Τρία «μαύρα» ρεκόρ έσπασε μέσα στο τελευταίο 24ωρο ο κορωνοϊός στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι αριθμοί προκαλούν ρίγος, ξεπερνώντας τρία διαδοχικά φράγματα: σύνολο κρουσμάτων, αριθμό διασωληνωμένων και αριθμό νεκρών.
Πιο αναλυτικά, τα 4.033 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα ήταν αρκετά για να ξεπεραστεί το όριο των 300.000, με τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων να ανέρχεται πλέον σε 301.103. Οι θλιβεροί αριθμοί, όμως, δεν σταματούν εδώ, αφού ξεπεράστηκε αφενός το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα στο τρέχον έτος (79) αλλά και το φράγμα των 9.000 θανάτων από την αρχή της πανδημίας. Οι 93 νεκροί που προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη «μαύρη λίστα» ήταν αρκετοί για να φτάσουμε τους 9.054 συνολικά, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν (30 Μαρτίου) ξεπεράστηκε το όριο των 8.000 θανάτων.
Επιπλέον, εξαιρετικά δύσκολα παραμένουν τα πράγματα στον τομέα των νοσοκομείων, καθώς οι πολλές εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι λυγίζουν καθημερινά τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Ενδεικτικά, σήμερα τα νοσοκομεία της επικράτειας δέχθηκαν 458 ασθενείς, ενώ σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής (διασωλήνωση) βρίσκονται πλέον 802 άνθρωποι, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.
Οι νέες διαγνώσεις του τελευταίου 24ωρου προέκυψαν έπειτα από 24.958 μοριακούς ελέγχους και 51.112 rapid τεστ, τα 16.649 εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ανοικτών δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Επίσης, αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα από την επαλήθευση των self test που διενεργήθηκαν χθες και ανέδειξαν 613 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις.
Σταθεροποίηση διαφαίνεται στην Αττική – «Πιέζει» τη Θεσσαλονίκη η πανδημία
Μια μερική σταθεροποίηση παρουσιάζει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική, η οποία κατέχει για μία ακόμα ημέρα την αρνητική πρωτιά στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ με 1.812 νέες λοιμώξεις. Σε κέντρο και δυτικές περιοχές, πάντως, συνεχίζεται η «τρελή πορεία» της διασποράς, με 559 και 391 νέα κρούσματα αντίστοιχα σήμερα να παρατείνουν την αγωνία των ειδικών. Σε ηπιότερα αλλά πάντως ανησυχητικά επίπεδα κινούνται και οι υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου, με τον Πειραιά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 287 νέες διαγνώσεις, ενώ ακολουθούν τα βόρεια, ανατολικά και νότια προάστια της Αθήνας με 210, 192 και 154 αντίστοιχα. Τα νησιά της Περιφέρειας περιορίζονται στις 19 νέες λοιμώξεις.
Συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει, πάντως, και από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, με τα σημερινά δεδομένα να κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 33% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια σταθεροποίηση ή ακόμα και ήπια ύφεση της κατάστασης που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα αρχίσει να αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ωστόσο, παραμένει ασφυκτική, αφού μέχρι και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.631 ασθενείς, με τους 419 να είναι διασωληνωμένοι.
Την ίδια στιγμή, από μια κλωστή κρέμεται το σύστημα υγείας και στη βόρεια Ελλάδα, καθώς στα εκεί νοσοκομεία νοσηλεύονταν μέχρι χθες 1.471 νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ ήδη από το Σαββατοκύριακο έσπασε το «φράγμα» των 200 διασωληνωμένων, που χθες ανέρχονταν στους 204. Στην Θεσσαλονίκη σήμερα εντοπίστηκαν 554 νέα κρούσματα, αλλά το θετικό και σε αυτή την περίπτωση είναι η ήπια μείωση (5%) που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στο ιικό φορτίο των λυμάτων της περιοχής
Με κρούσματα οι 67 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες – Αύξηση δείχνουν τα λύματα
Ολόκληρη η Ελλάδα βάλλεται πλέον από τα ανάλγητα χτυπήματα του κορωνοϊού, όπως δείχνει ο σημερινός πίνακας κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, όπου το τελευταίο 24ωρο βρέθηκαν 67 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. Από αυτές, δύο ακόμα (μαζί με Αττική και Θεσσαλονίκη) έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (Λάρισα 139, Κοζάνη 112) και άλλες δύο κινούνται κοντά στα 100 (Αχαΐα 95, Ηράκλειο 93). Το διπλό καρέ συμπληρώνουν αρκετές ακόμα περιοχές με υψηλό αριθμό ημερήσιων διαγνώσεων, μεταξύ των οποίων η Πέλλα (78), η Μαγνησία (66), οι Σέρρες (60) και η Καβάλα (53).
Σε παράταση στην κατάσταση συναγερμού που έχει τεθεί η χώρα εδώ και αρκετό διάστημα συνηγορούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ για το διάστημα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2021, αφού αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε επτά από τις εννέα υπόλοιπες περιοχές δειγμάτων (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Συγκεκριμένα, εκρηκτική είναι η αύξηση που σημειώθηκε στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Ξάνθης φτάνοντας στο 196%, αλλά και του Ηρακλείου που ανήλθε σε 122%, ενώ πιο ήπια χαρακτηρίζεται εκείνη στις δύο άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης (Ρέθυμνο 74% και Χανιά 50%). Πτώση στο ιικό φορτίο καταγράφηκε στον Άγιο Νικόλαο (37%), αλλά και στον Βόλο (7%), ωστόσο Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα παρουσιάζουν σχετικά σταθερές τάσεις με ήπια άνοδο της τάξης του 21%, 20% και 7% αντίστοιχα.
Κορωνοϊός: Ελπίδα από την μείωση του δείκτη θετικότητας με ρεκόρ τεστ