*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Πώς θα είναι η ζωή μας εάν έχουμε όλοι εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid; Ο παράδεισος, εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται πάντως στο Γιβραλτάρ. Στο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος, έχει ήδη εμβολιαστεί το 90% των κατοίκων και στα νοσοκομεία δεν έχει υπάρχει ούτε ένας ασθενής με κορωνοιό.

Το Γιβραλτάρ, με πληθυσμό σχεδόν 34.000 κατοίκων, έκανε την ανατροπή καθώς πάνω από 30.000 κάτοικοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19.

Μόλις το 3% αρνείται να εμβολιαστεί
Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, λαμβάνουν μια πιστωτική κάρτα- ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο όμως δεν χρειάζεται να επιδείξουν για να εισέλθουν σε δημόσια κτίρια.

Μόνο το 3% των πολιτών αρνείται να εμβολιαστεί και οι υπόλοιποι πρόκειται να ολοκληρώσουν την δεύτερη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού τις προσεχείς ημέρες.

Η ονομαζόμενη στη βρετανική αποικία «Επιχείρηση Ελευθερία», όπως και στην Ελλάδα, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με την υπουργό Υγείας Σαμάνθα Σακραμέντο να επαίρεται ότι «η αποστολή σχεδόν εξετελέσθη». «Νιώθουμε πολύ καλύτερα, σαν να επιστρέφουμε πια στα κανονικά μας», όπως υποστηρίζει.

Από την έναρξη της πανδημίας, στο Γιβραλτάρ, έχουν καταγραφεί συνολικά 4.200 κρούσματα και 94 νεκροί από επιπλοκές της νόσου Covid- 19.

Κανονικά λειτουργούν τα καταστήματα και η εστίαση

Πλέον τα καταστήματα και η εστίαση λειτουργούν κανονικά, δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ κατεβάζουν «ρολά» στις 2 το πρωί.

Το Γιβραλτάρ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο έθνος στον κόσμο που έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού του, εκτιμά ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ύστερα μετά από ένα χρόνο στο Γιβραλτάρ, αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Εντός των καταστημάτων, όμως, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται περίεργα όταν βγαίνουν έξω χωρίς να φορούν μάσκα. Νιώθουν σαν να έχουν ξεχάσει κάτι ή να κάνουν κάτι λάθος. Εκτός από τους 30.000 κατοίκους που έχουν εμβολιαστεί, έχουν κάνει εμβόλιο και οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι που μετακινούνται μεταξύ Γιβραλτάρ και άλλων χωρών.

Στην Ευρώπη, ίσως το Γιβραλτάρ διαθέτει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού. Καθοριστικός παράγοντας ήταν το μικρό μέγεθός του μόνο 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης, δεν υπήρξε κωλυσιεργία στην παράδοση των εμβολίων, τα οποία έφτασαν στο Γιβραλτάρ από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ώρα τους…

Πάντως, και το Γιβραλτάρ πέρασε δύσκολα την περίοδο της πανδημίας, με 94 θανάτους μέχρι στιγμής από τον κορωνοϊό – μεγάλος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό του.