Ο νοσηλευτής κλινικής Covid στο Τζάνειο, Θανάσης Τσιρώνης, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 για τις «καταστάσεις πολέμου» που βιώνει, τη μοναξιά που αισθάνονται οι ασθενείς και τις αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, είπε: «Η κατάσταση στις κλινικές COVID είναι πολέμου. Βρισκόμαστε στη μέση του κύματος της πανδημίας. Ανοίγουν κλινικές και το προσωπικό μετακινείται και προσφέρει τις υπηρεσίες του όλο το 24ωρο στους ασθενείς.


Η νόσος COVID είναι μία νόσος μοναξιάς. Ο ασθενής δεν έρχεται σε καμία επαφή με τους συγγενείς, παρά μόνο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Νιώθεις αυτή τη μοναξιά. Επαφή έχει μόνο με το ιατρικό και κυρίως με το νοσηλευτικό προσωπικό.Είμαστε δίπλα, είμαστε εμείς που τους στηρίζουμε, που τους χορηγούμε τα φάρμακα, που τους ταίζουμε γιατί υπάρχουν ασθενείς που έχουν και αυτήν την ανάγκη. Οι ασθενείς σε βλέπουν σαν Θεό, θέλουν να σου πουν τον πόνο τους, το άγχος που έχουν.

Άμα νοσήσεις από COVID μπαίνεις σε ένα τμήμα που θα το έλεγα φυλακή. Είσαι σε μία φυλακή και αναμένεις να περάσουν τα συμπτώματα και κάποια στιγμή να σου πουν έχεις γίνει καλά, ελευθερώνεσαι, φεύγεις.

Είναι πολύ άσχημο συναίσθημα, μας επηρεάζει ψυχολογικά εμάς τους επαγγελματίες. Δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός που φοράμε – που είναι ατελείωτες οι ώρες εργασίας με τον εξοπλισμό – αλλά είναι και η ασθένεια που όσο περνάει ο καιρός αφορά όλο και νεότερα άτομα, 30, 40 και 50 χρονών».

Παράλληλα, στάθηκε και στις ελλείψεις νοσηλευτών, λέγοντας: «Προ COVID δεν μπορούσαμε να είμαστε συνέχεια και να προσφέρουμε όλα αυτά που χρειάζεται ο ασθενής, πόσο περισσότερο τώρα όταν φοράς τη στολή, μπαίνεις μέσα και έχεις περιορισμένο χρόνο για να μείνεις μέσα στην κλινική. Υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και πρέπει να τα κάνεις όλα αυτά και ταυτόχρονα έχεις το άγχος ότι έχει περάσει η ώρα, πρέπει να βγώ και ταυτόχρονα μένεις εκεί γιατί λες δεν μπορώ, πρέπει να γίνει αυτό. Βγαίνεις μετά, παίρνεις μία ανάσα και ξαναμπαίνεις».