Στις 25 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την αλλαγή ονόματος του εμβολίου της AstraZeneca. Από τώρα και στο εξής, το εμβόλιο θα ονομάζεται Vaxzevria. Μια αλλαγή που θα συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από νέα συσκευασία. Το ίδιο το εμβόλιο παραμένει αμετάβλητο.
Το εμβόλιο που παρήγαγε η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία υπήρξε το προβληματικό παιδί της ευρωπαϊκής στρατηγικής εμβολιασμού. Αφού έλαβε το πράσινο φως από τον EMA στα τέλη Ιανουαρίου, αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να το χορηγήσουν αρχικά μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca λόγω μερικών περιπτώσεων θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Ο EMA έλαβε σοβαρά υπόψη το ζήτημα και επιβεβαίωσε, μετά από έρευνα, ότι το εμβόλιο ήταν πράγματι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι τα οφέλη υπερτερούσαν των πιθανών κινδύνων.
Το… νεοφώτιστο εμβόλιο ακολουθεί μια μακρά πορεία προβλημάτων ανάμεσα στην αγγλο – σουηδική εταιρεία και την ΕΕ. Επιδρομή των ιταλικών αρχών σε μονάδα παρασκευής εμβολίων της AstraZeneca κοντά στη Ρώμη όπου εντοπίστηκαν 29 εκατ. δόσεις του σκευάσματός της. Επιβολή ελέγχων ή ακόμα και απαγόρευση στις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και σκληρές εκφράσεις κατά της αγγλο – σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας από μια μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων ηγετών. Αυτά είναι τα τελευταία νέα από το μέτωπο του πολέμου ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας, λόγω της χαμηλής του τιμής και του εύκολου τρόπου αποθήκευσής του αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο στο ευρωπαϊκό εμβολιαστικό σχέδιο.
Νέες αναστολές στην ΕΕ και τον Καναδά
O θόρυβος που ήχησε για πρώτη φορά ύστερα από την καταγραφή θρομβοεμβολικών επεισοδίων επανήλθε. Αυτή τη φορά, χώρες όπως η Γερμανία και ο Καναδάς αποφάσισαν την αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για συγκεκριμένες ηλικίες.
Ειδικότερα, ο Καναδάς αποφάσισε να παγώσει τη χορήγηση στους κάτω των 55 ετών και η Γερμανία στους κάτω των 60 ετών ύστερα από εννέα θανάτους που σημειώθηκαν στην τελευταία από θρομβώσεις.
Η αρμόδια υγειονομική αρχή του Καναδά αποφάσισε, πάντως, να πατήσει «φρένο» διαπιστώνοντας ρίσκο στον εμβολιασμό για τους κάτω των 55 ετών.
Σύμφωνα, δε, με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα περιστατικά θρομβόσεων από τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα της αγγλοσουηδικής εταιρείας δεν είναι τόσο σπάνια, όσο ήταν η αρχική εκτίμηση.
Ένα στους 100.000 κινδυνεύει να επηρεαστεί από θρομβώσεις και όχι ένας στους ένα εκατομμύριο, όπως εκτιμούσαν πρωτύτερα.
Σύμφωνα με λοιμωξιολόγο της επιτροπής υγείας του Καναδά, ύστερα από εμβολιασμό με δόση της AstraZeneca θρομβώσεις έχουν εμφανίσει κυρίως γυναίκες κάτω των 55 ετών, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε εκείνους που αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα φτάνει στο 40%.
Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στη Γερμανία, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος σε συνεργασία με τους υγειονομικούς φορείς άλλων κρατιδίων θα ανακοινώσει τι είδους πολιτική θα ακολουθηθεί για την AstraZeneca.
Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός με το εν λόγω σκεύασμα έχει διακοπεί για τους κάτω των 60 ετών σε Βερολίνο, Βραδεμβούργο και Μόναχο.
«Λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, το Μόναχο αποφάσισε, όπως το Βερολίνο, να αναστείλει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών έως ότου λυθεί το ζήτημα των πιθανών επιπλοκών εμβολιασμού», διεμήνυσε η αρμόδια υγειονομική εκπρόσωπος.
Εν τω μεταξύ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία οι γυναίκες των 55 ετών εμβολιάζονται μόνο με Pfizer.
Η Θουριγγία, η Κάτω Σαξονία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Ρηνανία-Παλατινάτο, ανακοίνωσαν, πάντως, ότι θέλουν να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς με την AstraZeneca.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο διάστημα, δεκάδες περιστατικά θρομβόσεων οδήγησαν στο πάγωμα της χρήσης της AstraZeneca από σειρά χωρών, ανάμεσα στις οποίες και οι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.
Ύστερα, όμως, από το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι χώρες αποφάσισαν να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία και να συνεχίσουν τη διαδικασία των εγχύσεων.
Ειδήσεις σήμερα
Ρεκόρ κρουσμάτων: Οι τρεις λόγοι που φτάσαμε εδώ – Τι ανησυχεί τώρα τους ειδικούς
Εμβόλιο AstraZeneca: Τα «ύποπτα» περιστατικά στην Ελλάδα – Καθησυχάζουν οι ειδικοί