Μια εύθραυστη σταθεροποίηση καταγράφουν τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Με κρούσματα σε ανοδική πορεία και εν αναμονή του αποτυπώματος από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τον ψυχρό καιρό, την απειλή των μεταλλάξεων και τον πόλεμο των εμβολίων να μαίνεται, το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο.
Η μικρή μείωση σε 716 νέες διαγνώσεις από 858 χθες, επί λιγότερων ωστόσο τεστ -15.796 μοριακά και 18.248 rapid-, αποτελεί κομμάτι μιας πλασματικής επιδημιολογικής εικόνας. Το πρόβλημα της εγχώριας πολιτικήςtestingεπεσήμανε νωρίτερα την Πέμπτη στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, τονίζοντας την ανάγκη περισσότερων ελέγχων «για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα» και ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις των ασυμπτωματικών που ευθύνονται για «πάνω από το 50% της διασποράς».
Η Θεσσαλονίκη με 62 νέα κρούσματα και 5,58 διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους διατηρεί την καλή της πορεία, αχτίδα αισιοδοξίας μαζί με τον δείκτη θετικότητας κάτω από το 4% για την επικράτεια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).
Από τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιφερειακές ενότητες που κατονόμασε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου (Αχαΐας, Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Μαγνησίας, Λακωνίας, και Εύβοιας), στη σημερινή κατανομή οι περιφέρειες Μυκόνου με αναλογία 49,34 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, Εύβοιας με αναλογία 11,38, Λακωνίας με 10,1 και Αχαΐας με 11,92 διατηρούν την αρνητική χθεσινή εικόνα. Επιπλέον, ανησυχητικές εμφανίζονται σήμερα οι ενότητες Πιερίας (10,26), Σάμου (18,19) και Λασιθίου (18,57).
Ωστόσο, πρωταγωνίστρια παραμένει η Αττική που, παρά τη σημερινή αίσθηση μειωμένης διασποράς στις περιφέρειές της, βρίσκεται σταθερά στο κέντρο του προβληματισμού και κρίνει τις αποφάσεις για περαιτέρω ανοίγματα όπως η επικείμενη επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων.
Με το ένα πόδι στο «κόκκινο» η Αττική
Το λεκανοπέδιο ακροπατά στα κόκκινα στον επιδημιολογικό χάρτη, με 313 νέες διαγνώσεις για σήμερα και έντονο βάρος στην Ανατολική και Δυτική Αττική (39 και 13 νέα κρούσματα αντίστοιχα), καθώς και τον Βόρειο (52) και Κεντρικό Τομέα Αθηνών (104). Αύξηση παρατηρείται και στον Πειραιά, με 56 νέες διαγνώσεις έναντι 48 χθες και 12,47 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Κρούσματα και κατάσταση νοσοκομείων σκιαγραφούν το ανησυχητικό προφίλ «μιας αστικής ζώνης όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη», όπως χαρακτήρισε την Αττική ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Την ασφυκτική πίεση στο λεκανοπέδιο μαρτυρά η πληρότητα κλινών ΜΕΘ-COVID-19 στο 63%, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του κ. Κικίλια, όπως και τα σημερινά που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών με νόσοCOVID-19 στις Μονάδες και χαρακτηριστικά παραδείγματα της δραματικής κατάστασης τα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία». Συνολικά, νοσηλεύονται 138 ασθενείς σε 198 κλίνες ΜΕΘ και είναι κενές οι 60.
Με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, η πτωτική πορεία που καταγράφεται μέρες τώρα στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων -286 σήμερα από 274 χθες-, σύντομα θα αρχίσει να αναστρέφεται. Οι 18 νέοι θάνατοι, τέλος, φτάνουν το σύνολο του Ιανουαρίου στους 904.
Ο «πόλεμος» για τα εμβόλια μαίνεται – Η Ελλάδα συνεχίζει κανονικά
Πιο επιτακτική από ποτέ κρίνεται η ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της νόσου COVID-19 με τα κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού να αυξάνονται. Επτά νέες διαγνώσεις από τη βρετανική μετάλλαξη ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι οποίες ανέρχονται πλέον σε 66 συνολικά, με την πλειονότητα από την Κρήτη και λιγότερες από την Αττική.
Αν και η επιχείρηση για την «Ελευθερία» προχωρά σταθερά, με 18.335 εμβολιασμούς για σήμερα και συνολικά 232.070, για απτά αποτελέσματα χρειάζονται περισσότεροι εμβολισμοί, 40.000 ημερησίως, κατά την εκτίμηση που εξέφρασε νωρίτερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Θάνος Δημόπουλος.
Σύμφωνα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο υπουργικό συμβούλιο, τα 26 εκατομμύρια αγγίζουν οι ποσότητες εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί να παραδοθούν στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους, επαρκείς για 15,4 εκατομμύρια πολίτες.
Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 2%, κατά τον κ. Θεμιστοκλέους, και τα κλεισμένα ραντεβού στα 700.000 περίπου μέχρι τις αρχές Απριλίου. Η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της, κάτι που τόνισε χθες ο κ. Κικίλιας και επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας για τις ευρωπαϊκές αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση των εμβολίων: «είχαμε λάβει αυτό το ενδεχόμενο ρίσκο και δικαιώνεται η δική μας στρατηγική».