Για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στην Θεσσαλονίκη , την οποία και επισκέφτηκε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εμβολιαστική εκστρατεία που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως όλη αυτή η πρωτόγνωρη επιχείρηση γίνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία και πως καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια θα αυξάνονται οι ροές προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Όπως είπε μέχρι το Σάββατο θα έχουν διενερηθεί συνολικά 500.000 εμβολιασμοί.
Επισήμανε δε, ότι τη Δευτέρα, θα δημιουργηθούν έξτρα εμβολιαστικές γραμμές και εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία είναι ήδη 52 στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε δε πως σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει και το πρώτο mega εμβολιαστικό κέντρο στην ΔΕΘ.
Αναφέρθηκε επίσης στην προμήθεια των πρωτοποριακών «φορητών ΜΕΘ» με τις οποίες εξοπλίζονται τα νοσοκομεία, δύο στο Γεννηματάς, δύο στον Άγιο Δημήτριο και δύο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, οι οποίες αποτελούν δωρεά της «STOIXIMAN» και οι οποίες αποτελούν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον συγκεκριμένο νοσοκομειακό εξοπλισμό, έχοντας την πολύ σημαντική δυνατότητα να μεταφερθούν στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Ζήτησε τέλος την εφαρμογή των μέτρων από όλους, ευχαριστώντας τους υγειονομικούς για τη μάχη που δίνουν, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί 10.000 άτομα στο ΕΣΥ.
O υπουργός συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. O υπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά τα σενάρια ότι η πόλη θα ακολουθήσει το δρόμο της Αττικής και θα μπει σε καθεστώς lockdown.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, Αχαΐα, Ρέθυμο αλλά και Θεσσαλονίκη βρίσκονται και σε κατάσταση συναγερμού. Συγκεκριμένα στην τελευταία σύσκεψη των επιστημόνων η εισήγηση φαίνεται να ήταν η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας αλλά και του Ρεθύμνου να μπουν σε καθεστώς lockdown.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 327 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 71 σε ΜΕΘ. Όπως και στην Αττική, γίνεται σαφές ωστόσο ότι το διαφαινόμενο τρίτο κύμα βρίσκει το ΕΣΥ με πληρότητα και επιβάρυνση που δεν υπήρχε τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο στη διαχείρισή του από τις αρμόδιες αρχές. Αλλοι 315 ασθενείς υπάρχουν στα νοσοκομεία των άλλων υγειονομικών περιφερειών της ηπειρωτικής χώρας, πλην της Κρήτης. Καταγράφεται συνεχώς αύξηση στις νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αχαΐας, της Χαλκίδας και της Θεσσαλίας, αύξηση η οποία ακολουθεί τη δυναμική των κρουσμάτων στην κοινότητα.
Χαρακτηριστικό, πάντως του συναγερμού που έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός πως συζητείται η ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του ΕΣΥ. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο κυρίως για την πορεία του αριθμού των νοσηλειών στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση για άμεση λήψη μέτρων. Όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή.