Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας, αφού η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά των μεταλλάξεων, οδηγεί κυβέρνηση και επιστήμονες στην κατεύθυνση νέων περιοριστικών μέτρων τα οποία και θα ανακοινωθούν σήμερα.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 422, από 406 την προηγούμενη ημέρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 318, ενώ και ο Πειραιάς εξελίσσεται σε υγειονομική «βόμβα» με 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα. Ακολουθεί ο δυτικός τομέας της Αθήνας με 185 κρούσματα, ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 155 και ο νότιος τομέας Αθηνών με 107. Η Ανατολική Αττική είναι με 103 νέες διαγνώσεις ενώ διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στην Δυτική Αττική όπου καταγράφηκαν 41 κρούσματα.
Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 304 νέες λοιμώξεις και στην Αχαΐα όπου καταγράφηκαν 112.
Στις 11:00 συνεδριάζει εκτάκτως (αντί της Παρασκευής) η ολομέλεια της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση προς την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάσχεσης της έξαρσης της πανδημίας. Τα δεδομένα που έχει το κυβερνητικό επιτελείο και οι επιστήμονες είναι τα εξής: Από την μία υπάρχει η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου με πολλές μεταλλάξεις, από την άλλη η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, και τέλος η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την Καθαρά Δευτέρα. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός από την περασμένη Δευτέρα «έδειξε» περιορισμούς έως τις 15 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα καθορίσουν την καθημερινότητά μας για τις επόμενες 10 μέρες. Το παρασκήνιο είναι έντονο αφού δεν υπάρχει ομοφωνία καθώς άλλοι επιστήμονες εισηγούνται σκληρά μέτρα και καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα όπως τον Μάρτιο του 2020 ενώ άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα».
Πανεθνικό lockdown
Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιβολή αυστηρού lockdown, σε ολόκληρη την χώρα. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής τονίζουν πως το lockdown του περσινού Μαρτίου απέδωσε όσο κανένα άλλο στην συνέχεια και εάν εφαρμοστεί θα δώσει αποτελέσματα. Η περίοδος για την οποία εξετάζεται να επιβληθεί φτάνει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, ενώ ορισμένοι, πιο «ριζοσπαστικοί» μιλούν και για ακόμα μία εβδομάδα.
Ένα τέτοιο lockdown θα επέβαλε την δέσμη μέτρων που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή στην Αττική και στις άλλες περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» στο σύνολο της επικράτειας. Παράλληλα προβλέπει και αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μετακινήσεις και οι διεπαφές.
Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, στο ενδεχόμενο αυτό, είναι η κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων.
Η απαγόρευση μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα
Όπως όλα δείχνουν για τα καλά στο τραπέζι της συζήτησης είναι η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 και η επέκταση του μέτρου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες. Όπως εκτιμάται, μπορεί το μέτρο να εφαρμόστηκε, ωστόσο παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, πάρκα και παραλίες, ενώ φαίνεται πως συνδέεται και με τις κρυφές συναθροίσεις με πολίτες να χρησιμοποιούν τον κωδικό 4 στα SMS στο 13033.
Πάντως η πτέρυγα όσων θέλουν αυστηρότερα και οριζόντια μέτρα φαίνεται να έχει προτείνει ακόμα και την απαγόρευση κάθε κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με τις μόνες επιτρεπόμενες να είναι το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων
Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του lockdown τον περασμένο Νοέμβριο είχε γίνει αντιληπτό πως ένας σημαντικός παράγοντας στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις των πολιτών. Σήμερα, η συζήτηση για την απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο φαίνεται να μπαίνει ξανά στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της Αττικής.
Το προηγούμενο διάστημα αν και είχε συζητηθεί το μέτρο, εγκαταλείφθηκε επί της ουσίας λόγω της αδυναμίας επιτήρησής του και φυσικά της μητροπολιτικότητας της περιοχής της πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο αυτό αν και συζητείται και δεν έχει βγει από το τραπέζι, φαίνεται πως προκρίνονται άλλες πιο «έξυπνες λύσεις» για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεγάλης απόστασης εντός του νομού Αττικής.
Μετακίνηση 6
Άμεσα συνδεδεμένος με τις διαδημοτικές μετακινήσεις είναι ο κωδικός 6 στο 13033, αφού, εφόσον επιτρέπεται, έχει παρατηρηθεί πολίτες από την μία μεριά της Αττικής να μεταβαίνουν στην άλλη για να πραγματοποιήσουν την βόλτα τους προκαλώντας συνωστισμό σε παραλιακές περιοχές, πάρκα, πλατείες, εμπορικούς δρόμους κ.α. Έτσι εάν και εφόσον δεν υιοθετηθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, σοβαρές αξιώσεις έχει το ενδεχόμενο να συνδεθεί ο κωδικός 6 στο SMS 13033 μόνο με μετακινήσεις που γίνονται με τα πόδια, ήτοι σε μία χιλιομετρική απόσταση από την οικία των πολιτών.
Αυτό βέβαια θα αφορά στους ελέγχους που γίνονται από την Αστυνομία, μιας και το 13033 δεν επιδέχεται προσαρμογές. Έτσι, ένας πολίτης που στείλει μήνυμα στο 13033 για σωματική άσκηση και μένει στο Γαλάτσι, εάν βρεθεί στην Βουλιαγμένη δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την μετακίνησή του και θα του επιβάλλεται πρόστιμο.
Πρόκειται, δηλαδή για έναν έμμεσο τρόπο απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, αφού δεν μπορεί, άλλωστε, να υπάρχει μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε είσοδο και έξοδο κάθε Δήμου της Αττικής.
Κατ’ ουσίαν όλοι οι ειδικοί αγωνιώντας να προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αδυναμία ελέγχου των μέτρων. Πληροφορίες δε του protothema.gr θέλουν το κυβερνητικό στρατόπεδο να δείχνει απροθυμία να εμπλέξει ακόμη περισσότερο την Αστυνομία όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, καθώς γίνεται κατανοητό πως τα περισσότερα πρόστιμα δεν θα προσφέρουν κάτι με δεδομένη την κόπωση των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, αν και όλα φαίνονται ακόμη ρευστά καθώς οι τελικές αποφάσεις θα είναι πολιτικές, τα όποια μέτρα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από την ερχόμενη Πέμπτη στις 06:00.