Έως και 30% πιο θανατηφόρα είναι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι 70% πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.
Εν μέσω φόβων ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει επικρατήσει σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη η καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ, της βρετανικής κοινοπραξίας «COVID-19 Genomics UK», που πραγματοποιεί τις γενετικές αναλύσεις του κορωνοϊού, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πρόβλημα με τον κορωνοϊό θα μας ταλαιπωρεί την επόμενη δεκαετία.
Όπως αναφέρει η ίδια στην εφημερίδα Daily Mail, η αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής του Κεντ ή αλλιώς βρετανική μετάλλαξη «B.1.1.7», πιθανότατα θα προκαλέσει δυσκολίες στους επιστήμονες για τα επόμενα χρόνια.
Κι αυτό γιατί, «η βρετανική μετάλλαξη, η οποία ήδη επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται επίσης ότι είναι 30% πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος καθώς και 70% πιο μολυσματική, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Αν και η ιατρική κοινότητα γνώριζε ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μολυσματική , το έγγραφο αυτό προκαλεί ανησυχία διαπιστώνοντας ότι μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο θνητότητας κατά 30%. Αυτό μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία και την εθνικότητα του ασθενούς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον , είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η βρετανική μετάλλαξη «Β.1.1.7» μπορεί να «σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας» δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η μετάλλαξη του Κεντ εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 και η ταχεία εξάπλωσή της σε ολόκληρη τη χώρα προκάλεσε ανησυχία και κινητοποίησε την Nτάουνινγκ Στρητ. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με αυτή που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική, η οποία μπορεί να αντισταθεί καλύτερα στα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά της νόσου Covid- 19.
Ειδήσεις σήμερα