Οι «παλιοί» και οι «νέες αφίξεις», οι γηραιότεροι και οι νεότεροι, οι θεωρητικοί και οι εργαστηριακοί, οι μάχιμοι γιατροί και οι άλλοι, οι «τηλεοπτικοί» και οι αθόρυβοι, οι ακαδημαϊκοί και οι άλλοι, οι απολιτίκ και οι πολιτικοποιημένοι, οι «σταρ» και οι άσημοι, οι καταξιωμένοι και οι ανερχόμενοι, οι Αθηναίοι και οι περιφερειακοί.

Τα δίπολα, οι τάσεις, που έχουν αναπτυχθεί μέσα στην πολυπληθή, σταδιακά διευρυμένη κατά τον ένα χρόνο λειτουργίας της Επιτροπής των 33 Εμπειρογνωμόνων για την επιδημία του κορωνοιού θα μπορούσαν και να χαρακτηριστούν και βασικό συστατικό της.

Ωστόσο, το κεντρικό πρόσωπο αναφοράς από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, παρότι πλέον δεν εμφανίζεται στην εβδομαδιαία ενημέρωση, είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Κάθε ένα από τα διαφορετικά, πλην έγκριτα στον τομέα τους, και κυρίως άμισθα μέλη της έχουν συμβάλει, λιγότερο ή περισσότερο, όλους αυτούς τους μήνες μέσω των εισηγήσεων τους στη συνολική διαχείριση της επιδημίας.

Οι αντιπαραθέσεις και οι διαφωνίες τους ήταν επίσης συστατικό των συνεδριάσεων, δια ζώσης αρχικά, μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνέχεια και μέχρι τώρα – άλλωστε όλοι οι επιστήμονες είχαν διατελέσει μέλη επιτροπών στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και γνώριζαν τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, αν και ουδέποτε είχαν βρεθεί στη δίνη αυτής της πρωτοφανούς και παρατεταμένης υγειονομικής και δημοσιονομικής κρίσης ούτε και σε τέτοια αλληλεπίδραση με την κυβέρνηση και την κοινωνίαΟι συνεδριάσεις και οι εισηγήσεις τους μονοπωλούν την καθημερινότητα επί έναν χρόνο.

Το τι συμβαίνει σε αυτές τις συνεδριάσεις έχει συζητηθεί πολύ – πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης είναι τους τελευταίους μήνες να δοθούν στη Βουλή τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Επίσης, συχνά καταλογίστηκε στην Επιτροπή ότι «εργαλειοποιήθηκε» από την κυβέρνηση και ότι δεν εισηγούνταν με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.

Τα μέλη της Επιτροπής, ακόμη και οι πιο προβεβλημένοι στον Τύπο δεν απαντούν σε αιτιάσεις, κατηγορίες, υπονοούμενα, αιχμές. Η στάση τους στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επικεντρώνεται στην επιδημία, στα δεδομένα, στα μέτρα, στον εθνικό τους ρόλο και σκοπό. Οι διαφωνίες τους υπήρχαν και υπάρχουν ενδεχομένως εντείνονται όσο δυσκολεύει η επιδημία και πιέζεται το ΕΣΥ και η οικονομία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προσπάθησαν να περιφρουρήσουν τη λειτουργία και την αποστολή της Επιτροπής και να μην επιτρέψουν να βγουν προς τα έξω οι διαφωνίες τους – άλλωστε θεωρούν πως η ψηφοφορία για τα ζητήματα που τίθενται ενώπιον των μελών της και ο σεβασμός στο αποτέλεσμα διασφαλίζουν την ουσία της λειτουργίας της.

Υπό αυτό το πρίσμα, η δημόσια τοποθέτηση την περασμένη Πέμπτη της καθηγήτριας Εντατικολογίας, διευθύντριας στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, κυρίας Αναστασίας Κοτανίδου για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής μοιάζει να άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε ότι η επιτροπή ίσως έχει χάσει τον βηματισμό της, και στάθηκε στο γεγονός ότι ενίοτε οι αποφάσεις μεταφέρονται εσφαλμένα προς τα έξω. «Στην επιτροπή, ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας», ανέφερε επισημαίνοντας τα περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία της επιτροπής.

Και παρότι σήμερα, στη διάρκεια της καθιερωμένης τηλεδιάσκεψης η κυρία Κοτανίδου ζήτησε να λάβει τον λόγο πριν από την έναρξη της παρουσίασης των επιδημιολογικών δεδομένων, και να δηλώσει ότι τα λεγόμενα της παραφράστηκαν, μάλλον δεν έγινε πιστευτή από μέλη της Επιτροπής. Όλοι περίμεναν να αποσαφηνιστεί τι εννοούσε η κυρία Κοτανίδου και τι παραφράστηκε, να διατυπώσει και εντός της Επιτροπής όσα διατύπωσε εκτός αυτής και δημόσια, και να προτείνει τους τρόπους της αποτελεσματικής λειτουργίας της εφόσον διαβλέπει πρόβλημα. Οι τόνοι, όμως, κρατήθηκαν χαμηλά, κάτι που μέλη της Επιτροπής το απέδωσαν στην κόπωση, την απογοήτευση και τη θλίψη που ζωγραφίζονταν στο πρόσωπο του καθηγητή Τσιόδρα. Ο σεβασμός στο κλινικό και ακαδημαικό έργο του τόσο πριν από την επιδημία όσο και τον τελευταίο χρόνο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης καθώς και η σιωπή του όλο αυτο το διάστημα απέτρεψαν και τους πιο θερμόαιμους να ανοίξουν με φόρα το θέμα της κριτικής της κυρίας Κοτανίδου.

Ωστόσο, η τήρηση των «κανόνων ευγενείας» και η συντεταγμένη προσπάθεια των περισσότερων μελών της Επιτροπής να μην πυροδοτηθεί μια «εσωτερική» κρίση εν μεσω της δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης που βιώνει η χώρα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι στα «πηγαδάκια» δεν εκφράστηκε έντονη κριτική, δυσαρέσκεια και σενάρια περί τακτικισμού.