Εκτός της σειράς προτεραιότητας εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων, πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από κορωνοϊό, φαίνεται πως έχουν μείνει οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.
Σε επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης προς τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών υποστηρίζει ότι, δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ασθένεια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μείνει μετέωροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ασθένεια που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τους πνεύμονες και προοδευτικά οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια.
Την περασμένη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών, αναφέροντας τη σειρά με την οποία θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, είπε ότι αμέσως μετά τους ανθρώπους ηλικίας 75-79 χρόνων, ακολουθούν τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και μάλιστα όσοι έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
Συγκεκριμένα, τη φάση α’ θα εμβολιαστούν στις αρχές Μαρτίου μεταξύ άλλων οι έχοντες άσθμα σοβαρού βαθμού, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις. Ενώ στη β’ φάση περιλαμβάνονται παθήσεις όπως η Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος, οι Συγγενείς καρδιοπάθειες, η υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης, «είναι προφανές ότι και στις δυο αναφερόμενες φάσεις του εμβολιασμού δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση και ούτε οι προαναφερόμενες κατηγορίες μπορούν σαφώς να ερμηνευτούν ότι αναφέρονται στην πάθηση μας».
Οι ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση και Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση πάσχουν από πνευμονοπάθεια και καρδιοπάθεια με συνόδα σοβαρά νοσήματα. Η ασθένεια σε όλες της τις μορφές είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα, έχει χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης και δεν υπάρχει θεραπεία. Η νόσηση από τη νόσο COVID-19 μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς με κάθε μορφή Πνευμονικής Υπέρτασης.
«Η πανδημία έχει κλείσει τους ασθενείς στο σπίτι τους ένα χρόνο τώρα με τίμημα την πιθανή επιδείνωση τους αφού δεν μπορούν να εξεταστούν στα νοσοκομεία της χώρας που νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19, υπό τον φόβο να κολλήσουν και να τεθεί η ήδη εύθραυστη υγείας τους σε άμεσο κίνδυνο», σημειώνει η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Ιωάννα Αλυσανδράτου.
Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 είναι ο μόνος τρόπος οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού και να πάψουν να αισθάνονται την απειλή του θανάτου στην καθημερινότητά τους.
Οι ασθενείς αυτοί λοιπόν ζητούν την άμεση ένταξη τους στην φάση α’ του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου νόσησης από κορωνοϊό. Και απευθύνουν έκκληση προς όλους τους συναρμόδιους φορείς να μην τίθενται οι ζωές τους σε κίνδυνο.
«Κάθε ολιγωρία για την προστασία της υγείας μας συνιστά έκθεση σε κίνδυνο! Οι προσπάθειές μας για απευθείας επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και τον κ. υπουργό κύριο Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή του, κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν αποβεί άκαρπες από την αρχή της πανδημίας. Στην περίπτωση που και αυτήν την φορά δεν εισακουστούμε,από εδώ και στο εξής για κάθε νέο θάνατο συνασθενή μας από Covid-19, θα ζητάμε δημοσίως την παρέμβαση της Εισαγγελίας για την απόδοση των ευθυνών και την προστασία της ζωής των υπολοίπων», καταλήγει η κυρία Αλυσανδράτου στην επιστολή της.
Ειδήσεις σήμερα