Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στην ΕΕ λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος που φαίνεται να δημιουργεί εκνευρισμό σε πολλές χώρες της Ένωσης.
Οι ρωγμές προέρχονται κυρίως από τον «σεισμό» των καθυστερήσεων στη διανομή των δόσεων, ενώ μαίνεται η «μάχη χαρακωμάτων» με την αγγλοσουηδική AstraZeneca.
Tη στιγμή που η Κομισιόν προωθεί μηχανισμό που θα παγώνει τις εξαγωγές των εμβολίων στο Λονδίνο, μετά την αθέτηση των δεσμεύσεων της AstraZeneca, δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι που εκφράζουν αντίθεση με τους χειρισμούς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία που τάσσεται υπέρ των πιο μεμονωμένων πολιτικών.
Τόσο η Αυστρία όσο και η Γαλλία μιλούν για σειρά λαθών από την ΕΕ στο θέμα της κυκλοφορίας εμβολίων.
Ιδιαίτερη μνεία κάνουν, δε, τα μέσα ενημέρωσης στο mea culpa του Γάλλου προέδρου, όσον αφορά στο πρόγραμμα της ΕΕ για τους εμβολιασμούς.
Όπως σημείωσε ο Μακρόν, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Νίκο Αλιάγα, οι Αμερικανοί εξασφάλισαν το μερίδιό τους από το καλοκαίρι του 2020. «Είπαν “θα εξασφαλίσουμε το πακέτο και θα συνεχίσουμε”. Και έτσι, έχουν περισσότερα (εμβόλια). Αποδείχτηκαν πιο φιλόδοξοι από εμάς», σημείωσε.
«Την προσοχή που εμείς ρίξαμε στα μέτρα στήριξης, εκείνη την κατηύθυναν στα εμβόλια και την έρευνα. Σκεφτήκαμε πως το εμβόλιο θα μας έδινε χρόνο να αναπτυχθούμε» αναγνώρισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Κάναμε λάθος που δεν εμφανιστήκαμε πιο φιλόδοξοι», παραδέχθηκε.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, από τη μεριά του, κατηγόρησε μέλη της ΕΕ πως έλαβαν μεγαλύτερο μερίδιο δόσεων εμβολίων από εκείνο που τους αναλογούσε, προειδοποιώντας για κίνδυνο «ζημιάς στην Ένωση που δεν έχουν παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό».
Η εμπρηστική παρέμβαση του καγκελαρίου της Αυστρίας ήρθε παράλληλα με την τηλεδιάσκεψη των «27», στην οποία έχει γίνει γνωστό πως θα συμμετέχει και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία κάποια μέλη θα έχουν εμβολιάσει τους πληθυσμούς τους στις αρχές ή έως τα μέσα Μαΐου, ενώ άλλοι θα χρειαστούν 6, 8 ή 10 ακόμη εβδομάδες», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κουρτς.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην Ευρώπη έχουν παραδοθεί 88 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων 62 εκατομμύρια έχουν ήδη χορηγηθεί.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου 18,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.