντοπίζονται 101 νέα κρούσματα, τα μισά σχεδόν από τα 205 που καταγράφηκαν χθες στη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, μεγάλο επιδημιολογικό βάρος αποτυπώνεται ακόμη για τις Περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (92 κρούσματα), Βοιωτίας (53) και Κορινθίας (32), ενώ στην Κρήτη οπου οι νοσηλευόμενοι είναι 135, εντοπίζονται 126 νέα κρούσματα, κυρίως από Ηράκλειο (71) και Χανιά (30).
Τι έδειξαν τα αστικά λύματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τους εργαστηριακούς ελέγχους για την εβδομάδα 12 έως 18 Απριλίου, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά 171%, ενώ δύο ακόμη περιοχές που ελέγχονται παρουσίασαν σημαντικά αυξητικές τάσεις. Πρόκειται για το Ρέθυμνο (+120%) και τον Άγιο Νικόλαο (+360%).
Τέλος, σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Θεσσαλονίκη (-21%), Λάρισα (+7%), Βόλο (-10%), Ηράκλειο (-7%), Χανιά (+16%), Πάτρα (-30%), Ξάνθη (-10%) και Αλεξανδρούπολη (-6%).