Την στιγμή που η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού καλπάζει στην Ελλάδα, με τα ποσοστά της στην ανάλυση των δειγμάτων να ξεπερνούν το 95% στη Κρήτη, να αγγίζει το 90% στην Αττική και πάνω από 60% στη Θεσσαλονίκη «πονοκέφαλο» δημιουργεί το διπλά μεταλλαγμένο δείγμα που εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες στα εργαστήρια και φέρει χαρακτηριστικά βρετανικής και νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης μαζί.

Το δείγμα από την ώρα του εντοπισμού του την Δευτέρα 15 Μαρτίου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διερεύνηση, ώστε να αποδειχτεί κατά πόσο πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο, είναι σε σχέση με τα μέχρι σήμερα μεταλλαγμένα στελέχη.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Δημήτρης Θάνος, διευθυντής του Εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής, που λειτουργεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και που μαζί με την ομάδα του βρέθηκαν μπροστά στη νέα αυτή «έκπληξη» του μεταλλαγμένου ιού, το δείγμα εντοπίστηκε στην Αττική:

«Το δείγμα βρέθηκε από εμάς εδώ στο Ίδρυμα την Δευτέρα αν θυμάμαι καλά. Έχει εντοπιστεί δε στα δείγματα της Αττικής. Είναι υπό διερεύνηση γιατί εξαιτίας των χαρακτηριστικών που έχει από τον συνδυασμό της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αυτό το κάνει να είναι θεωρητικά πιο μεταδοτικό και να δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντισώματα. Το χαρακτηριστικό της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης μετάλλαξης, που ευτυχώς δεν έχουμε ακόμα, είναι πως δείχνουν μια μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντισώματα είτε αυτά έχουν προέρθει από εμβολιασμό, είτε από φυσική ανοσία, είτε από μονοκλωνικά».

Στο δείγμα έγινε προσδιορισμός γονιδιώματος: «Όταν το εντοπίσαμε, μετά κάναμε πλήρη προσδιορισμό του γονιδιώματος του δείγματος, όπως κάνουμε κάθε φορά. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί τουλάχιστον 4 ημέρες δεν γίνεται μέσα ώρες. Αν δεν είχαμε κάνει γονιδιωματική επιτήρηση δεν θα γνωρίζαμε αυτή την στιγμή τι κυκλοφορεί στην κοινότητα».

Ειδήσεις σήμερα: