Αδιαμφισβήτητο παραμένει το βάρος του κορωνοϊού που λυγίζει μέρα με την ημέρα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), παρά τον σημερινό απολογισμό των μειωμένων -για δεδομένα Τρίτης- νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Το τοπίο «θόλωσαν» ελαφρώς οι νέες μολύνσεις που περιορίστηκαν στις 1.533 λόγω του χαμηλού αριθμού ελέγχων της Καθαράς Δευτέρας, γι’αυτό και οι ειδικοί της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αναμένουν την αυριανή ημέρα για μια πιο ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα, ώστε να λάβουν επικαιροποιημένες αποφάσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για εισηγήσεις περί σταδιακής άρσης των περιορισμών στην κυκλοφορία και επαναφορά ορισμένων εκ των δραστηριοτήτων της κοινωνικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας.
Ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 600 διασωληνωμένων
Ο «αριθμός κρουσμάτων Σαββατοκύριακου» που καταγράφεται στην επιδημιολογική έκθεση του τελευταίου 24ωρου έρχεται ως αποτέλεσμα μόλις 6.244 μοριακών και 6.215 rapid τεστ. Αν αναλογιστούμε ότι την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας οι συνολικοί έλεγχοι ξεπερνούσαν τους 60.000, γίνεται αντιληπτό ότι η σημερινή Τρίτη δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική της εξέλιξης της πορείας της COVID-19 που μαστίζει τη χώρα μας. Οι υπόλοιποι αριθμοί, άλλωστε, «λένε την αλήθεια»: 605 διασωληνωμένοι, 446 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 59 θάνατοι μαρτυρούν την σκληρή πραγματικότητα του εν εξελίξει τρίτου κύματος της πανδημίας.
Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι ότι μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της 26ης Νοεμβρίου, όταν είχαμε 608 διασωληνωμένους και την επέλαση του δεύτερου κύματος να εξελίσσεται τότε για αρκετές ακόμη εβδομάδες.
Ο σημερινός αριθμός έρχεται, λοιπόν, να επιβεβαιώσει τους φόβους των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που προέβλεπαν στις αρχές Μαρτίου ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 600, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό των θανάτων. Το σημαντικό εδώ, ωστόσο, είναι ότι πλέον πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, την στιγμή που το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην ανάπτυξη πολυδύναμων ΜΕΘ (σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης) στα δημόσια νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ασθενών.
Παραμένουν οι πολλές εστίες παρά τον μικρό αριθμό κρουσμάτων
Οι 666 νέες διαγνώσεις στην Αττική σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο εδώ και αρκετές εβδομάδες. Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν σήμερα 179 νέες λοιμώξεις, με τη Δυτική Αττική (155) να βρίσκεται σταθερά δεύτερη στη «μαύρη λίστα» των κρουσμάτων. Βόρειος τομέας και Πειραιάς ακολουθούν με 90 και 87 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ Ανατολική και Νότια Αττική συμπληρώνουν την εξάδα που βάζει «φωτιά» στα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, καταγράφοντας 77 και 71 νέα περιστατικά κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.
Η Θεσσαλονίκη κινήθηκε σε επίπεδα παρόμοια με τα χθεσινά με 148 νέες διαγνώσεις, ενώ η διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα είναι εμφανής για ακόμα μία –αν και όχι αντιπροσωπευτική- ημέρα, καθώς 22 περιφερειακές ενότητες καταγράφουν και σήμερα διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Αχαΐα με 63 και η Λάρισα με 50 νέες διαγνώσεις, περιοχές όπου ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι σταθερά μεγάλος.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 100. Συγκεκριμένα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού φιλοξενούνταν την προηγούμενη εβδομάδα 80 ασθενείς, ενώ πλέον φτάνουν τους 120. Ηράκλειο και Χανιά συγκεντρώνουν σήμερα συνολικά 64 κρούσματα (45 και 20 αντίστοιχα), με τη μοναδική νότα αισιοδοξίας για σταδιακή αποκλιμάκωση να προσφέρει η μικρή μείωση του ιικού φορτίου κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση στα δείγματα ανεπεξέργαστων λυμάτων της περιοχής του Κισσάμου που λήφθηκαν στις 12 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων.
Σειρά για εμβολιασμό παίρνουν οι ευπαθείς ομάδες – Σε εξέλιξη το Σχέδιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Η αργία της Καθαράς Δευτέρας μετέφερε για σήμερα την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου» το αμέσως επόμενο διάστημα. (Διαβάστε αναλυτικά τα νοσήματα στο emvolio.gov.gr).
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες (περίπου 250.000 άτομα), στις 26 Μαρτίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί που έχουν ήδη διενεργηθεί στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 1,3 εκατομμύρια, ενώ για τη σημερινή ημέρα είχαν προγραμματιστεί 7.815 ραντεβού και έγιναν 6.684 εμβολιασμοί, ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 85%.
Στη γραμμή του EMA η Ελλάδα για το εμβόλιο της Astrazeneca
Διευκρινίσεις όσον αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας του εμβολίου της Astrazeneca παρέθεσαν τόσο η κυρία Θεοδωρίδου όσο και ο κύριος Θεμιστοκλέους, μετά το ντόμινο των αναστολών χορήγησής του στην Ευρώπη λόγω αναφορών για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων.
«Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας κατ’ ουσίαν τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί: «Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία και προσοχή», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έχουν όλα τα δεδομένα, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική σύνδεση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. «Παρόλα αυτά η Επιτροπή διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις. Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων που έχουν παρουσιάσει θρομβώσεις δεν διαφέρει από εκείνον στο γενικό πληθυσμό και η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι από αναφορές γιατρών προκύπτει ότι ορισμένα άτομα από φόβο παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι λάθος και προτρέποντας τους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ραντεβού χωρίς καμία πρόληψη.
Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca