Το εμβόλιο τύπου mRNA των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές για τους ασθενείς που κάνουν ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου, με φάρμακα που ανήκουν στους λεγόμενους «αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου» («immune checkpoint inhibitors»), σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 134 εμβολιασθέντες καρκινοπαθείς, από τους οποίους οι 18 έκαναν και χημειοθεραπεία εκτός από την φαρμακευτική ανοσοθεραπεία.
Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον ερευνητή δρα Ίντο Βολφ του Ιατρικού Κέντρου Σουράσκι του Τελ Αβίβ, ότι «το εμβόλιο είναι διπλά ασφαλές, καθώς δεν είδαμε ούτε επιπτώσεις στην ανοσοθεραπεία, ούτε σοβαρές παρενέργειες από το ίδιο το εμβόλιο. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο πρέπει να δίνεται σε αυτούς τους ασθενείς, ιδίως όσους ζουν σε περιοχές με έξαρση της Covid-19».
Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν γι’ αυτούς τους ασθενείς, όπως κατά πόσο θα υπάρξουν κάποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μελετήσαμε τους ασθενείς μας μόνο λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποιων επιπτώσεων σε βάθος χρόνου».
Υπό διερεύνηση επίσης βρίσκεται κατά πόσο άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως αυτά των χημειοθεραπειών, μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ειδήσεις σήμερα
Τι θα κρίνει το «Πάσχα στο χωριό» – Οι περιοχές που μπαίνουν από σήμερα σε «βαθύ κόκκινο»
Εμβόλιο AstraZeneca: Τι αλλάζει στο σχέδιο «Ελευθερία» και τι ισχύει στην Ευρώπη